NASA ve minvali uzay kuruluşlarının asıl amaçlarından biri insanların yaşayabilecekleri yeni gezegenleri aramak. Bir yandan uzay hakkında bilgi toplamaya çalışıyorlar, bir yandan uzaya adam yollamayı deniyorlar, bir yandan uzaylı arıyorlar; evet. Ama yaptıkları şeyler arasında belki de bizim geleceğimizi en etkileyecek olan şey başka bir gezegen aramak. İnsanlar olarak biraz seçici canlılarız. Her gezegende yaşayamıyoruz. Yaşayamadığımız gibi, ergenliğe henüz girmediğimizden, eldekini de perişan ettik birkaç milyar yıl içinde. O yüzden yeni bir gezegen bulmak, giderek daha büyük önem arz eden bir şey.

Ve bu konuda da çok büyük gelişmeler var. Hatırlayacaksınız NASA, geçen yıl koşulları dünyanınkine benzeyen bir gezegenin varlığını müjdelemişti hepimize. Biz de çok coşmuştuk, ta ki kendisinin 1400 ışık yılı uzakta olduğunu öğrenene dek. Yani bizim varlığı açıklanan bu yeni gezegen Kepler 452-B‘ye ulaşmamız için, yedi milyon yıl seyahat etmemiz gerekiyordu. O yüzden de çok heyecanlanamamıştık kendisine. Fakat şimdi farklı bir durum var. Uzayı araştıran güzel insanlar, yine bizim yaşamamız için gerekli o çok mükemmel aralıklarda duran bir gezegen buldular. Ancak bu seferkine bir ömürde gidebiliyoruz.

Der Spiegel’in haberine göre, European Southern Observatory (ESO) tarafından yapılan keşfi, Proxima Centauri’nin yörüngesinde Dünya’ya benzeyen bir gökcismini keşfetti. Bu gökcismi, kendi güneşine mükemmel bir mesafede duruyor: Ne çok soğuk, ne çok sıcak. Yapısı da Dünya gibi. Yani bu bakımdan şu çok zor iki koşulu sağlıyor. En iyisi ne biliyor musunuz? Dünyamızdan sadece 4.25 ışık yılı uzaklıkta.

İnsanoğlunun şu an itibariyle ulaştığı en yüksek hız, yakında Project Starshot’ın –Rus bir milyarder tarafından bütçelenen, Hawking ve Zuckerberg gibi isimlerin desteklediği bir proje– üreteceği yeni bir araçla kırılacak; en azından öyle umuluyor. Bu araç ışık hızının %20’si oranında bir hızda hareket edebilecek iddialara göre. Project Starshot bununla Alpha Centauri‘ye gitmek istiyordu. Ancak rotasını bu yeni gezegene çevirirse, varması 15-20 yıl arası alacak. Yani pek çoğumuzun ömrü dahilinde, bu yeni gezegenin ne menem bir şey olduğunu görebileceğiz. Hatta -eğer böyle bir şey mümkünse- belki de “Uzaydan ithal su” dahi içebileceğiz, kim bilir? Sıvı oluşmuş, dünyamsı bir gezegen diyoruz, ısısı mükemmel diyoruz, 20 yıl mesafede diyoruz. Coşun arkadaşlar coşun!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.