Berlinale olarak bilinen ve 1951’den beri her yıl Almanya’da düzenlenen Berlin Uluslararası Film Festivali, en iyi oyuncuya verilen ödüllerde cinsiyet ayrımına dayanan kategorileri kaldırma kararı aldı. 2021’den itibaren festivalde artık En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödülleri, En İyi Başrol ve En İyi Yan Rol şeklinde verilecek. Söz konusu festival, İtalya’daki Venedik Film Festivali ve Fransa’daki Cannes Film Festivali ile beraber, alanının başını çekiyor ve “üç büyükler“in içerisinde yer alıyor.

Karar, 2019 yılından itibaren festivalin idari yöneticiliğini yapmakta olan Mariette Rissenbeek ve yine aynı tarihten beri sanat yönetmenliğini üstlenen Carlo Chatrian tarafından “Oyunculuk dalında ödülleri cinsiyete göre ayırmamak, sinema sektöründe toplumsal cinsiyet konusundaki bilincin bir göstergesidir” şeklinde açıklandı.

Festivalin vereceği ödül kategorilerinde yapılan tek değişiklik bu değil. Açıklamaya göre salgın sürecine rağmen gerekli önemler alınarak 2021 yılında da yerinde yapılması planlanan festivalde, festivalin ilk yöneticisinin ismiyle verilen ve geçtiğimiz yıl iptal edilen “Alfred Bauer Ödülü“, tamamen kaldırılacak; yerine ise “Jüri Ödülü” verilecek. Bu kararın arkasındaki sebep ise ilk yirmi beş yılında festivalin yöneticiliğini yapan Bauer’in vakti zamanında Naziler lehine yürütülen propagandalarda önemli bir rol oynadığının ortaya çıkartılması.

Berlinale’nin bu girişimi, diğer sinema otoritesi kuruluşlarda da tartışma ve harekete sebep olur diye umuyoruz. Bu çağdaşlaşma adımı için festival yönetimini ve tartışmaya katkıda bulunan herkesi tebrik ederiz. Geleneksel olarak şubat ayı sonunda gerçekleşen festivalin yönetimine risk aldıkları bu kararları uygulamalarında bol şans diliyoruz.

Author

Matematikçi ve yazılımcı. Edebiyat, televizyon ve sinemayla ilgilenir.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.