Star Trek dediğiniz zaman, aklınıza ilk olarak progresif ve eşitlikçi değerler gelmiyorsa, kötü bir haberimiz var; tarihin en önemli fikri mülklerinden bir tanesini baya yanlış izliyorsunuz. Star Trek, Gene Roddenberry’nin orijinal vizyonuna bugüne kadar büyük ölçüde sadık kalarak her dizisi, filmi ve kitabında çoklu-kültürel ortamların, kültürler arası bariyerlerin yıkılmasının, ayrımcılık karşıtı duruşların kıymetlerini ön plana çıkarttı hep. İlk andan beri böyle oldu üstelik bu. Örneğin Amerikan televizyon tarihinin ırklararası ilk öpüşme sahnesi, beyaz Captain Kirk ile, siyahi Teğmen Uhura arasındaydı.

Şimdi Star Trek Beyond, bu bayrağı başka bir yerden devralmaya karar vermiş. 22 Temmuz’da vizyona girecek olan film, çok patırtı yapmadan, bunun üzerine fazla durmadan, hikayede büyük bir mesele hâline getirmeden sakince John Cho’nun canlandırdığı Hikaru Sulu karakterinin eşcinsel olduğunu açıklayacak. Filmde bir noktada, Sulu’yu Dünya’da bir kocasının ve küçük bir kızının beklediğini öğreneceğiz ve John Cho’nun dediğine göre, “bundan büyük bir olay çıkartılmayacak”.

star-trek-beyond-john-cho-as-hikaru-sulu

Bu durumun arkasında elbette ki George Takei’ye bir saygı duruşu da var. Orijinal dizide ve takip eden filmlerde başarıyla Sulu karakterini canlandıran Takei, pek çoğunuzun bildiği gibi eşcinsel. Dizinin ve filmlerin bitiminden sonra, Japon asıllı Amerikalı aktör LGBTİ aktivistliği yapmış, homofobik ayrımcılığa karşı ciddi bir duruş sergilemişti. Elbette Sulu’nun eşcinsel olmasında, Takei’nin payı büyük.

Ancak bunun böyle dev mesele hâline getirilmemiş olması da Star Trek’in ruhuna çok uygun bir yapıya sahip. Star Trek, Roddenberry’nin ütopyasıydı aslında. Farklı kültürler ırksal, etnik ve milli bariyerleri atmış, bir araya gelmiş ve barışçıl bir şekilde uzayı keşfediyorlardı. Artık bu toplumda zenci birinin beyaz birini öpmesi fark edilecek denli değişik bir durum değildi, aynı şekilde birinin eşcinsel olmasının da durum olmaması çok Roddenberry-vari bir hareket. Üstelik Star Trek serisinin de ilk eşcinsel karakteri oldu Sulu. Bizce çok yerinde, çok saygılı ve çok doğru bir karar olmuş. Siz ne diyorsunuz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.