Uzayla ilgili bilmediğim, daha doğrusu tahmin edebildiğim ama net bir kanun olduğunun farkında olmadığın bir şey öğrendim bugün: hani Neil Armstrong aya indiğinde çıkartıp bir Amerikan bayrağı saplar ya yere? Bunun yeri varmış hakikaten de. Uluslararası kanunlara göre o uçuş görevine bütçe olarak kim kaynak sağladıysa, bayrağını dalgalandırmak da onun hakkıymış.

Mars

Peki günümüzde bunun yeri ne? Uzun zamandır bayrağımızı saplayabileceğimiz bir yere bir iniş yapmadık; fakat Mars’a adam yollama konusunda gün geçtikçe daha anlamlı adımlar atıyoruz. Bir noktada illa ki bir insan yürüyecek Mars’ta. Peki kimin bayrağını dikecek? Bu ciddi bir problem, zira pek çok devlet kendi uzay programlarına bütçeyi kestiğinden beri artık çoğunlukla karma kaynaklarla yürütülüyor işler. Peki örneğin bu tip uluslararası bir proje Mars’a adam yollarsa kimin bayrağı dikilecek?

Beckmans Tasarım Okulu için bir mezuniyet projesi seçen Oskar Pernefeldt tam da bu probleme eğilmiş. Engadget’ın görüp çıkarttığı mezuniyet projesi için “e yani, ne alaka?” demeyin, bu proje yine Engadget’ın haberine göre NASA ile de ilintili. Yani bu tasarımın tutup da gerçekten uluslararası uzay projelerinde Dünya’nın bayrağı olma ihtimali var. Ve ben ne yalan söyleyeyim, bu ihtimali pek seviyorum. Uzay’a açıldıkça ülke bayraklarının illa ki bir noktada önemi kalmayacak ve o noktada, bence bu tasarımı kullanabiliriz pek âlâ!

Flag_20x30

Pernefeldt tasarımı yaparken sınırların aşıldığı bir dünya hissiyatıyla düşünmüş. Ortada yedi tane iç içe geçmiş ve bir çiçeği oluşturan çemberler var. Bu Dünya’daki yaşamın sembolü. Bütün bu çemberler birbirleriyle bağlantılılar. Arkalarında ise koyu mavi bir taban var, bu da Dünya’mızın okyanuslarını sembolize ediyor. Aynı zamanda çiçeğin dış kenarları da büyük bir çembere işaret ediyor ki, bu da mavi rengin evren olduğu, çiçeğin ise gezegenimiz olduğuna dair bir yoruma da müsaade ediyor. Ben kendi payıma acayip sevdim bu tasarımı. Bence NASA, ESA ve minvalleri resmen üstlenip, uzay görevlerinde bulunu kulllansın artık. Siz ne diyorsunuz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

10 Comments

  1. KESİN KULLANIRLAR BUNU ZATEN amerika her sene dünyanın parasını nasa ya aktarıyo böyle ufak detaylarla global mesajlar vermezler..

    • Umut Karcı Reply

      keşke gerçekten dünyanın parasını nasaya aktarmaya devam etse… ödenekleri çok düştü 🙁

      • içerden biriymiş gibi konuştun valla 🙂 okuduğum duyduğum kadarıyla sümen altından gene aktarılıyo diye biliyorum çokta umrumda değil açıkçassı benim yetmez heralde uzay çağına..

  2. Onur Ayanoğlu Reply

    Tek dünya devletinin çok küçük gibi gözüken ama oldukça önemli bir adımı o kadar da can alıcı yerden gimişlerki mevzuya en alakasız insan bile gerçekten ya bi dünya bayrağımız olsun der yani. Benimde hoşuma gitti aslında bayrak fikri ama bu tek dünya devleti olayınıda desteklediği kesin. Benim uzun zaman önce aklıma birde dünya marşımız olsa ne olurdu fikri gelmişti buradan linkini veriyim bari tam olsun işte intergalaktik milli marşımız… https://www.youtube.com/watch?v=hzp6lyWNoas

  3. Mehmet Göksu Reply

    Kötü bir bayrak tasarımı. Uzaktan bakıldığında mavi fondaki beyaz şekillerin ne olduğu belli olmuyor. Çizmeye kalksak hangi halkanın hangi diğer halkanın neresinden geçtiğini falan öğrenmek, ezberlemek ve çizmek çok büyük sıkıntı. Fikir güzel ama uygulama kötü.

  4. Cihan Türe Reply

    Fikir iyi olsa da hakkaniyetli değil. Sen paranı cami için, saray için, makam aracı için harcarken adam Mars’a gidiyorsa bırak da kendi bayrağını diksin oraya…

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.