Aksini iddia eden kaldıysa, onların zevkine dil uzattığımız için üzgünüz. Ama gerçekleri söylemekten de sakınacak değiliz: Şu an televizyonlarda yayınlanan hiçbir DC dizisi katlanılabilecek gibi değil. Buhranıyla, aksiyonuyla, öyküsüyle ve daha birçok yönüyle içler acısından hallice durumda bu diziler. Peki bu gerçeği değiştirecek DC dizisi bambaşka bir kulvardan, komediden hayatımıza dahil olmuş olabilir mi? Yoksa DC komedi de mi yapamıyor? İlk Bölüm Canavarı sizin için zamanına kıydı, izledi, yazdı:

powerless-banner

İlk Bölüm Canavarı Ozan Cem Yılmaztürk’ün kalemiyle incelemelerine devam ediyor. İlk Bölüm Canavarı, üstümüze yağan yüzlerce dizi arasından hangisi kime gider, değer mi değmez mi, bakmaya varar vermiş bir canavardır. İlk bölüme bakar, azıcık wiki kurcalar, tavsiyelerini verir kaçar! Dizilerle ilgili yorumlar kesinlikle objektif değildir, geek izleyicinin keyfine göre ayarlanmıştır! Bu yazılarda sadece ilk bölüm ile ilgili olmak üzere spoilerlar olabilir.

Özet Geç!

Süper kahramanların ve süper kötülerin artık hayatın bir standardı haline geldiği bir şehre taşınan Emily, bu şehirde kendine süper kahraman ve kötülerin yarattığı zararları en aza indirmeye çalışan ürünler üreten Wayne Güvenlik’te

Ne Kadar Uzun?

Bölümler ortalama 30 dakika. Daha 3 bölüm çıkmış. Sezon tamamlama onayını almış.

Neyi Seven Bunu Da Sever?

Bileniniz pek yoktur ama Superstore‘la benzer yanı bol.

Ne Beklemeyin?

CW dizileriyle bağ kurmasını, The Office kalitesi

y7vqbnmhlfpbyijijlhy
Biraz Daha Detay ve Yorum?

Açık konuşalım; bu dizi, ufak çizgi roman referanslarının bile göz yaşarttığı 5-6 yıl öncesinde yayınlanıyor olsaydı çok daha hevesle takip edilirdi. Ancak şu günlerde sinemalar çizgi roman uyarlaması filmlerle, televizyonlar da öyle dizilerle dolup taşıyor olduğundan Powerless çıksa çıksa, komedi dizisi oluşuyla öne çıkabilir. Bunun ışığında dizinin önce komedi unsurundan bahsedelim: Biliyorsunuz ki şu an televizyonlarda komedi türünde bir çizgi roman dizisi yok, Powerless da bu boşluğu idareten dolduracak kadar komik. Ama esprilerin düzeyi sıradan Amerikan sit-comlarının ötesinde kesinlikle değil. Hikaye gereği karakterlerin birbirine devamlı sataşması, ana karakterin fazla optimistik oluşundan yaşanan terslikler, patronun cimri ve bencil tavırları dizinin ekmek çıkardığı komedi unsurları var. Gördüğünüz gibi ortada fark yaratacak bir unsur yok. Tek bir şey dışında: Çizgi roman referansları!

Konu referansta bulunmaya gelince Powerless güldürecek espri yapmaya kıyasla çok daha cömert. Her şeyden güzeli, dizi -diğer diziler popülere oynamak mecburiyetinde olduğundan- kenarda köşede kalmış DC karakterlerine yer verebiliyor. Örneğin ilk bölümde Crimson Fox ve Jack O’Lantern’a yer verildi, hani öyle laf arasında da geçmediler; baya baya şehre sıkıntı veren karakterler olarak aksiyonda gözüktüler. DC severler için bu, hiç göremeyeceklerini düşündükleri karakterleri görmeleri sebebiyle acayip bir sevinç nedeni.

Ayrıca kenarda kalmış olanlara yapılan referanslar kadar en popülere, Batman’e yapılan referansların da haddi hesabı yok. Emily’nin işe başladığı şirketin başında Bruce’un uzaktan kuzeni Van Wayne var ve kendisi taşıdığı soyadın üstünlüğünü ama adının Bruce olmamasının ezikliğini aynı anda taşıyan eğlenceli bir karakter. Onun sayesinde bol bol Bruce Wayne şakası duyabiliyoruz. Bunun haricinde kendine bağlı şirketin bir kolunun geliştirdiği ürünleri Joker’i yenmek için kullanan Batman gibi referanslar da ciddiyet saçan Batman’i bir komedi unsuruna çevirebiliyor.

Çok iyi bir espri gücü ve sürükleyen bir hikayesi olmasa da Powerless, bir türlü gelmek bilmeyen Marvel dizisi Damage Control’ün yarattığı beklentiyi kullanmayı bilen bir dizi olmuş. Süper kahramanların sıradanlaştığı bir dünyada insanların onlara duruşunu gösteren bir dizi komedi veya değil bir şekilde gelmeliydi. Powerless bu zorunluluğa  ilk cevabı vermiş. Umarım çoğu sit-comun yaşadığı gibi potansiyelini biraz geç fark eden dizilerden olup ortalama olan ilk bölümünün üstüne çıkabilir. Zira Alan Tudyk, Danny Pudi gibi geek dostu ve geek ötesi oyunculara sahip bir diziden bunu beklemek hiç de açgözlülük değil.


Devamı Nasıl Olur?

Bir süre Emily’nin şirkette kabul görmesini izleriz, sonra da Van’in şirketinin potansiyeline yavaş yavaş inanmasını. O noktadan sonra da Wayne Security büyük bir buluşa imza atar, yarışmalara katılır, rakip şirketle takışır vb. bilinen sit-com olayları yaşanır. Önemli olan bunlar yaşanırken yapılan esprilerin bizi ne kadar güldürdüğü ve referansların ne kadar takdir ettiği. Ha bir de, tanıtımlarda şirketin adı Retcon Insurance olarak gözüküyordu: Sanıyorum bir noktada Van, Wayne Holding’in baskısına “Yeterebeaah!” diyip kendi şirketini kuracak.

Ve Sonuç! İzler Miyim?

Yani haftada bir vereceğim yarım saate değer gibi gözüküyor. Doğrusu biraz da beni üzmeyecek DC yapımları izlemek istiyorum, dizi komedi oluşuyla tamamen bu hedefe odaklı zaten. Geek bünyenin tatmin edilmesi gereken anlarda:
ilkbolumcanavari_gider

 

Bazı Diğer “İlk Bölüm Canavarı” Yazıları İçin:

Halt and Catch Fire – Nasıl Dizi?
Casual – Nasıl Dizi?
Bull. – Nasıl Dizi

Author

İlk Bölüm Canavarı, üstümüze yağan yüzlerce dizi arasından hangisi kime gider, değer mi değmez mi, bakmaya varar vermiş bir canavardır. İlk bölüme bakar, azıcık wiki kurcalar, tavsiyelerini verir kaçar! Dizilerle ilgili yorumlar kesinlikle objektif değildir, geek izleyicinin keyfine göre ayarlanmıştır! Bu yazılarda sadece ilk bölüm ile ilgili olmak üzere spoilerlar olabilir.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.