Merak ettik sevgili UBER Türkiye. Neden köpek yavrularından nefret ediyorsun? El kadar hayvanları bütün gün arabaya kapatıp, mahalle mahalle gezdirip, 15 dakikalığına 30 lirası olan herkese peşkeş çekmek, nasıl bir iş modeli? Bir de hayırseverlik mi sandınız siz bunu?

ÖNEMLİ GELİŞME: Dün akşam sosyal medya üzerinde biriken tepkilerden sonra, UBER Türkiye projenin durdurulduğunu açıkladı. Instagram hesabında açıklamayı ve insanların yorumlarını görebilirsiniz. Sesini çıkartan herkese teşekkürler ve tebrikler.

İBu konudan haberin var mı duyarlı okur? Bak al, kendi sayfalarından görüntü aşağıda, yazı da burada.

uber_terbiyesizlik

5 Kasım günü UBER Türkiye arabalarına, ki şu kalpsiz projeden sonra UBER arabalarının neden simsiyah olduğu daha da iyi anlaşıldı, köpek yavrularını koyup mahalle mahalle gezdirecekler. O arada canı sıkılan, kendine oyuncak arayan UBER Türkiye kullanıcıları 30 lira karşılığı köpekli arabayı ayağına çağırıp, köpek yavrusunu 15 dakika sevip, “De haydi aldım hevesimi, al götür bu bebeyi” diyerek kendilerini iyi hissedebilecekler.

Her halde son yıllarda bu kadar rahatsız edici bir ‘sosyal duyarsızlık projesi’ daha duymamıştım. Yahu ‘hayvanseverlik’ lafını bu kadar tersten anlamış, bu kadar hayvanları paraya ‘köpek’ etmiş, bu kadar duygusuz bir iş olur mu?

Bu konunun rahatsız edici üç tane açısı var.

1) Hayvanlara Yazık, Eziyet

Öncelikle, iş belki iyi niyetle yapıldı… Gerçi UBER’in üst düzey yönetimi geçen yıl “Gazeteciler çok üstümüze gelmesin, elimizde verileri var, açıklarız” dediğinden beri (haber burada) UBER adı verilen bu şirketin iyi niyetine güvenim sıfır. Yarın bir gün sizin verinizi de koz olarak kullanmayacakları ne malum? Kafalar kötü.

edit-1280-1416274195-12
“Sevdiğim kadın buraya gelecek, yoksa 24 saat içinde dataları açıklarız! Öyleyiz biz.”

Konuya döneyim, belki de bu iyi niyetli bir hareketti. Ancak projeye imza atan, belli ki HAÇİKO isimli hayvansever örgüt de dahil, kimsenin köpeği, hele de yavru köpeği olmamış.

Köpekler uzun sürede alışmadılarsa araba içerisinde çok huzursuz olurlar, köpek sahipleri bunu bilir. Kokuları değişir, terlerler, tüy dökerler, nefes alıp vermeleri sıklaşır. Hele de yavru köpekler bu konuda çok hassastır, kusar, dışkılarlar. İyice alışkın olmayan bir köpek ile uzun araba yolculuğuna çıkmak, köpeğe EZİYET olur. Bu dokuz köpek, yarın 11:00 – 15:00 arasında sizin keyfinize hizmet etmek üzere arabada olacaklar. Diğer korkum da, “Araba kirlenmesin” öngörüsü ile küçük köpek kafeslerinde tutulacakları.

Sahiplendirilmemiş bir köpeği sevilsin diye kucak kucak gezdirmek, yine bambaşka bir hata. O yavru gittiği yerin kokusuna şaşırır, kendine bakanlara, el uzatanlara şaşırır, korkar. Daha da kötüsü, orada gerçekten kendini seven birini hissederse sahip bellemek ister. Gerçi hayvan sahibi hiç kimsenin bu eziyete ortak olacağını sanmam, anca parasını verdikten sonra her şeyi maymun edebileceğine inanan zihniyetin tüketeceği bir ‘proje’ bu ama olsun.

30 TL’yi cebe atıp “Süre doldu, verin köpeği” diyerek yavruyu bir sonraki ‘eğlencesini bekleyen’ ekibe götürmek kadar kalpsiz bir hareket düşünemedim. Gerçi okuyacağınız gibi, adamlar UBER. Ya da CEO’sunun tabiriyle “Boober” (memeci). Bu ergenliğin öyküsü de burada.

2) Bu Yapılan İşin Sıfatı Çok Yanlış, “Call Dog” Nedir?

Bu yavru köpekler MAL mı? Bu yavru köpekler size mi ait? 15 dakikasına 30 TL fiyatı biçmek size mi kaldı? Teleköpek hizmeti mi bu? Bak köpekleri süsleyip koymuşlar böyle:

uber_pimping

Gavurun pimp dediği yani. Hatta al açık ve seçik yazayım, bizim kültürümüzde gavat, pezevenk, godoş gibi pek de iyi olmayan kelimelerle anılan bir iş modeline 5 dakika kalmış. Gelecek ay UBER Türkiye arabalarının dansöz, konsomatris filan da gezdirmeye başlamayacağı ne malum? Bakın yukarıda bir yazı paylaştım, “UBER sayesinde o kadar çok hatun düşürüyorum şirkete kendi aramızda Boober diyoruz” lafını eden bir adamın yönettiği bir şirket bu UBER. Neden olmasın?

Hazır Getir uygulaması OK ile anlaşmış, kapıya teslim kayganlaştırıcı getiriyor, UBER de devamını mı getirecek?

3) Bu Senin İş Modelin Değil UBER

Yamulmuyorsam lüks taksi gibi bir hizmet, ya da isteyen arabanın taksiye dönüşebildiği başka bir hizmet bu UBER. Her ülkede, her şehirde farklı modelleri var. Galiba bir tek bizim ülkede getir götür işine giriyorlar. Algı yönetimi açısından çok yanlış. Getir‘in yarın bir gün ev nakliyesine girmesi, Yemeksepeti.com‘un çiğ et servisine girişmesi kadar yanlış. Yaptığınız işi sevenler için iyi yapmaya devam etseniz yeter. İnsan taşımak. Seçimlerde yaptığınız gibi.

Özetle;

Sosyal medya üzerinde çığ gibi büyüyen bir tepki var. İyi niyetli bir iş ama yanlış. Topla insanları barınağa götür. Topla mamaları barınağa götür. El kadar yavrulara eziyet etme, el kadar yavrulara “call dog” muamelesi yapma.

Ek Not;

Türkiye’nin inovasyonu seven cinsel sağlık ürünü tüccarları, size burdan fikir çıkar. Kaçırmayın.

54447-12
anladın sen onu
Author

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.