Site olarak şu ALS Ice Bucket Challenge çıktığından beri pek öyle ilgilenmediğimizi söylemek mümkün. Aslında bir yerden bize bağlayabilirdik, örneğin Avengers kadrosunun birbirine yaptığı challenge’lar gerçekten ilginçti; hakeza Bill Gates ve Mark Zuckerberg’in kapışmaları da bizim ilgi alanımıza düşen şeyler. Ama hakkında konuşmak Carla Gugino ve Malin Akerman’ın şu videosuna kısmetmiş. Derdimiz videoyu haber yapmak değil, meraklanmayın; kadınların kadınları öpmesinden tık umacak bir noktada değiliz çok şükür. Ama artık ALS Ice Bucket Challenge hakkında bir iki kelam etmenin de vaktidir. Özellikle de  bize göre baya işin suyunun çıktığı nokta olan şu görüntü üzerinden…

carla gugino malin akerman ice bucket challenge

Evvelden söyleyelim, “su israf oluyor, boşa iş yapıyorsunuz!” diyen internet zekilerinden değiliz, olmak da istemiyoruz. Ice Bucket Challenge sayesinde ALS hastalığı tüm dünyanın diline oturdu, farkındayız. İnsanlar artık bu hastalığın ne olduğu konusunda kendi aralarında konuşuyorlar; eminim alsa.org’un tıkları da, ALS hastalığının Wikipedia sayfasının ziyaret oranı da tavan yapmıştır bu trend başladıktan sonra. Eğer mesele maddi katkıysa da hatırlatmakta fayda var, sadece Temmuz ve Ağustos ayları arasında ALS hastalığına karşı yapılan bağış yaklaşık 41 milyon dolar civarında; bu 2013 boyunca yapılan bağışın iki katından fazla.

Yine ALSA’nın yaptığı araştırmaya göre, geçen sene ALS’nin ne olduğunu bilen Amerikalıların oranı %50’yken, bu oran da fırlamış durumda. Hem farkındalık, hem de bağış açısından bu derece faydalı bir şeyi, sırf su israf ediyorlar veya işi şakaya bağlıyorlar diye hakir görmek pek akıl kârı gelmiyor bize anlayacağınız. Eminiz Harlem Shake, Cinnamon Challenge gibi diğer internet trendlerinde de bir şeyler israf ediliyordu; yine millet kendi amaçları için kullanıyordu ama, kimseye pek bir faydası olmuyordu. En azından bunun var.

Ama eğer göstereceğimiz kabulün çizgisini bir yerde çekeceksek, bence o şu video olmalı.

Videoyu bir şekil izleyemeyenler için özet geçelim, arkada komikli seksi olduğu sanılan bir şarkıyla açılan videoda Zack Snyder’ın Watchmen’den oyuncuları olan ve yönetmen tarafından meydan okunan iki aktris Carla Gugino ve Malin Akerman öpüşüyorlar. İkisi de bikini içerisinde. Öpüşürlerken de kafalarına su dökülüyor. Gülerken de kimi aday gösterdiklerini yazdıkları kağıdı kameraya tutuyorlar. Video bitiyor. ALS kelimesi, ya da en azından Amerika’da daha sık bilinen adı “Lou Gehrig hastalığı” dahi geçmiyor. İki kadın öpüşüyor, su dökülüyor, altı isme meydan okunuyor.

Bu videoyu izledikten sonra bilumum kaynaklardan baktım, acaba Gugino ve Akerman birbirleriyle bir ilişki içerisinde mi diye. Değillerdi. IMDB’yi zorladım, acaba iki aşığı oynadıkları bir filmi mi çekiyorlardı, hani belki de “filmimizi de videoyla tanıtırız” kafasından? Hayır, iki aktris 2012’daki Hotel Noir filminden beri aynı sahneyi paylaşmamışlardı. Yani pek çıkış yolu yoktu anlayacağınız, bu iki insan sadece bu video için öpüşmüşlerdi.

Benim bununla bir sorunum var. Herhalde elli tane ALS Ice Bucket Challenge videosu izlemişimdir. İzlediğim her videoda, her birinde; yani Justin Bieber ve Charlie Sheen gibi kıllıkları noter tescilli insanların videolarında bile ALS’in bahsi defalarca geçiyordu. Bunu karı koca çekenler de oldu (Ben Affleck – Jennifer Garner, John Krasinzski – Emily Blunt), ailecek çekenler de oldu (Mark Wahlberg, karısı ve çocukları, David-Victoria Beckham ve çocukları), spor takımı olarak çekenler de. Farklı farklı mizansenler kuranlar (Bill Gates, George W. Bush) da gördüm.

Ama hiçbirinde bu trendin suistimal edildiğini hissetmedim.

İzlediğim videoların her birinde insanlar kendilerini bir plan geriye çektiler. Tabii ki ekranda tek gözüken onlardı, tabii ki komik şeyler yaptılar. Ama genel olarak ortak bir eğlencenin parçası olmayı kabullenerek girdiler videolara. Bu iyi. Bu güzel bir şey. İnternet çağının belki de en tatlı meyvesi bu. Ben ve arkadaşlarımın Chris Hemsworth ve LeBron James ile aynı eğlenceyi paylaşması sosyal medyadan önce mümkün değildi, ama şimdi öyle.

Bu çekilen videonun ise ALS Ice Bucket Challenge ile, temsil ettiği bağış kampanyası ile ve hepsini de geçtim; herkesin paylaştığı ortak bir eğlence ile hiçbir alakası yok. Ben burada sadece yaptıklarının sansasyonel olacağını, ergenliğinden çıkamamış insanların diline sakız olacağını bilen iki kadın görüyorum. Bana kimse bu videonun ALS için çekildiğini söyleyemez. Bana kimse bu videonun “arkadaşlarla eğleniyoruz” tadında çekildiğini de söyleyemez.

Benim çektiğim kabul sınırı budur. Carla Gugino ve Malin Akerman’ın yaptığı tek şey, eğlenceli ve aynı zamanda bir işe yarayan bir trendi alıp, içine “sex sells” gibi inanılmaz yoz ve eğlencesiz bir mantığı monte etmek. Bu monteyi de tamamen kendi amaçları için yapmak üstelik, ALS’yi bir defa bile ağızlarına almadan. ALS Ice Bucket Challenge’ı kim başlattıysa, kim trend hâline getirdiyse ona büyük bir helal. İnternetin saçma sapan şeyler üzerinden viralleşebilmesi ancak bu kadar iyi kullanılabilinirdi. Ama maalesef size kötü bir haberim var. Aynı bir arkadaş içmecesine halihazırda sarhoş gelip “öpücem Hakkı” modunda ortalığı dağıtan fütursuz arkadaşın o içmeceden bütün eğlenceyi emip götürdüğü gibi, Carla Gugino ve Malin Akerman da Ice Bucket Challenge’ı bitirdi.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.