Ne ara, nasıl oldu, tam emin değiliz. Elbet konuyla ilgili bizden çok daha zeki insanlar bir vakit fikir teatisi yaparken “Ya keşke şu internet hızları falan artsa da, komple dijital dağıtıma geçsek” diyorlardı. Bunu az çok anlayabiliyorum. Sonra kim internet hızları artınca “Arkadaşlar, geleneksel ödeme yöntemlerini boşverin, bundan sonra açık büfe tarzı bir iş modeline geçiyoruz” demeyi akıl ettiyse, ben esas onunla tanışmak istiyorum. Cümleten hayatımızı o kurtardı zira.

Bu yüzden kafamda Netflix ve Spotify’ı hep eşit mertebede tutuyorum. İkisi de kendi kulvarları için full dijital, full açık büfe model prensibini yaygınlaştıran ve rakiplerinin de benzer modeller takınmalarına sebep olan öncüler oldular. İkisinin de mühendislik kaliteleri, öneri algoritmaları birbirine paralel kalitede zaten. Yalnız Spotify’ın, uzaktaki kuzenine kıyasla hep bir avantajı oldu: offline tüketim.

netflix-türkiye-3

Yıllar boyunca Netflix, kesinlikle Spotify’da olduğu gibi “Wi-Fi varken indir, offline’ken izle” modelini tercih etmedi. Elbette bundaki en önemli sebeplerden biri, Netflix’in, Spotify’ın aksine evde de gayet yüksek bir oranda tüketilen bir şey olmasıydı; yani ölüp biten bir ihtiyaç yoktu. Ama en önemli sebep, film hakları dediğimiz şeyin buluttan hard-diske indiği an bambaşka bir şekil ve tavır takınmasıydı. Fiziksel olarak bir filmin dosyasını edinebilmek, Netflix’in aldığından başka haklar gerektiriyordu.

Ama en nihayetinde, Netflix büyüdü, gelişti, elalemin dizisi filminden çok kendi işleriyle anılan bir mecra oldu ve kimseye eyvallahı kalmadı: Böylelikle de bugün Netflix erkanı müjdeli haberi verdi: Artık offline izlemek mümkün. Güncellemelerini yapan kullanıcılar iOS ve Android uygulamalarında film ve dizileri indirip, offline tüketebilecekler. Şimdilik Netflix Web veya Netflix’in PS4, Apple TV gibi uygulamalarında bu özellik yok gibi gözüküyor. Ancak iOS ve Android’teki Netflix’te, ekseriyetle Netflix dizilerinden oluşan bir seçki eseri internetsiz tüketmek mümkün. E bize ne kalıyor? Afiyetle yemek elbette!

Ne diyorsunuz peki geek alemi? Nasıl hisleriniz konuyla ilgili? Yazın yorumlara!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.