Yeniden yapımların geriye ve ileriye dönük olanları üzerine konuştuk. Yigilante demake’leri anlattı, J.H. ise yeniden yapımlar söz konusu olduğunda aç gözlülük sınırının nereden çizildiğini dile getirdi. Bana da eski bir klasiği yeniden yaptıkları zaman, ortaya çıkan örneklerin en iyisini listeleme kaldı. FauxPlay’in Pazar En 6’ları tam gaz devam ediyor. İşte karşınızda en iyi remake’ler, namı diğer yeniden yapımlar. Her zaman olduğu gibi birincil kuralımız seri başına sadece bir oyun; bu liste için kabul ettiğimiz ikinci kural ise oyunun bir “reboot” ya da “remastered” sürüm olmaması. Tam manasıyla yeniden yapımlar arıyoruz. Hazır mıyız? Buyurun!

 

 

6. Final Fantasy Tactics: War of the Lions

FFT

Daha önce de söylemiştik zaten, War of the Lions’ı gelmiş geçmiş en iyi taktiksel rol yapma oyunlarından biri olarak sayıyoruz. O listeyi hazırlarken orijinalinin yerine yeniden yapımını alma kararı bizi çok terletmemişti, zira War of the Lions multiplayer’ıyla, muhteşem sinematikleriyle, karmaşıklaştırılan ve derinleştirilen Job sistemiyle aslının çizgisini çok, çok aşıyor. Eğer ömrünüzde sadece bir Final Fantasy Tactics oyunu oynayacaksanız o orijinali değil, bu olmalı.

 

5. Tomb Raider: Anniversary

TR Anniversary

Lara Croft’un Crystal Dynamics’in elinde geldiği nokta bugün inanılmaz, fakat dürüst olmak gerekirse biz bunun ilk ipuçlarını Tomb Raider: Anniversary ile almıştık. Legend ile birlikte seride farklı bir istikamet belirleyen, grafiksel ve oynanışsal olarak başka bir noktaya yürüyen Crystal Dynamics, Lara’nın köklerine selam durduğu oyunu zarafetle geliştirmişti. Tomb Raider gibi klasikler için bazen en iyisi yalnız bırakılmaktır ama Anniversary’ye bakınca, iyi ki bırakmamışlar diyor insan.

 

4. Metal Gear Solid: The Twin Snakes

Twin Snakes

Twin Snakes’e dair bizi en çok ne etkiledi bilmiyoruz. O gerçekten dip düşüren, insana hayran hayran kendini izlettiren sinematikleri mi? İnanılmaz güzel bir şekilde elden geçmiş grafikleri mi? Yoksa halihazırda muhteşem bir oyun olan Metal Gear Solid’i iyiden iyiyle kusursuz yapışı mı? Bütün çevirinin revize edilip, diyalogların tek tek yeniden kaydedildiği, MGS 2 ile gelen oynanış mekaniklerinin oyuna entegre edildiği Twin Snakes eğer listenin bir numarasında değilse, bu gerçekten ilk üç sıranın çok efsanevi oluşundandır…

 

3. The Secret of Monkey Island: Special Edition

Monkey Island

Kontekst her şeydir. Eğer bu oyunu Telltale değil de, LucasArts yapmış olsaydı ve bir yandan da Monkey Island ailesine yeni bireyler katılmasaydı, evet, ucuz bir para tuzağı olarak görebilirdik belki. Ama durum bu değildi. Zaten eski LucasArts çalışanlarının çoğunluğunu oluşturduğu Telltale, bir yandan Guybrush’ı yeni maceralara koştururken, bir yandan da durdu ve köklere selamı çaktı. Oyunun grafiklerini muazzam bir hâle getirip, yeni seslendirmeler yaparak.

 

2. Sid Meier’s Pirates!

915017_20041129_screen004

Sid Meier’s Pirates, 1987’de çıktığı düşünüldüğünde kelimenin tam manasıyla zamanının ilerisinde olan bir oyundu. O zaman geldi, ileriye geçti ama gördük ki, üzerinde Sid Meier’ın ismi olan oyunların belli bir zamanı yok. 2004’te çıkan Pirates hakikaten her zamanın oyunuydu. Eğer bugün elinizin altında bir yerlerde duruyorsa açıp tekrar kurun. Üzerinden tam 10 sene geçmiş olmasına rağmen  hâlâ saatlerce başından kalkamayacağınızı göreceksiniz. Sid Meier’s Pirates bu hissiyatı alıp, daha da zamansızlaştırdığı için gelmiş geçmiş en iyi yeniden yapımlardan biri. Ama en iyisi değil, zira…

 

1. XCOM: Enemy Unknown

XCOM - Enemy Unknown 2

E yok artık. Bunu listeye alırken çok düşündük, yeniden yapım mı yoksa “reimagining” denen mefhum mu diye, ama hayır, zaten bir şeyleri yeniden hayal etmiyorsan yeniden yapmanın mantığını kabul etmek istemiyoruz. XCOM: Enemy Unknown baz aldığı UFO: Enemy Unknown’un pek çok yanını yeniden hayal ediyordu ve biz onu bu yüzden sevdik. Harika bir savaş sistemi, muhteşem bir üs kurma mekaniği ve gerçekten kusursuz kullanılmış permadeath. XCOM: Enemy Unknown gelmiş geçmiş en iyi yeniden yapımdır. Nokta.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.