Bakın, ben geek şeyler yazıyorum. Hobi. Kültür. Sanat. Sepet. Hiçbir zaman finans işinden anladığımı iddia etmedim, finans işinden anlıyor olmak da istemiyorum. Fakat geek üretiminin çok ciddi bir bölümünden sorumlu firmalar arasında alım-verim sohbetleri yaşanmaya başlanınca; bu sohbetlerin mecburen içermesi gereken bir takım terimlerle de yüz yüze kalıyorsunuz. Bunlara girmeden makaleyi tamamlamak istiyorum. İnanırsak hep birlikte başarabiliriz.

Hiç acımadan, direkt lafa girelim: Disney-Fox alımı tehlikede. Hatırlayacaksınız dünyanın açık ara en büyük eğlence şirketi olan The Walt Disney Corporation rakibi 20th Century Fox’un film ve TV prodüksiyon departmanları için 52 milyar dolarlık bir teklif yapmış, taraflar anlaşmaya varmıştı. Fakat bu anlaşma yürürlüğe girmeden önce Amerikan rekabet kurulları tarafından yargısal bir onay almalıydı. Bir süredir de bu sürecin içerisindeydik. Her şey yolundaydı. Comcast daha yüksek bir teklif yaptı.

Comcast Fox

Şimdi işin anlamadığım taraflarına giriyoruz: Comcast hisse başına 35$ nakit bir teklifte bulunmuş. Fox halka açık bir şirket, dolayısıyla bu teklif Disney’ninki gibi hissedarlara yönelik. Yalnız Disney’ninki, Comcast’in teklifi aksine hisse takası içeriyor. Comcast’in teklifi böylelikle hem daha akışkan, hem de daha yüksek, zira toplam değeri 65 milyar dolar ediyor. Aynı zamanda Comcast, anlaşma mahkeme tarafından reddedilirse 2.5 milyar dolar tersine-ayrılık bedeli ödemeye de, Disney ile olan anlaşmanın bozulması durumunda ödenmesi gereken 1.5 milyar dolar tazminatı karşılamaya da hazır.

Bu elbette bizi en çok “Fantastic Four, X-Men ve Deadpool MCU’ya gelecek mi?” sorusu üzerinden ilgilendiriyor. Comcast’in teklifi kabul görürse, bu elbette ki zora girecek. Öte yandan, Comcast’in film tarafıyla ilgilenmediği, ekseriyetle Fox’un TV kanallarına, bilhassa da Sky’a coştuğu söyleniyor. Belki toptan alımı yaptıktan sonra Disney’ye diğer unsurları satabilirler. Öte yandan, Disney ilgilenmeyebilir, çünkü onlar için de bir numaralı arzu nesnesinin Hulu teknolojisindeki en büyük ortak olmak olduğu söyleniyordu. Comcast alırsa, Hulu’nun arkasındaki en büyük marka o olacak.

Ezcümle? Her şey çok karışık şu an. Nefesimizi tuttuk. Çok kodaman insanların çok korkunç paralarla oynamayı bitirmelerini beklemek zorundayız. Bakalım sonucunda ne çıkacak?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.