Geçen sene, bir zamanlar ödül törenleri canlı yapılırken, Hair Love adlı animasyon, en iyi kısa animasyon Oscar’ını eve götürmüştü. Çok övüldü. Hak etti de. Çok ağlaşıldı. E, insanın gözlerini dolduruyordu da, biz ne yapalım. Karakter tasarımından animasyonun akışına, fikrinden senaryosuna her şeyi ile çok tatlı bir kısa filmdi. Eski Amerikan futbolcusu Matthew A. Cherry yönetti filmi, kendisinin birkaç bağımsız filmi var aynı şekilde, en çok ise Hair Love ile tanınıyor. Filmi aşağıdan izleyebilirsiniz.

Ne kadar hoş, değil mi? HBO Max de bunu görmüş olacak, hemen filmden hareketle bir dizi projesini başlatmıştı. Dizinin adı Young Love olacaktı, Zuri’yi, kedisini ve ebeveynlerini keşfedecekti. Onların evliliğini, kariyerini, ebeveynliklerini, sosyal sorunlarını işleyecekti. Aile dizisi fikri size yeni gelmeyebilir belki, ama işin içine Afro-Amerikan ve milenyum kuşağı ebeveynler girince, yeni tür mesleklerle uğraşınca hikâye çok değişiyor bence. Gerçekten de bambaşka ve yeni bir hikâye anlatmış oluyorsun.

Her neyse, buraya kadar her şey uyum içindeydi. Sonra Nickelodeon saldırdı ve her şey değişti. Kanal, “Made by Maddie” diye bir çizgi dizi yayınlayacak. Ama işte, her şey garip bir biçimde aşırı benzer. Twitter’da buna karşı sesler yükseldi, hatta Matthew Cherry’nin kendisi bile kuşkucu emojiler attı. Durum gerçekten şüpheli.

Yani karakter tasarımları aynı neredeyse, kediler aynı, kullanılan renkler bile aynı yahu. Hikâyede de benzerlikler var şimdi. İkisinde de tasarımcılık mesleği ile uğraşıyor bu aile. Hatta biri Google Lens kullanmış, görsel aramayı tersten yapmış anlayacağınız, Made By Maddie’yi aratınca karşınıza Hair Love çıkıyor. Şimdi evet, sonuçta bu yapay zekanın görsele karşı olan fikri, izleyene kadar anlayamayız aynı şey mi farklı şey mi, diyebilirsiniz. Hikâye anlatıcılığı başkadır diyebilirsiniz. Karşı çıkmam. Ama yine de durum bir garip görünüyor, kabul etmelisiniz. Dünyada o kadar fikir varken niye illa bu? Zaten böyle bir dizi geliyor işte, filmle sınırlı kalmayacaklarını da söylemişler açık açık. Özellikle Siyah bir ailenin hikâyesinin beyaz biri tarafından anlatılması da Nick Junior kanalının eleştirilmesine sebep oldu. Eh, haklılar. Özellikle de “Biz niye Siyah insanlara iş vermiyoruz, salak mıyız?” diye dünyanın kendini sorguladığı bir dönemde tabii. Garip.

Siz ne diyorsunuz? Göz göre göre ‘çalmışlar’ mı, yoksa “Önce bi’ izleyeyim ben” mi diyorsunuz?

Author

İstanbul'da yaşıyor, buraya yazacak havalı bir şey de bulamadı. @charles_bourbaki

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.