Yüksek bütçeli, planlı programlı, 10 yıl önceden tasarlanmış işler güzel olabilir. Güzel olmaya da bilir. O noktada kriterler yüksek, incelemeler sert olur. Ama bir şeyi sırf içinden geldi diye yapınca insanlar, kâr amacı gütmeden, o zaman öyle ölçüt mölçüt yok. Sadece “Yaa ne kadar tatlı olmuş!” nidası var. Çünkü organik oluşmuş. Çünkü zaten üretilen şeye bedavadan erişmişiz. Çünkü internet. Yorucu bir günün ardından kısa bir videoya bakıp gülümsemek önemli olan. E böyle bir iş ortaya koymanın tutkusu da genelde hayranlarda, geeklerde bulunuyor.

Bugün bu organik, kendi kendine oluşan şey bir müzikal. Hem de Ratatouille için! Disney onaylıyor şu anda ama ne bir kontrat imzalandı başta, ne böyle bir şey bekleniyordu, ne finansal bir destek vardı. Tamamen kendi hâlinde, kullanıcıların kendi başlarına yeşerttiği bir proje bu müzikal. Emin olun ben de inanamıyorum. Tamamen spontane olarak geliştirilen bir müzikal yani… Ama bugün buradayız!

Şu anda TikTok’ta #RatatouilleMusical etiketinde binlerce video var ve hepsinin izlenme sayısı 214 milyonu geçiyor. Müzikal için makyaj fikirleri, kukla önerileri, poster tasarımları, koreografiler, farklı sahneler için farklı şarkılar, uyarlamalar, ‘cover’lar ile dolup taşıyor internet. Emily Jacobsen’ın başlattığı hareket çığ gibi büyüdü diyebiliriz, kendisinin de böyle bir amacı yoktu başta, öylesine video paylaşmıştı internette başta. Sonrasında özellikle Seaview Prodüksiyon Şirketi’nin dahil olması ve bazı bağlantılar yardımıyla iş Disney’in tiyatro departmanı başkanı Tom Schumacher’a kadar gitmiş. O da olur demiş, izinleri çıkarırız. Daha da güzel kısım aynı zamanda bağış yapıyor olmaları. Actors Fund’a destek çağrısında da bulunuyorlar ki böyle kötü bir dönemde sanatçıların desteklenmesi çok hoş olmuş.

Şimdi düşünsenize, müzikali filan boş verin, müzikal sevmiyor olabilirsiniz, hiç izlememiş olabilirsiniz. Ratatouille’u da boş verin, çok güzel film farkındayım ama onu bile bir kenara bırakın. Salt internet hareketinden doğan ve koca koca şirketlerin el verdiği bir proje bu. En heyecan verici kısmı burası. Hayranlar tarafından, beklentisiz biçimde, tamamen internetin bize bahşettiği interaktiflik  sayesinde. Ki bu çok çok çok ilginç bir durum, siz de takdir edersiniz. “Vay be!”den başka cümle bulamıyorum.

Hem şöyle bir gerçek de var: 2021 tatlı bir filmin tatlı niyetlerle ortaya çıkan ve geliri de bağışlanan müzikaliyle başladı. Belki de o kadar kötü bir yıl olmaz, siz ne diyorsunuz?

Author

İstanbul'da yaşıyor, buraya yazacak havalı bir şey de bulamadı. @charles_bourbaki

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.