Çok enteresandır, zannediyorum biz sinema izleyicileri olarak 2017’ye girdiğimizde çoktan sinematik evren fikrinin bir iş modeli değil; sadece Marvel için işe yaramış tekil bir durum olduğunu kabullenmiştik. Doğru adamın, doğru firmayla, doğru koşullarda oluşturduğu tek bir işti MCU. Tekrar edip sistemleştirilmesi düşünülmüş, ama yapılamamıştı. Yapılacağa da benzemiyordu. Biz bunu kabullenir gibi gibi olduk. Ama Hollywood genelinde, yönetici seviyesinde, zannediyorum eşraf bizimle aynı fikirde değilir.

DC Comics, Star Wars, Transformers ve Hasbro oyuncaklarından sonra şimdi “benim de paylaşılmış bir sinematik evrenim olsun, birkaç film ve diziyle birlikte paralel dikey ilerleyen hikayeler anlatayım” diyenler kervanına Call of Duty de katıldı. The Guardian’a verdikleri beyanla, Activision Blizzard’ın iki sene önce kurduğu film stüdyosu Activision Blizzard Studios, yeni bir Call of Duty Cinematic Universe’e başladıklarını duyurdu. Beyanı verenler de, projenin başında duracak isimler. Stacey Sher ve Nick Van Dyk olacak. İkisi de ABS’in patronları, Sher eski bir Tarantino yapımcısı, Van Dyk da Disney geçmişli. Vaziyeti onlar yönetecekler.

call_of_duty_4_modern_warfare

Peki vaziyet ne olacak? Şöyle diyor Sher:

Birkaç seneyi planladık. Nereye gitmek istediğimizi konuşmak üzere bir yazar ekibi kurduk. Bir film olacak mesela, daha Black Ops gibi hissettirecek; hikayenin arkasındaki hikaye. Modern Warfare serisi olacak, dünya seni izlerken savaşmak nasıl bir şey, onu anlatacak. Belki sonra da daha kırma bir şey olacak, açık bir operasyon düzenlenirken arkada dönen gizli kapaklı işleri anlatacak. […] Oyun ile aynı yüksek-adrenalin, yüksek-enerji estetiğe sahip olacak, ama birebir bir uyarlama olmayacak. Daha büyük, daha dahiliyetçi ve küresel olacak. Marvel-vari, dev bir film.

Açıktan isim vermesi elbette çok tatlı, ama bir yandan… Olabilir gerçekten, neden olmasın? Sonuçta DC Comics gibi bir aciliyet barındırmıyor bu plan. Barındırması da gerekmiyor. DC’nin acilen Avengers’ın karşısına direkt bir rakip çıkarması gerekiyor, Justice League’e hemen gelmesi gerekiyordu. Sıkıntıyı da o çıkarttı zaten biraz. E Star Wars gibi bulandırdıkça tadını kaçıracağın bir ana hikayen de yok. Hasbro oyuncakları kadar alakasız da değilsin. Üstüne üstlük, gerçekten oyunlarında da çok fazla tipte hikaye var. Sher burada hepsine değinmemiş ama, evet, genel hatlarıyla dört farklı Call of Duty arketipinden söz etmek mümkün. Geçmiş savaşları anlatan oyunlar. Günümüz gizli kapaklı savaşları anlatan oyunlar. Günümüz açıktan savaşları anlatan oyunlar. Bir de gelecekteki savaşları anlatan oyunlar. İlk dört filmini dizersin: Call of Duty: World at War, Call of Duty: Modern Warfare, Call of Duty: Black Ops, Call of Duty: Advanced Warfare diye, bitti gitti. Doğru düzgün adamlara teslim edersen, biri daha ziyade Behind Enemy Lines çeker, öbürü Black Hawk Down çeker, çok şımarırsan bir tane de numunelik Platoon çektirirsin prestij olsun diye.

Yani sanki olur gibi geliyor bize. Siz ne diyorsunuz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.