Star Wars‘ı Disney’nin satın almasından çıkan tonlarca hayırlı şey var ama bunların en başında uzak galaksimizde geçen çizgi romanların Dark Horse‘dan çıkıp, yine Disney çatısında olan Marvel’a dönmesi geliyor muhtemelen. Marvel bu geri dönüşten itibaren ardı ardına Star Wars çizgi romanlarını piyasaya sürüyor. Dürüst olalım, her biri Charles Soule, Mark Waid, Gerry Duggan gibi isimlerle çalıştı ve belirli bir kalitenin üzerinde oldular bu dakikaya kadar. Ama aynı zamanda, bizim kendilerini sıralayacağımız kadar da çoklar artık. Bu yüzden, en kötüsünden en iyisine 7 Marvel Star Wars çizgi romanlarını sıralıyoruz; ama hatırlatıyoruz, bu kapalı bir liste. Yani yedinci sıradaki, “kötü” değil, sadece bu yedili arasında görece en zayıfı. Tamamsak, başlayalım.

 

7. Lando

Lando

Star Wars mitosu içerisinde, kendisine yöneltilen takdir ve tebriği tam olarak anlayamadığım karakterlerin başında Lando Calrissian geliyor işin doğrusunu söylemek gerekirse. Evet, ortada havalı bir karakter var; ama Han Solo diye bir insan galaksiyi geziyorken, Lando’nun hastası olmak nedir? Charles Soule’un yazdığı seri, bu soruyu cevaplandıracak şey olabilirdi benim için. Pek öyle olmadı. Lando, evet, bu seride çok daha “gri” bir alanda resmedildi, etrafına biraz insani ilişki inşa edildi; ama genel olarak silik olmaktan da pek imtina edemedi.

 

6. Chewbacca
Chewbacca

Chewbacca’ya kendi çizgi romanını vermek, neresinden bakarsanız bakın riskli bir iş. Neticede anlamlı kelimelerle konuşamayan bir karakteri, görsel olarak statik bir mecraya sokuyorsunuz. Meşakkatli vesselam. Marvel bu zor görevi, Deadpool ile sükse yapan Gerry Duggan’a verdi, çizer olarak da yanına Black Widow‘dan Phil Noto’yu yerleştirdi. Henüz daha sadece bir sayı yayınlandığı için net bir şey söylemek mümkün değil; ama ilk izlenimlerimizin de pek olumlu olduğu söylenemez. Tempo biraz gereksiz yüksek, karakterler biraz basmakalıp… Göreceğiz, ama ümidimiz tepelerde uçmuyor.

 

5. Princess Leia

Princess Leia

Princess Leia serisiyle ilgili ne söylersek söyleyelim; ettiğimiz laflardan birinin ucu Terry Dodson‘ın şahane çizimlerine dokunursa, taş oluruz. Dodson gerçekten de şahane bir iş çıkartıyor; fakat Mark Waid‘in yazdığı metin, birkaç dahiyane dokunuş haricinde çizimlerin kalitesinin uzağında. Princess Leia’nın hikayesi, kısa bir periyotta geçiyor ve Leia’yı klasik ortamından (Rebellion, Luke + Han vb. ) çıkartarak biraz derinlik katmayı amaçlıyor. Ama hikaye boyunca çok kayda değer bir şey olmadığı için de başarılı olamıyor. Kötü değil, ama başyapıt olduğu da söylenemez.

 

4. Kanan the Last Padawan

Kanan

Herhalde cümleten Star Wars çizgi romanlarından en az beklenti uyandıran isim buydu. Neticede Kanan, yorgan döşek bir yıllık bir karakter ve başrolünde oynadığı Star Wars: Rebels‘da zaten öyle aman aman izlenmedi. Yalnız Kanan, hikayesini hem Rebels dönemine, hem de Revenge of the Sith dönemine o kadar muntazam bir şekilde yerleştirdi; Kanan’ın şahsi travmalarını Star Wars sınırlarının dışına taşmadan o kadar tatlı verdi ki; bizim bir anda favorilerimizden oluverdi. Okumanız tavsiyemizdir.

 

3. Star Wars

Star wars

Ana seriyi, üçüncü sıraya aldık. Bunun birkaç sebebi var. Öncelikle, olumluları aradan çıkartalım: Star Wars serisi, Episode IV ve Episode V arasında çok kritik soruları cevaplandırmak gibi özel bir göreve sahip. Bu kritik sorular, fersah fersah cevaplanıyorlar; üstüne üstlük eski filmlere de çok hoş dokundurmalar yapılıyor ustalıkla. Yalnız diğer çizgi romanların aksine, Star Wars çok daha geniş bir skalaya hizmet etmek zorunda. Sadece bir karaktere odaklanamıyor. Bunun da ceremesini, biraz dağınık bir portre çizerek çekiyor maalesef.

 

2. Shattered Empire

Shattered Empire

Journey to the Force Awakens alt adıyla çıkıyorsanız; karakterlerinizden ikisi, yeni filmde göreceğimiz Poe Dameron‘un anne ve babasıysa, hikayeniz de direkt olarak ikinci Death Star’ın patlatılmasından sonra geçiyorsa zaten sizin adınız en çok satan çizgi romanların arasına yazılır. Ama eğer Shattered Empire kadar doğru kalibre edilmiş, keyifli, dokunaklı ve sürükleyiciyseniz; işte o zamana sadece satanlar listesine değil, sevilenler listesine de girersiniz. 18 Aralık’ta Star Wars: Force Awakens’ı izlemeye gidecek olan herkes edinip okumalı.

 

1. Darth Vader

Darth Vader

Bir numaramızda tartışmasız bir şekilde Darth Vader duruyor. İtiraf edeyim, Vader’ı Aphra gibi bir “fangirl” karakterle yan yana koydukları zaman, karakterin ciddiyetinden bir şeyler kaybedeceğini düşünüp hayal kırıklığına uğramıştım. Birincisi, bu olmadı. İkincisi, Aphra ve Vader, harika kullanıldılar beraber ve birbirlerini mükemmel tamamladılar. Üçüncüsü, bu çizgi roman gerçekten de Vader’ı neden sevdiğimizi, bilmediğimiz sebepleriyle birlikte tekrar tekrar kanıtladı, ve sonuncusu, formunu bir saniye bile kaybetmedi. Mutlaka okunmalı.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.