Arthenda Games röportajının üçüncü ve son bölümünde, eZone Transporters’ın Kickstarter kampanyasından konuşuyoruz. Kim ne yapmış, ne istemiş, neden istemiş ve ne yapacak, her şey burada açığa çıkıyor. Her hafta şu gün, ayda yılda bir, saat akşamüstü, Geekyapar TV’de.

Bölüm 3: Kickstarter Günlükleri

Arthenda_Games

Yazılarımıza mevzubahis olan bu tatlı röportajı asıl yapmamızın sebebi, Buğra’nın güzel sesi, Belen’in saçları ve Stanislav’ın o tatlı gözleriydi. Fakat stüdyonun ilk oyunu olan eZone Transporters için düzenledikleri Kickstarter kampanyasına denk gelmesi de hiç kötü olmadı tabii.

Kampanyadan söz açıldığında, böyle bir yola başvurmalarının sebebi olarak her şeyden önce Unity lisanslarından bahsettiler. Oyunu makul bir aşamada tamamlayıp toparlama safhasına geçme şansı ve Kickstarter vasıtasıyla oyunun tanınırlığına katkıda bulunma fırsatı da bu kararda pay sahibi olmuş şeyler, fakat “asıl amacımız tabii ki lisansları çıkarabilmek” diyor Buğra. Unity’nin kendi lisansı yanında iOS ve Android için özel lisanslarına da ihtiyaçları var, ve her biri ayrı ayrı 1500’er dolar.

Planlarında oyunu mobil platformların ötesine taşımak da var tabii – 5000 dolarlık meblaya ihtiyaçlarını bayağı kısarak karar vermişler. Belen durumu “Bizim isteğimiz sadece lisansı çıkaralım, kalanları bir şekilde cebimizden ya da bir yerlerden veririz diye düşündük.” diyerek açıklıyor. Daha fazlasını isteyip insanları soğutmak istememişler.

Bu prenses, bu kale.

Detaylardan bahsetmeye başlayınca konu Kickstarter’ın meşakkatliliğine kayıyor. Henüz ortada tamamlanmış, satışa çıkmış bir ürün olmadığı için, insanların beklentileri haklı olarak çok farklı bir boyut kazanıyor, bu da Kickstarter kampanyalarına kendine has bir zorluk katıyor. Grup süreci bana anlatırken girişin bile pek sıkıntılı olduğunu, bilmeden kalkışmamak gerektiğini ifade ediyorlar. “Başlı başına çok enteresan bir iş.” diyor Buğra, “Yok o hesabı onaylatıyorsun, yok o Kickstarter’la haberleşiyor, yok Kickstarter hesabını açıyorsun, onu da onaylatman sürüyor bir üç gün. Her seferinde ‘Hah tamam oldu!’ diyorsun, bir sonraki aşama çıkıyor karşına: üç gün daha.” Sürekli bir prenses bir sonraki kalede koşturmacası.

3

Tüm bunların üstüne bir de öncelikli olarak mobil platformları hedefleyen bir oyunu Kickstarter’da başarıya ulaştırmanın zorluğu eklenmiş. Bir araştırma yapmışlar, başarılı olanlar arasında maksimum 10000 dolar toplayabilmiş, o da yedi sekiz kişilik bir ekip tarafından. “Mobil oyunlar için ne kadar uygun bir mecradır, tartışılır.” diyor Buğra, Belen de ekliyor: “İnsanlar mobil oyuna pek sıcak bakmıyor.”

1 2
Author

Oyun tasarlar, yazar, garip sesler çıkarıp müziğini yapar.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.