Ne desem, söze nasıl başlasam bilemiyorum. Şu haber kulağıma eriştiğinden beri kelimeler kifayetsiz, gönül keyfekeder. Her yeni çıkan sayısında emeği geçenlere özenle sövüp saydığım, ardından da aksatmadan kuzu kuzu okuduğum Crossed, bu sefer yepyeni bir seriyle karşımıza çıkıyor. Çizgiroman ailemizin haşarı Kuzey İrlandalısı Garth Ennis, mahallemizin daimi İngiliz’i Alan Moore’un da aklını çelmiş ve kendisine altı sayılık bir Crossed miniserisi yazdırtmış. Yeni serinin adı da Crossed +100 olmuş.

Crossed+100-1-regular-600x927

Baştan söyleyeyim, önceden Crossed okumadıysanız sakın Ennis ve Moore isimlerine kapılıp seriyi okumaya girişmeyin. En hafif ifadeyle belirteyim; kendinize yazık edersiniz, gecelerinizden uyku gündüzlerinizden huzur kaçar. Öte yandan şu noktada ne yazsam “ters psikoloji” diyeceksiniz, oturup gene okuyacaksınız. Amerikan anaakım çizgiromanının en vahşi eserlerinden biri için tartışmasız adres (ne yazık ki) Crossed serileri, ona göre en azından neyle karşılaşacağınızı bilin.

Peki “azalarak bitmeli, okur buna hazır değil” diye kıvrandığım bu serinin yeni hikayesindeki +100 ne anlama geliyor? Crossed + 100, serinin vahşi katliamlarından 100 sene sonrasında geçiyor! Evet tecrübeli Crossed okurları, ne yapıp ettik, gene en az yüz sene bu katliamda hayatta kalmayı başardık. Haydi bizi geçtim, suratları kızıl haçlı psikopat kardeşlerimiz de bu kadar zaman varlıklarını sürdürdüler (Gerçi Badlands serisinde enfeksiyonluların üremesi ve katliamın sonsuza kadar devam etmesi ile ilgili fikirler arada kendini gösteriyordu ama yapmazlar, gönülleri el vermez diyordum. belli ki bu seri işi sonuna kadar götürmeye kararlı).

Crossed+100-1-CrossedCulture-600x927

Ben “Ennis, Moore’un aklını çelmiş” dedim demesine ama Garth Ennis’in Bleeding Cool.com’da yaptığı açıklamaya göre teklif ilk olarak Moore Dayı’dan gelmiş. Kim bu fikri ilk öne atmış artık çok da önemli değil, olan oldu bir kere. Gördüğümüz göreceğimiz en fena Crossed miniserisi 2014 sonuna raflarda yerini alacak. Zamanında Cthulhu mitosunu bahane edip Neonomicon serisinde nimfomanyak bir karakteri Balık Adamlar’a defalarca tecavüz ettiren Moore’un Crossed evreninde neler yapacağını düşünmek bile istemiyorum.

alan-moore1

Adeta “sussam gönül razı değil, söylesem tesiri yok” durumu… Gene de seviyorum seni Ennis, seviyorum seni Moore.  

Author

Eskilerin dediği gibi: "You must gather your party before venturing forth"

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.