Sinema tarihi baştan aşağıya unutulmaz psikopat karakterlerle dolu. Neticede gümüş ekran bize çarpıcı, gerçek hayattan bir tık büyük karakterler sunan bir platform olduğundan; buna yönelmeleri gayet doğal. Aşık bir insan çizdiklerinde de, efendi efendi sevgisini yaşayan bir mazlum koymuyorlar sonuçta önümüze; aşkı için çıldıran, anasını babasını karşısına alan, hastalık yenen kişiler oluyor bunlar. E bir şiddet hikayesi anlatıldığında da elimizdeki karakter bu şiddeti duygusuzca, soğuk soğuk işleyen biri oluyor.

Bu da psikopatlığın tanımı zaten. Yalnız Belçikalı psikiyatri profesörü Samuel Leistedt ve onun on meslektaşına göre, bizim “ne güzel bir psikopattı” dediğimiz pek çok karakter bu zihinsel hastalığın klinik tanımına uymuyor. Leistedt 2011’de kendisi gibi akademisyen / psikyatr on arkadaşını toplamış, 1915’ten 2010’a kadar gelen filmlerde psikopat tasvirlerini incelemiş. Buna göre 126 tanıma bir yerinden uyan karakter tespit etmişler. Bunları da gerçekçiliklerine göre sıralamışlar.

İlginç bir şekilde, sinema dünyasından bildiğimiz pek çok “psikopat”, Leistedt ve saz arkadaşlarına göre gerçekçi değil. Örneğin Norman Bates için Tech Insider’ın da alıntıladığı gibi “psikopattan çok psikotik, yani daha sanrısal. Bir fantezi tarafından yönetiliyor” demişler. Genel olarak da psikopat karakterlerin gerçek hastalığın tanımlarından ziyade, kötü karakter arketiplerine uyduğunu düşünüyorlar.

Javier Bardem No Country for Old Men

Peki en zirvede kimler var? Üç numarada gerçek bir hikayeden alınmış Henry Lee Lucas karakteri var, ama onu zaten es geçiyoruz, zira biraz hile yapmaya benziyor. İki numarada 1931 tarihli Alman filmi M’in karakteri Hans Beckert’i değerlendirmişler. Bizi ilgilendiren ise bir numara. Psikiyatrların grüşüne göre, sinema tarihinin en gerçekçi psikopatı Anton Chigurh. No Country for Old Men’in kötü adamı Leistedt’e göre “efektif olarak insanlık ve duygunun herhangi bir çeşidine dayanıklı gözüktüğü” için film tarihinin en gerçekçi psikopatı. Sizi bilmiyorum, ama bu bana Javier Bardem’e yöneltilmiş en büyük övgü gibi geliyor. Adam bu rolden sonra gidip bohem bir ressamı oynadı lan…

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.