Yıllar sonra 2015’e dönüp baktığımızda pek çok filmin çok acayip gişe performanslarına imza atmasını konuşuyor olacağımızdan yüzde yüz eminim. Jurassic World ve Furious 7’nin gişede rekor üstüne rekor kırması, San Andreas, Pitch Perfect 2 ve Minions gibi filmlerin kendilerine yer bulmaları, Disney’nin Age of Ultron, Tomorrowland ve Inside Out ile birlikte beklentilerin bir tık altında kalması… Bunların hepsinin yeri ayrı olacak ilerleyen senelerdeki tartışmalarda.

Monster Hunt

Fakat şüphesiz, bu konuşmanın içerisinde Çin pazarının artan önemi de yer alacak. Furious 7 gelmiş geçmiş en çok izlenen filmler listesine tepelerden koşarak girerke, bunu büyük ölçüde Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaptığı 400 milyon dolarlık gişeye borçluydu. Jurassic World ve Age of Ultron’un ikisi de Çin’de 200 milyon dolar barajını geçtiler. Belli ki, artık Çin seyircisi, bir veya öteki sebepten sinemaya daha çok rağbet ediyor. Bunun bir emaresi de, bugün karşımıza çıktı.

Shrek the Third’in de yönetmenlerinden Raman Hui’nin çektiği, başrollerinde Jiang Wu, Eric Tsang ve Elaine Jin’in oynadığı Monster Hunt filmi canavarlarla insanların bir arada yaşadığı bir dünyada, tahtın varisi olarak doğan Wuba’yı ve onun canavarlar arasında bir iç savaşı engellemedeki rolünü anlatıyor. Üç boyutlu film ülkesinde geçtiğimiz haftasonunda 46 milyon dolar daha gişe elde ederek, toplam uluslararası hasılatını 211 milyon dolar seviyesine çekti. Bu rakamlar, Amerika sineması dışında alışık olduğumuz şeyler değiller, özellikle de filmin 40 milyon dolarlık bir bütçeyle çekildiği düşünülürse.

monster_hunt_still_2

Uzmanlar bu başarının arkasında Çin’de uygulanan Temmuz politikasının olduğunu da söylüyorlar. Buna göre Temmuz aylarında yabancı filmler, yerlilere fırsat tanımak adına vizyondan çekiliyorlar, piyasa da Monster Hunt gibi yerel işlere kalıyor. Fakat bizce bu genel tabloyu pek fazla değiştirmiyor. Çin bu hasılatlara –yerel ya da yabancı- ulaşmaya devam ederse, hem kendi sinema sektörünü şahlandırıp Amerika’ya bir alternatif olur, hem de Hollywood’un bir numaralı arzu nesnesi hâline gelir. Bu çıkış devam ederse, 2016 ve 17’den sonra, memlekette büyük Çin filmleri de izlemeye başlayabiliriz. Bakalım, takipte olacağız. Acaba sonucunda neler çıkacak?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.