Filmlerin üretim sürecinden, özellikle yaratıcı insanların bürokrasiyle olan ilişkisi bağlamında çok bahsettik bu sayfalarda. Bunun iki ucu var. Sinema dediğimiz şey, ya komple stüdyo bürokrasisi içerisinde komite kararıyla üretilebilir. Çubuğun bir uzak ucu o. Öteki tarafta da auteur sineması dediğimiz şey durur, yani bir vizyonerin, bir yönetmenin tüm kararları verdiği, onun inisiyatifiyle şekillenen sinema.

Bunlardan neden bahsediyoruz? Guardians of the Galaxy serisi, çok enteresan bir şekilde, ilk filminde bunun tam ortasında bir yerden çıkagelmişti. Nicole Perlman’ın yazdığı yarışma senaryosu çok iyi olduğu için Marvel bürokrasisi filmi listeye almış, o vizyona uygun bir yönetmen tutmuş, sonra da yönetmene epey bir özerklik tanımıştı. Karar mekanizmasında Marvel eşrafı vardı, ama James Gunn ve Nicole Perlman izleri de vardı. Bu da bize eşit derecede mekanik ve eşit derecede organik bir film sundu.

Yalnız şimdi ikinci filmde ekstra bir şey var. Yeni çıkan ve yukarıdan izleyebileceğiniz üçüncü fragmana bakınca iyice anlıyor insan. James Gunn daha mı ağırlığını koymuş? Evet. Kesinlikle Gunn’a has hem yazar hem de yönetmenlik imzaları görebiliyorsunuz çıkan fragmanların içerisinde. E Marvel ağırlığını koymuş mu? Koymuş. Bir kere ben kesinlikle Nebula’nın orada olmasının, Infinity War’da şu an göremediğimiz bir hikaye örgüsüne hizmet olduğu inancındayım. Filmde Marvel’ın alametifarikası tüm espri noktaları / tanıdık klişeleri zaten görülüyor. E oyuncular desen, onlar da kendi coşkularıyla hareket ediyorlar, belli…

Yani esasen şu, Guardians of the Galaxy vol. 2, herkesin %100’ünü koyup ortaya %400’lük iş çıkarttığı eserlerden biri olacak gibi geliyor. Bunu düşündürtecek bir sebep, dediğimiz o takip edilebilir, tespit edilebilir belirtiler. Bir başka sebep de tüm fragmanların paçalarından saçtığı o özgüven. Dikkat edin, sabi sübyan hatrına bile bir hikaye parçacığı yok fragmanda. Meşhur derecede ketum Force Awakens fragmanları bile bundan fazla malumat paylaşıyordu. Film kendine nasıl güveniyorsa, Kurt Russell‘ı bile hâlâ iki saniyeden fazla göstermiş değil, oraya da yeni geldi…

Ya çok bomba bir film geliyor. Ya da çok bomba çakılacak. Bizim gazmetre hâlâ yüksek.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.