Çizgi romanlarla oyunların organik ilişkisi hepimize malum, değil mi? Birini sevip ötekini sevmeyen insan sayısı çok az şu dünyada. Hatta öyle ki, Amerika başta olmak üzere pek çok ülkede çizgi roman dükkanlarıyla oyun dükkanları yan yana inşa ediliyor kitle ortak olduğu için. “Geek” kültürü dediğimizde ikisinin adı yan yana zikrediliyor. İki mecra arasında yaratıcı transferi de var baya, Todd MacFarlane başta olmak üzere pek çok çizer oyunlar için de işler yapıyor; pek çok oyun yazarı da arada çizgi roman senaristliğine el atıyor.

O yüzden canımız ciğerimiz olan bu iki medyumu yan yana koyup, ortak bir listeyle beraber sevelim, çizgi romandan uyarlanma oyunları yapalım dedik. Ama The Darkness gibi, Wolf Among Us gibi, Spider-Man, Batman gibi çok bilinen işleri yapmak çok kolay olurdu. Biz muhtemelen gözünüzden kaçmış olabilecek çizgi roman oyunlarını sıralayalım dedik. Buyurun efendim, tepeleme okuyun!

 

1. Andy Capp

Andy Capp

Listemize baya eski bir oyunla başlıyoruz. 1987 senesinde Commodore 64, Amstrad ve ZX Spectrum için piyasaya çıkan bu oyun Blitter Animations tarafından geliştirilmiş ve Mirrorsoft tarafından dağıtılmıştı. Daily Mirror’da yayınlanan aynı adlı günlük çizgi romandan uyarlanan Andy Capp, o dönemin çoğu oyununun aksine bambaşka bir oynanışa sahipti. Oyunun amacı kafayı çekip çekip, karınıza yetiştirecek kadar parayı bir şekilde bulmaktı. Kafayı çektikten sonra yaptıklarınızın ceremesinden de kaçmak zorundaydınız. Polis sizi yakalarsa para cezası veriyor, paranız biterse de Game Over oluyordu. İlginç bir oyundu vesselam.

 

2. B.C.’s Quest for Tires

B.C. Quest for Tires

Johnny Hart’ın meşhur çizgi romanı B.C.’den daha önce de söz etmiştik.  1958’den bugüne dek hâlâ devam eden bu çizgi roman serisi; sevin ya da sevmeyin, çizgi roman tarihinde önemli bir yeri olan bir iş. O kadar ki, bir noktada oyun olması değil, olmaması ayıp olurdu. Sydney Development tarafından geliştirilen ve meşhur Sierra’nın dağıttığı Quest for Tires da sağ olsun bu yanlışı düzeltti. Apple II, ColecoVision, Commodore 64, MS-DOS, MSX ve ZX Spectrum için 1983’te yayınlanan oyun yandan görmeli bir aksiyon oyunuydu. Aslında mantık olarak şimdinin Temple Run’larına çok benziyordu. O tip sonsuz koşu oyunlarının atasını görmek isterseniz, bakmakta fayda var.

 

3. Blade Kitten

Blade Kitten

Listemizdeki en yeni oyun. Aslında bu çağda gözden kaçan oyun olması pek söz konusu değil, tek bir istisnası var bu durumun. Bazen bazı indirilebilir indie oyunlar radarın altından seyahat edebiliyorlar. Blade Kitten da pek çoğumuz için öyle kuytu köşelerde kaldı. Yarı insan, yarı kedi Kit Ballard’ın hikayesini anlatan aynı adlı internet çizgi romanından uyarlanan Blade Kitten PC, PS3 ve Xbox 360 için indirilebilir olarak 2010’da piyasaya çıktı. An itibariyle GameRankings’de de, Metacritic’de de %60 civarı notları var. Ama gözünüz korkmasın, bu herkes 60 verdiğinden değil. Bazı yayınlar 8 vermiş, bazıları da 4-5. Biraz kutuplaştırıcı bir oyun yani. E her zaman herkes aynı fikirde de olmasın zaten!

 

4. Bone: Out from Boneville

Bone Out From Boneville

Sene 2005. Çoğunluğunu LucasArts çalışanlarının oluşturduğu küçük bir firma, kendi kendine piyasada yer edinmeye çalışıyor. O çalışanların alametifarikası olmuş adventure oyunları piyasada edindiği yeri kaybedeli uzun süre olmuş. Ama yine de o firma bir şeyler denemenin peşinde, en iyi yaptıkları şeyi yapmak istiyorlar. Eylül ayında stüdyo olarak ilk denemeleri Hold’em Poker’ın ardından ikinci oyunlarını çıkartıyorlar. Bunun için de Jeff Smith’in meşhur Bone adlı çizgi romanının ilk cildini uyarlamaya girişiyorlar. Oyun çıkıyor, eleştirmenlerden ortalama notlar alıyor. Ama işte o oyun, sevgili Geekyaparlar, bugün ayrı bir yere koyduğumuz The Wolf Among Us, The Walking Dead, Sam & Max, Tales of Monkey Island gibi oyunların yolundaki ilk adım. Zira Bone: Out of Boneville’i yapan o küçük firmanın adı Telltale Games.

1 2
Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.