Uzay bir tür olarak kafamızı kullanmaya başladığımızdan beri bizim merakımızı cezbediyor. Yıldızlara bakıyoruz, yıldızlar bize bakıyor; ayı romantize ediyoruz ve ötesinde yatanlar merak uyandırıyor. Ama onu keşif konusundaki tarihimiz çok yeni ve çok kısıtlı. Sovyetler Birliği ve Birleşik Devletler birbirleriyle sidik yarıştırırken ciddi atılımlar yaptık bu alanda. Sonra politikacıların hevesi kaçınca, uzay bilimi ve bununla ilgili gelişmelerin artışı ve çapı gerilemeye başladı.

Bu yavaş yavaş değişiyor. Özel girişimler sağlı sollu ortaya çıkıyor, enteresan atılımlar yapılıyor ve her şeyin ötesinde halkın da konuya dair ilgisi yükselmiş vaziyette. Belki dünyadaki zamanımızın kısıtlı olduğundan iyice şüphelenmeye başlamamız vesile oldu buna, belki de artık teknolojinin belirli bir eşiği atlamış olması. Sebep her neyse, sonuç aynı. Dünyanın en büyük finans şirketleri bile artık sektörle ilgili olumlu konuşuyor.

thats-why-elon-musks-spacex-and-bezos-rocket-company-blue-origin-are-trying-to-develop-reusable-rockets

Merrill Lynch’in satın almasıyla dünyanın en büyük servet yönetimi şirketi olan Bank of America‘nın bizim CNBC’de gördüğümüz raporuna göre dev finans şirketi, 2040’a kadar uzay sektörünün 2.7 trilyon dolar hacme ulaşacağını düşünüyor. Bu konuda muadilleri Morgan Stanley‘nin tahmini olan 1.1 trilyon dolar hacimden bir çıt daha iyimserler. Bunu dayandırdıkları ise pek çok mevzu var. Başlıcalarından biri SpaceX‘in tekrar kullanılabilir roketleri. Evet, konu yine bir yerden döndü dolandı ve Elon Musk’a geldi gördüğünüz gibi.

Bunun haricinde konuyla ilgili münferit girişimlerin çıkmış olması, Facebook ve Google gibi büyük şirketlerin konuyla ilgili plan ya da projeler geliştirme eğiliminde olması da bu iyimser tahminin bir parçası. Aynı zamanda buna gösterilen bir başka dayanak, an itibariyle 80 ülkenin uzayda uydu tutuyor olması. Tabii buradaki esas sorunun da bir parçası burada gizli; bu büyüme muhakkak ki özel sektör vasıtasıyla olacak. Ama ne yöne? Ne kimlikle? Ne sonuçlar doğurarak? Bunlar hep kafa karıştırıcı sorular. Ama 2040 çok uzak değil, o yüzden belki cevaplarını almaya ömrümüz yeter. Siz ne diyorsunuz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.