Geek dünyası olarak yıldönümlerini kutlamayı çok seviyoruz. Geçen sene hem Marvel’ın 75. yıldönümünü, hem de Batman’in 75. yaş gününü davullarla, zurnalarla kutladık örneğin. Severiz camia olarak böyle kilometre taşlarını ölçmeyi. Ama inanın, bunun kadar etki bırakmış bir şeyin anmasını da hiç yapmamış olabiliriz. Industrial Light & Magic‘in 40. yaşgünü bugün. Eğer isim size tanıdık gelmediyse -ki gayet makul- meraklanmayın, bu yazıyı bu yüzden yazdık. Geek dünyasında emeği en büyük isimlerden birini, hep beraber övelim, hep beraber göklere çıkartalım istedik.

Hazırsanız, başlıyoruz.

 

1. Star Wars Episode IV: A New Hope

01 Star Wars

Industrial Light & Magic, 1975’in Mayıs ayında, George Lucas’ın o sıralar kafasında dönen bir uzay filmine efekt yapmak için kuruldu. Lucas dönemin en karizmatik filmlerinden 2001: A Space Odyssey‘in efektlerini yapan Douglass Trumbull ile görüştü, fakat Trumbull Close Encounters of the Third Kind ile pek meşguldü. Lucas’a asistanı John Dykstra’yı önerdi. Lucas Dykstra’ya “genç bir ekip kur” dedi, Dykstra kurdu ve Lucas da adını “Industrial Light & Magic” koydu. Daha ilk projeleri A New Hope’da VistaVision, hareket hafızası olan kamera gibi tekniklerle çığır açmaya başlamışlardı.

 

2. Young Sherlock Holmes

02 Young Sherlock Holmes

ILM aslında ekseriyetle Lucasfilm’in projelerinde efekt desteği çıkmak için kurulmuştu, fakat Dykstra ve ekibinin inovatif görüşü, onları bir anda diğer stüdyolar için de arzu nesnesi hâline getirdi. Bunladan biri de Lucas’ın can ciğer kuzu sarması Steven Spielberg’in stüdyosu Amblin‘di. Onların çektiği Young Sherlock Holmes’de ILM bir çığır daha açtı. Filmde geçen “Stained Glass Knight” karakteri, sinema tarihindeki ilk tamamen CG karakterdi.

 

3. Who Framed Roger Rabbit

03 Who Framed Roger Rabbit

Gary K. Wolf’un unutulmaz eseri Who Censored Roger Rabbit, çizgi roman karakterlerinin gerçek insanlarla yan yana yaşadığı bir dünyayı anlatıyordu. Bunu filme çevirmek, ILM işe el atmadan önce düşünülemez bir şeydi belki de. Ama artık özel efekt dendi mi akla ilk olarak onların geldiği ILM, bir şekilde bunu başardı. 1988 senesinde baya çizgi filmden fırlamış tavşanlar Warren Beatty ile el sıkışıyorlardı. Hatta ILM işi öyle bir noktaya getirdi ki, onların can verdiği Jessica Rabbit baya ciddi bir seks objesi hâline geldi.

 

4. The Abyss

04 The Abyss

ILM’in durmaya niyeti yoktu. George Lucas ve Steven Spielberg’in isimlerini parlattıktan sonra, sırada bir diğer ikon olma yolunda koşan yönetmen vardı: James Cameron. Cameron’ın “Jaws sizi yeterince sudan korkturmamıştır, durun bir de ben vurayım” flimi The Abyss’te Industrial Light & Magic ekibi ilk tamamen CG üç boyutlu karakteri yarattılar. Filmdeki o meşhur taklitçi su yaratığı, tamamen ILM’im laboratuvar üretimiydi.

 

5. Terminator 2: Judgment Day

05 Terminator 2

Terminator 2’yi izleyenler, T-1000’in yapabildiklerini anımsayınca ILM’i bir daha sevgiyle anacaklardır, eminiz. Ama izlemeyen varsa, senenin 1991 olduğunu ve filmde şekil değiştirebilen bir cyborg’un gezdiğini hatırlatmakta fayda var. T-1000 karakteri sinema tarihinin kısmen CGI olan ilk ana karakteriydi. James Cameron bu karakteri inandırıcı yansıtmak için projeye yaklaşık 94 milyon dolarlık bir bütçe ayırmıştı ve ILM film üzerinde yaklaşık 10 ay boyunca çalıştı. Sonuç? Hayli hayli değdi!

 

6. Jurassic Park

jurassic park

Listemizdeki en büyük atılımlardan biri şüphesiz bu, Jurassic Park. ILM’in kurucusu George Lucas bile Jurassic Park’ı izledikten sonra “Evet” demişti, “Artık kafamdaki Star Wars filmlerini çekmemi sağlayacak teknoloji seviyesine eriştik”. Bu sonunda hayır mı oldu, şer mi, bilmiyoruz; ama Lucas’ı etkileyen şey halkı da etkilemişti. Jurassic Park’ta ilk defa bu kadar gerçekçi hareket eden canlı bir organizma yaratılmıştı sıfırdan. Sorarım size, o T-Rex’i unutabileniniz var mı?

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

3 Comments

  1. Raşit Kaya Reply

    Okuduğum en sağlam listelerden biri, ellerinize sağlık. ILM’in sinema tarihinin yazarlarından olduğunu söylesek yeridir. Resmen teknik olarak yaşanan bütün devrimlerin arkasında varlar. Bir an için Tron filmlerinin arkasından çıkacaklar sanmıştım ama onlar başka bir dünyaymış demek ki.

  2. Roger Rabbit diyince aklıma Space Jam geldi ama sanırım direk Warner Bros’dan çıkma bir çalışma o film, teknik ekipten emin olamadım.
    Ayrıca Space Jam demişken, LeBron James’le ikinci filmi çekme senaryoları dönüyordu geçen sene, o konu ne oldu bir bilginiz fikriniz var mı?

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.