Kurgu edebiyatı boyunca birçok hayali şehir ile tanıştık. Kimilerine gitmenin hayallerini kurduk, kimileri ise en korkutucu kâbuslarımıza ev sahipliği yaptı. Fakat hiçbir kurgusal şehir beni, Rapture kadar korkutmadı. Belki çok daha korkutucu mekânlara girdim çıktım ama yok arkadaş, beni atmosferiyle, arka planındaki hikâyesiyle Rapture kadar korkutan başka bir şehir olmadı. Bu yüzden bugünkü haberi verirken korkudan tir tir titrediğimi hayal edebilirsiniz. Birileri Rapture şehrini gerçeğe dönüştürmek istiyor. Doğru duydunuz, bir milyarder Rapture’a benzer bir şehir kurmak için çalışmalarına başladı. Hem de çölün ortasına!

Marc Lore isimli bu işgüzar iş insanımız, sürdürülebilir bir şehir kurma hayaliyle yola çıkıyor. Telosa ismini verdiği bu şehir, içerisinde bulunan insanların tüm ihtiyaçlarına on beş dakika gibi kısa bir sürede ulaşmasını ve şehrin, ihtiyaçlarını kendi içerisinde üretmeyi amaçlıyor. Böylece dış dünyadan bağımsız, çevreci bir örnek şehir olmayı planlıyor. Telosa’nın on yıl içerisinde gerçekleşmesi planlanan ilk aşamasında bir milyon, elli yıl içerisinde ise tam beş milyon nüfusa sahip olması düşünülüyor. Amerika’daki şehir plancıları ise bu şehrin yapılması için Nevada, Utah, Idaho, Arizona ve Texas çöllerini işaret ediyor.

Kendi kendini idame ettiren ve dış dünyadan izole bir şehir fikrini duyar duymaz zaten bir tüylerim ürperdi, yalan yok. Fakat bir de Marc Lore’un, “Her fikir küçük bir tohumla başlar.” şeklindeki açıklamaları bana Andrew Ryan‘ı hatırlatıyor ve daha çok ürküyorum. Yanlış anlamayın, Marc Lore’un hayalinin oldukça güzel bir ütopya olduğunu ve gelecekteki şehir planlamaları için de oldukça önemli bir adım atıldığını kabul ediyorum. Fakat işte bir kere Rapture’ı görünce insan, izole bir ortamda, işlerin ne kadar ters gidebileceğini düşünmeden edemiyor. Yarın bir gün eğer Telosa’nın girişinde “No Gods or Kings, Only Man” tarzında yazılar görürsek işte o zaman ciddi ciddi endişelenmeye başlarız.

Ne diyorsunuz Telosa fikrine sevgili dostlarım? Sizce on sene içerisinde gerçekten böyle bir şehri görme olasılığımız var mıdır? Sizi davet etseler böyle bir şehirde yaşamak ister misiniz? Gerçi Rapture’ın en kötü halinin bile yavaş yavaş ütopya gelmeye başladığı bir dönemde, böyle bir soru gereksiz oldu. Yine de yorumlarda konuşacağımızı biliyorsunuz, oraya beklerim.

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.