Bildiğiniz gibi an itibariyle Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en garip seçim dönemlerinden birini yaşıyor. Biz de elbette, Amerika’nın dominant güç olduğu bir dünyada ikamet ettiğimizden, merakla takip ediyoruz olacakları. “Bize ne canım, aynı haltın laciverdi” deme şansımız da pek yok bu seçimde üstelik. Zira adaylardan bir tanesi, baya bizim memleketin %99’unu oluşturan bir dinin üyelerini ülkesine girmekten men edeceğini söylüyor her bulduğu mikrofona.

Bu Amerika’nın bir miktar çivisinin çıkmış olduğunu gösteriyor; ama yine de takdirle izlenecek bazı huyları da var. Adayların gerçekten politika konuşmak zorunda olmaları gibi. Her birinin kamu oyu nezdinde ciddi bir paklama sürecinden geçmesi, geçmiş vergiler, tekinsiz vakıflar, hayırsız gaflar ve yanlış hareketler gibi şeylerin anketleri oynatması da alkışlanası bir alışkanlık elbette. Ve tabii ki bir de –benim favorim– seçimin sonucuna ciddi etki eden münazara seansları.

trump-clinton

Amerika’da başkanlık adayları seçim döneminin sonunda karşılıklı münazara yaparlar. Yıllardır da böyledir bu. Münazara ulusal bir şekilde yayınlanır, adaylar platformlarını tüm ülkeye anlatma fırsatı bulurlar. Söyledikleri ya da söyleyemedikleri de ciddi anlamda oynatır anketleri. Devletinin erkanı asırlardır kendisine sabah kahvaltıda yediği baldan öteye soru sorabilecek bir gazetecinin karşısına çıkmamış bir insan olarak, fena ağız sulandırıcı geliyor bu konsept bana. Eğer siz de benimle aynı görüşteyseniz, muhtemelen bu habere çok coşacaksınız: Bu münazaralar bu sene sinemada da izlenecek.

Amerika’nın ileri gelen salon işleticilerinden Regal Cinemas, 9 Ekim Pazar akşamı gerçekleşecek olan münazarayı ücretsiz olarak 206 sinemasında canlı gösterecek. Regal’in bu girişimden tek beklentisi, gelenin patlamış mısırını falan alıp dükkana para kazandırması, müşterinin ayağının alışması, bir de elbette, bu hamlenin getireceği medya ilgisi. Vallahi ben Amerikalı olsam, ömürlük fırsat gibi görür, eşi dostu toplayıp mısırımla çikolatamla siyaset izlerdim. Ciddi anlamda özendim… Siz ne diyorsunuz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.