Neredeyse her yazımızda söyleyerek artık bariz olanı vurguladığımızı sanıyorum ama yine de içimde bir yerlerde, hâlâ yeterince film ve dizi sektörünün ne kadar büyüdüğünü anlatamadığımızı düşüyorum. Özellikle son yıllarda çevrimiçi platformların arasındaki para muhabbeti dudak uçuklatan bir hâl aldı. Zenginin malı züğürdün çenesini yorar ya, bugün de farklı olmuyor ve Amazon ile Sony arasındaki yüz milyon dolarlık bir anlaşmayı konuşuyoruz. Hem de Hotel Transylvania: Transformania için!

Evet evet, doğru okudunuz. Önümüzdeki Ekim ayının ilk haftasında vizyona girmesi planlanan Hotel Transylvania: Transformania’nın, sinemalara pas geçip direkt olarak Amazon Prime Video’da yayınlanması için Amazon, Sony’e tam yüz milyon dolar ödemeye hazır. Variety’nin yaptığı özel habere göre Sony, Çin gibi birkaç ülkenin gelirini kendi elinde tutsa da filmin uluslararası dağıtımcısı Amazon olacak.

Böyle bir kararın neden alındığını tahmin etmek zor değil. Bu sıralar yine Covid vakalarının hızlı yükselişine bir de delta varyantı tuz biber oldu ve insanlar yine sinemaya gitmemeye başladı. Bu sebepten dolayı vizyona çıkan filmler gişede bekledikleri rakamların, çok daha aşağısında bir gelir elde etti. Haliyle bütün yapımcılar da alternatif çözümlere yöneldi. Bunun örneklerinden bir tanesi yine Sony’nin, Venom filmini üç hafta erteleyerek 15 Ekim tarihinde çıkmasına karar vermesiydi. Fakat hem Amerika’da Hotel Transylvania’nın hedef kitlesinin büyük çoğunluğunu oluşturan on iki yaşından küçüklerin aşılanmaması, sinema filmlerine karşı ailelerin daha temkinli olmasına dolayısıyla da filmin, daha düşük bir gişe yapmasına yol açacağı düşünülüyor. Bu yüzden de Sony, filmi Amazon Prime Video’da yayınlamak istiyor.

Bu durumun, zaten halihazırda çevrimizi dizi ve film izleme platformları yüzünden kan kaybeden sinema sektörünün, artık can çekişmeye başladığını kanıtladığı zaten bariz. Bana göre Sony, arka arkaya gelen bu kötü haberlerden sonra kendi çevrimiçi dizi ve film izleme platformunu büyütmeye başlamalı ama sanırım Sony’nin bu durumdan memnun. Kendi yapımlarını Disney+, Netflix ve Amazon Prime arasında dağıtıp duruyor. Biz de vardır bir Sony’nin bildiği diyoruz.

Siz ne diyorsunuz efendim bu işe? Ne olacak sinema sektörünün hali? Yoksa artık sinemaya gidip film izleyen son nesil biz mi olacağız? Yorumlara yazarsınız artık.

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.