Günümüzde CGI kullanmak, bilim kurgu ve aksiyon filmleri için bir norm haline geldi. Şirketler, belli başlı bazı efektleri veya karakterleri yalnızca bilgisayar kullanarak daha ucuza getirdiklerini öğrendiklerinden beri acımadan para basıyor CGI teknolojisine. Öyle ki, artık bilgisayar efektleri kullanmadan iş yapmakta ısrarcı olan yönetmenlere hasret kaldığımızdan mıdır nedir Christopher Nolan’ın Tenet filminde gerçek bir uçak patlattığını öğrenince çıldırdık. Eskiden böyle miydi? Ah ah, o eski günler!

Star Wars da bu yeni teknolojilerden nasibini alan seriler arasında. Tabii ki yeni filmlerde zamanın teknolojisinden en iyi şekilde faydalanmak istedikleri için pratik efektlerden ziyade bilgisayar efektlerine daha fazla güvendiler fakat bu durum hep böyle değildi arkadaşlar. Şu anda bizim bilgisayarda üç boyutlu yaratılmış olarak gördüğümüz sahneler zamanında gayet pratik efektlerle yapılıyordu. Bunun en büyük örneği de karakterler.

Star Wars serisinde kullanılan en ünlü kukladan, Yoda’dan bahsedeceğim bugün. Fakat orijinal seride Yoda’nın dışında Jabba The Hutt, Salacious B. Crumb gibi karakterlerin de kuklalar ve/veya kocaman kocaman figürler olduklarını hatırlatmak isterim. Jabba The Hutt farklı tabii, Jabba’nın koca gövdesini hareket ettirmek için ipler ve uzaktan kontrol gerekiyormuş. Yoda ise bildiğimiz el kuklası.

1- Yoda, birçok beynin ürünü

George Lucas, esasında bu karakteri yaratması için Jim Henson’a gitmiş. Jim Henson, Muppets ismindeki şirketin, Susam Sokağı programının ve o program sayesinde tanıdığımız birçok karakterin yaratıcısı. Bu karakterler arasında Kermit de var, Edi de var. Fakat ne yazık ki Jim Henson, George Lucas’a o dönemde farklı projelerle uğraştığı için meşgul olduğunu söylemiş ve onu yakın arkadaşı olan Frank Oz’a yönlendirmiş. Böylece Yoda’yı bir hayalden gerçeğe uyarlama işi de Frank Oz’a düşmüş. Yoda’nın seslendirmenliğini ve kuklacılığını yaptığı Frank Oz, tek başına çalışmıyormuş tabii. Sette Yoda’yı canlandırırken asistanı Kathryn Mullen’dan tutun, danışmanlığını yapan Jim Henson’a kadar birçok kişinin ona bolca yardımı dokunmuş. Şu görsele bir bakar mısınız, ne kadar tatlı bir aile tablosu!

2- Yoda, gerçek anlamda yaşlanmış. Ölmüş, ölmüş!

Orijinal Yoda diye sergilenen kuklalar, aslında orijinal kuklalar değil. Orijinal kıyafetler ve set ürünleri sergileniyor zira kuklanın kendisi o dönem kullanılan malzemelerin uzun ömürlü olmamasından dolayı pert olmuş. 1998 yılında açılan Star Wars: Magic of Myth sergisinde sergilenen orijinal kukla tanınmaz haldeymiş. Diğer kuklalarla beraber o da iyice yaşlanmış, bitmiş, tükenmiş yani. Jabba The Hutt kuklasından bile geri kalan tek şey gözleriymiş

3- Neyse ki onları tamamen kaybetmedik, kuklaların kalıpları hala duruyor

Yoda az önce bahsettiğim gibi gerçekten ölmüş olsa da kuklaları yapmak için kullanılan orijinal kalıplar hala duruyormuş. Zaten The Last Jedi filmi için kullandıkları kuklaları da The Empire Strikes Back filminde kullanılan bu kalıplardan yapmışlar. Bu arada evet, The Last Jedi tamamen CGI değil- Yoda’nın kukla olarak gözüktüğü sahneler var. Bu sahnelerde de Frank Oz gelip seslendirmenlik ve kuklacılık yapmış. Yukarıdaki videoya bir göz atıp biraz duygulanabilirsiniz. Ah, Mark Hamill, canım dedem!

4- Yoda kuklası, seriyi kurtarmış diyebilir miyiz?

George Lucas, Empire of Dreams isimli belgesel filminde Yoda kuklasının Star Wars serisi için düşündüğümüzden daha hayati bir önem taşıdığından bahsetmiş. Eğer bu kukla komik olsaydı, seri biterdi demiş. Haksız da sayılmaz tabii. Etrafta Yoda gibi koşup duran bir Kermit görseydik Star Wars, Star Wars olur muydu? George Lucas da öyle demiş, Yoda ciddiyetsiz olsaydı “tüm film bunun ağırlığı altında ezilirdi,” şeklinde bir cümle kurmuş. O halde ne diyoruz, teşekkürler Frank Oz!

5- Orijinal kuklanın yaratıcıları, The Phantom Menace’teki Yoda’dan nefret etmişler

Yoda’nın The Empire Strikes Back’teki kuklası üzerinde çalışan sanatçılardan birisi olan Nick Maley, The Phantom Menace filminde kullanılan Yoda’nın en başta bir kukla olduğunu fakat stüdyonun daha sonradan aldığı bir kararla bu kuklayı CGI kullanarak değiştirmeyi uygun gördüğünü söylemiş. Bu karar yerinde olmuş zira filmdeki Yoda kuklası tam bir faciaymış. Karakterimizin üretildiği materyali beğenmeyip onu daha ağır bir maddeden yapmaya kalkmışlar. Sonra da kullanılan malzemenin opaklığı yüzünden rengi tutmamış. Aksilik üstüne aksilik, derken… Filmdeki Yoda modeli, yeni kopyalarda CGI ile değiştirilmeye başlanmış. Yukarıda bir karşılaştırma videosunu görebilirsiniz. Pratik efektler falan diyoruz ama CGI da zaman zaman pek fena olmuyor sanki ya!

Neden şu anda Yoda dedikodusu yapmış, Yoda’nın özeline girmiş gibi hissediyorum arkadaşlar? Neyse, günahı boynuma diyorum ve sizi bu yazıya da bolca eklediğim lanetli görsellerle baş başa bırakıyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Author

Batı Edebiyatları okur, kedi sever. Bir de buralarda yazıp çizer. @mightbeyagmur

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.