The Beatles, Ana de Armas, Amazon Prime, Universal Studios ve hatta Marvel ve Star Wars külliyatını elinde bulunduran Disney. Bunların birbiriyle ne alakası var derseniz anlatmaya başlıyoruz: Yesterday (2019), The Beatles hakkında; daha doğrusu geçirdiği kaza sonucu Beatles’ın hiç var olmadığı bir dünyada uyanan Jack Malik (Himesh Patel) hakkında bir film. Malik, Beatles şarkılarını kendi şarkıları gibi söylemeye başlıyor ve şöhret basamaklarını tırmanırken sevdiği kadınla ilişkisi çetrefilli bir hâl alıyor. Ana de Armas da filmin fragmanında; filmde kırılma ânı yaratacakmış gibi görünen bir sahneyle görünüyor ama bu sahne filmde yer almıyor.

Yesterday (2019) fragmanı

İlgili sahnenin kesildiğinden haberi olmayan ama fragmanı gördükten sonra filmi izlemeye karar verip; Amazon Prime üzerinden filmi kiralayan iki arkadaş; filmde Ana de Armas olmadığı için, Universal Studios’a 5 Milyon Dolar’lık dava açmıştı. Universal yöneticileri fragmanın ticari ürün olarak nitelenmemesi gerektiğini ve davanın düşürülmesini talep etmişti. Bu olay, içinde olduğumuz senenin başında oldu. Senenin sonuna doğru, dün, mahkeme kararını verdi ve California yasalarına göre bu davanın açılması gerektiğini söyledi. Bu davanın açılması ilerde diğer filmlerin pazarlama materyalleri için emsal olacak.

Ana de Armas kesilen sahne
Ana de Armas kesilen sahne

Filmi, ilk defa bu olayla duymuş olmakla birlikte, yaratılan beklenti ve bunun geri ödemesi hakkında pek objektif olamıyoruz ama yine de verilen ve verilecek olan kararlar için heyecanlıyız çünkü tanıtım materyalinde kullanılanların filmlerde olmamasına çok aşinayız. Elbette ki filmin çekime karar verildiği andan yayınlandığı ana kadar filmde birçok değişiklik olabilir. Yönetmen veya stüdyo bazı sahnelerin filmde olmamasına, bazı sahnelerin başka şekilde filmde yer almasına karar verebilir. Hatta Emin Alper’in Kurak Günler’i yakın zamanda, bakanlığın verdiği hibeyi geri istemesiyle sonuçlanan bir senaryo değişikliyle gündem oldu. Bu olay seyirciyi pek etkilemeyen bir bağlamda gelişti ama takip ettiğimiz birçok filmin fragmanı, bizi özellikle yanlış yönlendiriyor. Marvel filmlerinde bu sürekli yapılıyor. Özellikle herkesin teoriler kastığı tavan noktalar olan Infinity War ve End Game’de; o sahnede olan karakteri fragmandan silmeleri veya olan karakteri fragmanda bambaşka bir şekilde göstermeleri çok açık bir şekilde film çıkana kadar seyircinin öyle sanması için yapılan hamleler. Bu noktada kimse; Infinity War’da Hulk olacaktı, Bruce Banner’ın Hulkbuster’a binmek zorunda kalacağını biz de tahmin edemedik diyemez. Marvel’ın tepe tepe kullandığı bu duruma bir de Star Wars’tan örnek verebiliriz. Rogue One: A Star Wars Story’de, Jyn Erso’nun Tie Fighter ile karşı karşıya geldiği sahne, fragmanı izleyenleri müthiş gaza getirse de filmde yer almamıştı. Onun yerine filmin sonunda bir dakikalık Darth Vader şovu izledik.

Avengers Infinity War trailer

Açılacak olan davada mahkemenin vereceği karar, muhtemelen birkaç ay içinde belli olacak. Siz bu dava hakkında ne düşünüyorsunuz, bazı filmleri izledikten sonra kandırılmış hissediyor musunuz yoksa film çıkmadan fragmana bile bakmayan gruptan mısınız? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Author

Sabah kuşağı çizgi filmleri müdavimi.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.