Avengers: Age of Ultron vizyona gireli çok oldu, biliyoruz. Biz o zaman filmi izleyip, görüşlerimizi alabildiğine yazmıştık. Yalnız bir easter egg yazısına girmemiştik o zaman, zira sinemada filmi istediğimiz gibi durdurup başa alma, ince detaylar için yakınlaştırma gibi opsiyonlarımız yoktu. Blu-Ray’i çıktığından mütevellit, artık bunu yapmamak için bir bahanemiz kalmadı. Biz de filmi didik didik etmek üzere açtık, sahne sahne izledik. İtiraf edelim, Klaue‘un masasındaki kadının resmi, Hawkeye’ın buzdolabındaki magnetlerde yazan denklem gibi çözemediğimiz bazı easter egg’ler de oldu ama, geri kalanları kaçırmadığımıza inanıyoruz. Şöyle de listeliyoruz. Buyurun!

 

1. O Yeşil Çatıyı Tanıdınız Mı?

1

Filmin açılış sahnesinden sonra gördüğümüz bir anıt var. Film finalinde bu anıt heykele bir gönderme yaparak bitiyor zaten. Heykel, New York Muharebesi’nde hayatını kaybeden polis ve itfaiye güçleri için yapılmış. Peki yapıldığı yeri tanıdınız mı? O yeşil çatıdan çıkarmanız lazım; zira orası, ilk filmde içine bir Chitauri aygırı düşen ve aksiyonun büyük ölçüde önünde geçtiği tren istasyonu. E daha uygun bir yer olamazdı.

 

2. “Laboratuvarı biliyor zaten…”

2

Pek çok kişi bunu yakaladı zaten, ama biz yine de altını çizelim. Burada gördüğümüz karakter, Helen Cho çizgi romanlarda da olan bir karakter. Yalnız bizi ilgilendiren kısım, kendisi değil, oğlu. Helen’ın çocuğu Amadeus, uzun süre boyunca Hulk’ın yancı karakterlerinden biriydi, şimdi de All-New, All-Different Marvel etiketi altında yeni Hulk’ımız olacak. Banner’ın “laboratuvarı biliyor zaten” lafı ileride oğluyla yaşayacağı muhabbete ince bir gönderme.

 

3. Çizgi Romanlara Ultron-Bakış!

3

Ultron ilk defa uyandığı zaman, bir internet araması yapıyor bildiğiniz gibi. Bu sahneyi kare kare oynatırsanız, yaklaşık 4-5 saniyelik bir sekansta tüm Marvel Cinematic Universe filmlerinin özet geçildiğini göreceksiniz; elbette Dünya’da geçmeyen Guardians of the Galaxy hariç. Ultron herkese bir göz atarken, arada belli ki çizgi roman dünyasına da denk geliyor. Yapımcılar bu sekansın ara bir yerine, çizgi romanlardan bir kare de koymuşlar ufak bir sürpriz olarak.

 

4. “Excelsior!”

4

Yok artık, koskoca Geekyapar okuyucusuna Marvel filmlerinin alışıldık Stan Lee görünmesini easter egg diye sunacak değilim! Yalnız burada zaten mesele Stan Lee’nin gözükmesi değil. Lee burada biraz dördüncü duvarı kırıyor. Sarhoşken mırılandığı laf, yani Excelsior uzun süre boyunca Stan Lee’inin ikonik “okura sesleniş” yazılarını bitirdiği imza cümlesiydi. Hemen hemen her Marvel çizgi romanında bulunurdu yani bu yüzden!

 

5. E Panayırda Büyürsen, Görürsün Tabii…

5

Filmde Hawkeye’ın geçmişine yönelik yapılmış tek gönderme bu muhtemelen. Adamın evindeki sahneleri tek tek, kare kare taradım. En azından komidinin üzerinde bir Barney Barton resmi, bir Kate Bishop göndermesi görmeyi bekledim; ama maalesef, tek yaklaştığımız an buzdolabının üzerindeki kırmızı saçlı adam çizimi oldu ki; onun da Barney olup olmadığı muallak. Bu daha net. Burada Hawkeye Thor’a “senin çekiç feyk be abi” derken, “Gördüm bunları ben” diyor. Hawkeye süper kahraman olmadan önce gezici bir panayırda büyümüştü. O yüzden elbette böyle numaralar görmesi doğal!

 

6. Kırmızı Örtülü Ultron

6

Bunu zaten siz bizden önce çözümlemiştiniz. Ultron’un ikizlerle tanışmaya kırmızı bir örtüyle gitmesi, karakterin ilk gözüktüğü sayıda Crimson Cowl, yani Kızıl Pelerin isminde bir karakter olarak gizleniyor olmasına gönderme. Çok anlık, çok geçici ve aslında çok gereksiz, ama karakterin çizgi roman kökenlerine hoş bir kafa selamı.

 

7. Ulysses Klaue ve Intelligencia

7

Avengers ekibi Ulysses Klaue hakkında bilgi toplarken, ekrana bu kağıdı tutuyorlar; biz de karakterin MCU geçmişi konusunda bilgi edinmiş oluyoruz. Öncelikle, süper kötülerden oluşan çizgi roman ekibi Intelligencia belli ki MCU’da da var, bunu öğrenmiş olduk. Onun haricinde, Klaue’ın vibranyum kaynaklarının paylaşımı konusunda ayak diretmesi ihtimaline karşı Black Panther‘ın babası T’Chaka‘yı öldürmek için tutulmuş bir suikastçi olduğunu, kendi büyük babasının Wakanda’da öldürülmesi yüzünden de bu işi seve seve kabul ettiğini öğreniyoruz. Metin, T’Chaka’nın ölüp ölmediğini söylemiyor, ama büyük ihtimalle Black Panther filminde kendisini hayatta göreceğiz.

 

8. Ustalara Saygı Kuşağı

8

Cap’in halusinasyon sekansında çalan grubun adı, The Roy Thomas Players, Marvel’ın en köklü ve en efsane isimlerinden birine gönderme. Ultron karakterinin de yaratıcısı olan, aynı zamanda Marvel’ın Stan Lee’den sonraki ilk yazı işleri müdürü Roy Thomas‘a küçük bir saygı fırlatmış Marvel ekibi.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.