Ice Buckey Challenge’ı hatırlıyor musunuz? 2014 yazı boyunca interneti kasıp kavuran bir etkinlikti kendisi. Bilmeyen ya da hatırlamayan 2015 doğumlular için –öhm, adettendir– hatırlatalım, kendisi ALS hastalığı için farkındalık yaratmayı ve bütçe toplamayı amaçlayan bir zincir oyundu. Sen bir kova buzu, bir kova suya boca ediyor; sonra da kafana döküyordun. Döktükten sonra da üç kişiyi aday gösteriyordun. Onlar 24 saat içerisinde su döküp video çekmezlerse, ALS derneğine 100 dolar vermek zorundalardı.

Bütün bu esnada fazlaca duyar kasan insanlar “Ama sular ziyan oluyor!” demişti, onu da hatırlıyor musunuz? Duşta iki dakikadan fazla kaldığımız zaman ziyan ettiğimiz sudan fazlası değildi kafamızdan döktüğümüz, ya da kaldırım sulamak gibi beyhude bir aktivite de değildi yaptığımız; ancak böyle ekstra duyarlılar da çıkmıştı. Onlar şimdi buralardalar mı bilmiyorum, zira size, gayet net bir şekilde, o yaz kafamızdan aşağıya onca suyu boşuna dökmediğimizin haberini vermeye geldim. Baya sulu şakalar yaparak, dünyayı daha iyi bir yer hâline getirmişiz.

ice-bucket-challenge-1940x1091

O yaz, bu kampanyadan yaklaşık 100 milyon doların üstünde bir meblağ toplanmış. Bu da Project MinE isminde bir tıbbi araştırma projesinin tam olarak bütçelendirilmesine vesile olmuş. Engadget’ta gördüğümüz habere göre, Project MinE, Ice Bucket Challenge’dan aldığı parayla toplam 15 bin ALS hastasının genetik sekanslarını çıkartmış. Bu detaylı ve evladiyelik araştırmayı da geçtiğimiz gün sonlandırmış ve bazı ALS vakalarıyla örtüşen bir genin tespitini yapmış.

Bunun önemini ne kadar belirtsek az. Gerçekten, insanlar hem bir yaz boyunca eğlendiler; geyik oldu, viral videolar çıktı, muhabbet döndü: Hem de kimse kimseyi darlamadan bağış toplandı ve gerçek, ciddi bir tıbbi atılım yaşandı. Yeni medyanın gücünü daha iyi özetleyecek bir olay muhtemelen bulamayacak ileride bugünleri yazacak tarihçiler. Eğer bir tanesi şu an Geekyapar’a arşiv niyetine bakıyorsa, söylemek istiyoruz: Evet, kafamıza kafamıza su dökerek, gerçekten de bir hastalığın bitmesine yönelik bir adım atılmasını sağladık. Yaptık bunu biz! Atalarınızla gurur duyabilirsiniz!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.