Daha önce de söyledim, belki ismi Geekyapar olan bir sitede çalışıyor olduğumdan abesle iştigal gelebilir ama benim hayatımdaki en büyük kimlik tanımlamalarından biridir “geek”. Yarın öbür gün kartvizit bastırsam, geek diye ismimin altına yazarım gocunmadan. Fakat pek çok kişi için geek’lik -bizim bir yıldır değiştirmeye çalıştığımız düşünce yapısının sonucunda- “Ehi ehi Marvel Star Wars DC Star Trek” olduğundan, kendimi bazen açıklama yapmak zorunda hissederken de buluyorum.

Hep söyledik, hep de söylüyoruz, herhangi bir meselenin geek’i olunur. Geek’lik bir kişilik özelliği, bir yaşam tarzıdır; zevkler bütünü değil. Bunu anlatamadığım insanlara, World of Warcraft’in başından kalkıp, elimdeki telefondan Captain Marvel’ın son sayısını okuya okuya Beşiktaş maçına gidişim garip geliyor, fark ediyorum. Sadece onlar da değil, çizgi roman geek’i, oyun geek’i adamlara da garip bir şey kendi lisanlarını konuştuğu çok belli adamların iki saat sonra televizyondan maç izliyor oluşu.

Ama sporun da geek’i olur, biliyoruz bunu! Türkiye basınında da az da olsa örnekler var. Futbolda Ali Ece, basketbolda Kaan Kural, genel spor başlığı altında Caner Eler…  Bizce bir spor geek’ini anlamanın 7 yolu var. Şu aşağıdaki maddelere uyuyorsanız, muhtemelen siz de bir spor geek’isiniz. Ciddiyiz!

Buyurun efendim!

 

1. İstatistik Dendi Mi Akan Suları Durduruyorsanız…

playercard

Bu spor yorumcuları arasında ana akımda yeni yeni yayılmaya başlayan bir şey, fakat meselenin geek’leri yıllardır buna eğiliyorlar. Neyden bahsettiğimi hatırlamak için Moneyball’ı izlemek yeterli. Sadece skor ve skora yönelik hareketleri değil; futbolda topsuz koşuların sayısını, basketbolda boxout’ları ve perdeleri, teniste kaç kere hangi vuruşla servis karşıladığını araştırıyor, biliyor ve bunlardan çıkarım yapıyorsanız, bir spor geek’isinizdir.

 

2. Tarih Öğrenme Arzusu İçinizi Yakıyorsa…

8701

Biraz dramatik bir tabir kullandık ama, evet, böyle bir içinizi yakan arzu varsa da spor geek’isinizdir. Sadece sporun tarihi değil, o sporu icra etmiş ünlü sporcu ve kulüplerin yaşantılarından da söz ediyoruz. Yani mesele şu aslında, ünlü sporcuların otobiyografilerini, araştırmalarını ve röportajlarını takip ediyor; kulüplerin Wikipedia sayfalarında geziniyor ve konuyla ilgili belgeseller izliyorsanız, spor geek’liği için gerekli maddelerden birine de sahipsiniz.

 

3. İlginç Bilgi Biriktiriyorsanız…

wilt-chamberlain

Bu zaten geek’liğin her alanının şanından gelen bir şey. Geek dediğin adam ortamların ilginç bilgi adamıdır, Trivial Pursuit’te ortalığı kasıp kavurur. Sporda da bu böyledir. Spor geek’lerinin ara ara “Fiorentina’nın 1998’deki şampiyonluk yolunda yaşadığı bir Lecce deplasmanı vardır mesela, taraftarın yaktığı bir meşale kalecinin gözünü alır, o yüzden gol yerler” (tamamen sallamadır bu örnek) gibi bilgiler verdiğini duyacaksınız. Bunlar özünde “Abi Harrison Ford Star Wars setinde Lucas’a “bu boku yazabilirsin George ama eminim çıkıp söyleyemezsin” demiş” (bu gerçektir) cümlesinden farklı değildir.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.