Başlıktaki kelime tercihinin fazla hoyrat olduğunu düşünüyorsanız, hiç uzatmayalım, direkt olarak Amerikan talk show sunucusu Stephen Colbert‘in kendi ülkesinin başkanı hakkında yaptığı şakayla baş başa bırakalım sizi.

Donald Trump’ın ağzının işe yaradığı tek şey, Putin’in ********* kılıf olmak

Çok kaba geldiyse, şöyle anlatalım. Amerika’nın an itibariyle en popüler talk show’unun sunucusu, ulusal televizyonda çıkıp, kendi başkanının Rus muadiliyle homoseksüel bir ilişki yaşadığını ima eden bir şaka yaptı. Öznel görüştür, belki becermiştir, belki becerememiştir. Belki gücendirmiş, belki de ayıp olmuştur. An itibariyle derdimiz o değil.

Derdimiz şu: Bu şaka, pek çok benzer şakada olduğu gibi internette küçük bir sansasyona yol açtı. Sansasyon, her zamanki gibi bir çıt riyakardı. #FireColbert etiketi altında insanlar toplaştılar, sponsorlara boykot çağrılarında bulunmaya çalıştılar. Bunların hepsi, daha önce gördüğümüz şeylerdi. Sadece daha önceden bu “politik doğruculuk kovalayan” insanlar tarafından kurbanlaştırıldığını iddia eden kitlenin elinden gelmesi acayipti.

Stephen Colbert 2

Yalnız işte sorun orada kalmadı. Amerika’nın RTÜK minvali kurumu olan FCC, yaptığı bir açıklamayla Stephen Colbert’e ceza vermeyi düşündüklerini dile getirdi. Bunun bir dayanağı yok. FCC’nin belli başlı kuralları var. O kurallar kullanılacak kelimeleri ve gösterilebilecek görüntüleri kapsıyor. Bunların kime yöneltildiğini denetleyen bir tüzük mevcut değil yani. Ancak FCC yine de çağlıyor, yükseliyor duruma. Memlekette olsa, Colbert sabahına iltica başvurusu için formların çıktısını alıyordu. Amerika’da olduğu için, patronlarla zorlu bir müzakereden daha temiz muzaffer çıkmış olan yazarlar sendikası hemen devreye girmiş.

FCC’nin beyanları mevcut yönetimin Birinci Tebdil’i bilerek ve isteyerek görmezden geldiğini gösteren bir dizi açıklamadan bir tanesi daha oldu. Colbert, otoriteyle dalga geçiyordu. Bu köklü bir Amerikan geleneğidir, ve demokrasimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Burada absürt olan şey Colbert’in söylediği değil, hükümetin karşıt görüşleri ve yaratıcılığı kösteklemeye çalışmasıdır. Bizim sendikalarımız Colbert’i ve yazarlarını sonsuz desteklemektedir, ve aynı desteği bireylerin seçilmiş hükümet yetkililerine dair görüş bildirme hakkına da sunmaktadır.”

Bu çok mu zor? Gerçekten? Bunun olması, bunun ülkemizde olması. Gelen şakaya gülüp geçmek. Her küçük karşıt sesi ezmeye niyetlenmemek. Niye aklımız almıyor bunu? Karşıt görüş bildirmek, bunu her ne pahasına olursa olsun savunmak, neden bizde pratiği imkansız bir durum?

Gerçekten. Bunu konuşalım. Bu Colbert – Trump durumu, neden bizde olmadı? Olamıyor? Niye?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.