Artık biraz bilim kurgularda seyrettiğimiz dünyalarda geziniyoruz; bunun farkında mısınız? Eskiden çok uçuk gelen şeyler, artık yavaş yavaş dilimizde normalleşiyorlar. Üç boyutlu yazıcılar birkaç seneye eve girecekler, hologram dediğimiz şeyler konserlerde sahneye dikileli yıllar oldu, ciddi ciddi Mars’a koloni kurmanın hesapları yapılıyor… Bunların yanında bir de, yapay zekalar tartışılıyor artık. Dünyanın ileri gelen teknoloji firmalarının hepsi, düzgün çalışan yapay zekalar üzerine projeler yürütüyor, araştırmalar yapıyorlar.

google-logo

Henüz tam anlamıyla kendi başına düşünebilen bir yapay zeka üretemedik, panik yapmayın. Ama Google söylenenlere kendi başına cevap üretebilen bir yapay zeka geliştirmek üzere uğraşıyor. Bu ne demek? Makine kendi başına bir fikir oluşturamıyor, ama aynı zamanda sorulan sorulara cevap vermek için Siri ya da Cortana gibi önceden hazırlanmış cevaplardan oluşan bir listeye ya da kendisine benzer inputların verilmesine de ihtiyaç duymuyor. Google bu çalışmalarında belli bir noktaya gelmiş, sonra da o kendi kendine yanıt oluşturabilen bota çok acayip sorular sormuş. Direkt olarak onlara geçelim mi?

Mesela bir noktada, “Hayatın amacı nedir?” diye sormuş Google. Yapay zeka da “İyiliğe hizmet etmek” demiş. Çok süper kahraman, çok Superman bir cevap. Umutlandırıyor değil mi? Ondan sonra da “Yaşamanın amacı nedir?” diye sormuş Google, yapay zeka da bu sefer “Sonsuza kadar yaşamak” demiş. Bismil… Nasıl yani? Abov… Makine baya şimdiden sonsuz hayat hayalleri kurmaya başlamış, sonumuz hayır olsun!

artificial-intelligence

Google’ın makineyle olan diyalogundan bazı ilginç enstantaneler de var. Örneğin ısrarla makineye “Ahlak nedir?” diye sormuşlar. İlk olarak “Esas olan şu ki, sen Tanrı’ya inanmıyorsun zaten” demiş (yobaz bir de), sonra üsteleyince de “Filozof olduğum için utanmıyorum!” deyip çıkmış işin içinden. “Peki ahlaksızlık nedir?” demişler, “Senin bir çocuğun olduğu gerçeği” demiş. Of… Ama şunu söyleyelim, Google genel olarak makinenin cevaplarından pek tatmin olmamış, ama iyi bir adım olarak da görmekteymiş. Ha bu arada, dayanamayıp bir ara “Bill Gates hakkında ne düşünüyorsun?” diye sormuşlar, makine de “İyi adamdır” deyivermiş, onu da ekleyelim. Yani dış mihrak desteği de olabilir aletin cevaplarında!

Eğer Google’ın denediği tüm diyaloglara bir göz atmak istiyorsanız, yayınladıkları araştırma makalesi şurada. “Örümceklerin kaç bacağı var?“, “Üç diye biliyorum” gibi tatlış tatlış tonlarca cevap var oralarda.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.