NASA ve ESA sağ olsun, son bir yıldır uzay keşfi konusunda üzerimize haber üstüne haber yağıyor resmen. Curiosity’den gelenler, göktaşından aldığımız bilgiler, New Horizons’ın muhteşem Plüton seferinden öğrendiklerimiz… Gerçekten de inanılmaz şeyler bulduk seneler içerisinde. Mesela New Horizons sağ olsun, Europa’nın baya okyanuslarla dolu olduğunu, hakeza Plüton’un aylarından birinin de kabuğunun içinde su sakladığını biliyoruz. Bu da o gezegenlerin kısmi olarak da olsa yaşanabilir olduğu imasını barındırıyor içinde. Fakat sorun şu: Oralara nasıl gideceğiz?

Kepler452b

Bu takılmayı geçenlerde Kepler-452b sayesinde de yaşadık. Orada, uzaklarda bir yerlerde elimizdeki tüm verilere göre bize ev sahipliği yapabilecek ve belki halihazırda farklı canlılara ev sahipliği yapabiliyor olan bir gezegen var. Çok güzel. Peki şimdi kalksak ne zaman varabiliyoruz Kepler-452b’ye? Çok değil yahu, aşağı yukarı yedi milyon yıl sonra!

İşte o yüzden, gezegenler arası ulaşımla ilgili bir eşiği atlamamız gerekiyor gerçekten de farklı sistemlerin kolonizasyonuyla ilgili konuşmadan önce. İlginçtir, o eşiği tamamen olmasa da, kısmetin geçmiş olabiliriz. Dresten Teknoloji Üniversitesi’nde Uzay Sistemleri bölümü başkanı Martin Tajmar, yıllar öncesinde İngiliz mucit Roger Shawyer tarafından icat edilen, fakat icat edildiği zamandan bu yana geçen 15 sene boyunca dalga konusu olan “EM Drive” adı verilen cihazın itme gücü ürettiğini doğruladı.

em-drive_3390456b

Bu cihaz güneş enerjisi yardımıyla oluşturduğu birden fazla mikrodalganın kapalı bir alan içerisinde ileri geri gitmesinden güç yaratıyor. Teorik olarak uzmanlar moment kanunu sebebiyle bunun çalışmaması gerektiği kanaatindeler, ama çalıştığına dair ciddi emareleri de var. Peki EM Drive seyahati ne kadar hızlandırıyor? Şöyle, Plüton’a biz dokuz buçuk yılda varabildik ya ancak? EM Drive’lı bir alet, teorik olarak aynı yolculuğunu 18 ayda yapabilecek. Ay dört saat, Mars ise 70 gün! Eğer bu cihaz çalışırsa, uzay seyahati bambaşka bir şekle bürünür, orası kesin. Düşünsenize, Dünya-Ay arası İstanbul-Ankara’dan kısa olacak yahu!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.