Geekyapar’ı bir süredir takip ediyorsanız, dönüp dolaşıp üzerinde durduğumuz bir kelime olduğunu fark etmişsinizdir muhtemelen: Çeşitlilik. Bu bazen bir Amerikan problemi gibi geliyor, ama değil esasen. Eğlence sektörünün giderek küreselleştiği ve kültürlerarası iletişimi de domine ettiği bir çağda; ekranda/sayfada gözüken şeyin toplumun tüm kanatlarını temsil ediyor oluşu gittikçe daha da elzem bir hâle geliyor.

Peki neden altını çiziyoruz bunun özellikle? Çünkü sosyal adaletten söz ediyorsak –ki söz etmeliyiz, ve özellikle de bunun bir 4chan terimi değil, hepimizin akıl sağlığı ve mutluluğu için kilit bir sözcük olduğunu bilerek söz etmeliyiz– bunun bir noktada toplum tarafından içselleştirilmesi için iş dünyasına yansıması gerekiyor. Forbes 500 listesindeki şirketlerin CEO’larının 250’sinin kadın olması, etnik dağılımın da adil olması gerekiyor; şimdiki gibi beyaz erkekler toplandık listesini görmemeliyiz anlayacağınız. Bu nihai hedef. Oraya giderken de aşağıya doğru sırasıyla maaşlar eşitlenecek, iş alımında fırsat eşitliği sağlanacak, eğitim olanakları sunulacak ve azınlık çocukları eğitim almaya teşvik edilecekler.

world-of-wakanda-by-afua-richardson-191537.0.0

İşte popüler kültürün de etkisi buradan başlıyor. İster kabul edin, ister etmeyin; popüler kültür küçük bir çocuk üzerinde çok belirgin bir etkiye sahip. Buna süper kahramanlar da dahil. Süper kahramanların sadece beyaz erkekler tarafından yaratılan, beyaz erkekler olmaları; otomatikman beyaz erkek olmayan herkese ‘Demek ki biz çemberin dışındayız’ mesajı veren bir şey. Ve onları çemberin dışında tutmaya devam eden bir şey. Bunun değişiyor olması, küçük bir adım; ama yukarıda listelediğimiz dalgalanmaları takip ederse, tsunamiye dönebilir.

İşte bu bağlamda, çok mutlu edici bir haber vereceğiz sizlere. Marvel Comics, geçtiğimiz Comic-Con’da bizim gözümüzden kaçan, ama şükürler olsun Bleeding Cool’un affetmeyip yakaladığı bir ayıbını düzeltmiş. World of Wakanda isminde, Ayo ve Aneka adındaki iki Dora Milaje üyesini konu alan bir çizgi romanla, ilk defa, şirket tarihinde siyahi bir kadın yazara görev vermiş: Roxane Gay. Üstelik aynı sayıda Yona Harvey ve Afua Richardson da –ikisi de siyahi kadınlar– bir hikaye yazacaklar. Marvel’ın 2016’ya kadar bir adet bile siyahi kadına iş vermemiş olması gerçekten ayıplar ayıbı. Ama en azından, bu ayıbı örtmeye bir yerden başlamış olmaları da takdire şayan. Yetmez… ama evet!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.