Gawker Media’yı biliyor musunuz? İsmen bilmiyorsanız dahi, muhtemelen sitelerinden birini ziyaret etmişsinizdir. Nick Denton’ın kurduğu şirketin bünyesinde internet yayıncılığının dev isimleri var. Gawker, Deadspin, Gizmodo, Jezebel, Kotaku, Lifehacker… Onların alt kategorileri olarak Sploid, io9, Steamed, Concourse, Screamer… Büyük bir ağ yani. Büyük, kocaman, yapış yapış, biraz iğrenç, bolca da seviyesiz bir ağ. Ve geçtiğimiz günlerde, bu ağa devasa bir darbe vuruldu.

Öncelikle, neden seviyesiz ve iğrenç gibi lafları ortaya attığımı netleştireyim. Kotaku’nun artıları ve eksileri malum, başka bir yazının konusu. Jezebel’in düzlüğü, Gizmodo’nun gittikçe artan keteliği; hepsi ayrı bir yerde. Esas site, yani Gawker’ın muazzam iğrençliği apayrı. İnanın, Lady Diana döneminde Gawker hayatta olsaydı, motorsikletle kovalayanlardan biri olurdu. O derece bir seviyesiz dedikodu kültürüne sahip Gawker. Bakın “şöhretli dedikodusu” da demiyorum. Zira vakti zamanında ünlü bile olmayan bir iş adamının gay eskortlarla birlikte olduğunu haber geçmişlerdi. Adam ünlü değil, tekrar altını çiziyorum. Bir adamı afişe etmekten başka bir şey değildi yani yaptıkları.

Ama onları yıkan, Hulk Hogan’a yaptıkları oldu. 2012 yılında, Gawker Hogan’ın seks kasedini sitesinde yayınlamıştı. Hogan kasette en yakın arkadaşının karısıyla yatıyor, seks sonrasında da kızının Afro-Amerikan biriyle beraber olma ihtimaline binaen baya ırkçı konuşmalar yapıyordu. Hogan’ın savunulacak bir tarafı yok yani burada. Ama akabinde açtığı davanın savunulacak çok yanı var. Olay Hogan’ın yatak odasında geçiyor, kaset onlara ait ve Gawker’ın bunları yayınlama hakkı yoktu.

AJ Daulerio / AP
AJ Daulerio / AP

Ama Gawker yine de yayınladı, hatta mahkeme kararlarına direndi. Dönemin yazı işleri müdürü de, “Dört yaşından büyükse, her ünlünün seks kasedini basarım” gibi bir laf etti bunun üzerine. Mübalağa etmiyorum. Mahkemede etti bunu. Hogan’ın avukatı “Ne zaman bir ünlünün seks kasedi haber değeri taşımayabilir?” dedi, zibidi “Çocuksa” dedi, avukat “Çocuk dediğiniz şeyi kaç yaşından itibaren tanımlıyorsunuz?” dedi, zibidi “Dört” dedi. Dedi bunları.

İşte o zibidi, büyük zibidi Nick Denton ve Gawker Media, bugün davayı değerlendiren jüri tarafından toplam 140 milyon dolar tazminat ödemekle cezalandırıldı. Bunun 115 milyonu ana ceza, yan cezaları da 15 milyonluk kısmını Gawker, 10 milyonunu Nick Denton, 100 binini de zibidi yazı işleri müdürü A.J. Daulerio ödeyecek. Bunların hepsi Hulk Hogan’a ödenecek.

Neresinden bakarsanız bakın, bu tarihi bir karar. İnternette mahremiyetin çok tartışıldığı, elinde telefonu olan herkesin paparazzi olduğu ve Gawker, TMZ gibi sitelerin bu kültürü körüklediği şu günlerde, mahkemenin Gawker’ı bitirecek denli bir tazminatta karar kılmış olması muazzam bir öncül. Hogan katılınacak, evlat olsa sevilecek adam değil. Ama bugün elde ettiği zafer, inanılmaz önemli. Gawker bundan sağ çıkar mı bilmiyoruz. Çıkamazsa umarız orada çalışan güzel insanlar güzel işler bulurlar sektörde. Ama çıkarsa da umarız, bu büyük tazminatın sebepsiz olmadığını unutmaz.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.