Farkında mısınız bilmiyorum ama şu an dünya üzerinde yazılmış en büyük fantastik eserlerden iki tanesi dizi olma aşamasında. Hem de aynı şirket tarafından! Amazon’un uyarladığı Lord of the Rings ve Wheel of Time dizilerinden bahsediyorum elbette. Her ne kadar bu dizilerden Lord of the Rings, ara sıra bir harita birkaç tane oyuncu seçimi açıklayıp geri kaçsa da Wheel of Time bana göre hem oyuncu seçimlerini açıklama yöntemleriyle hem de bugün yayınladıkları teaserla, hayranlarda yarattığı heyecanı inanılmaz güzel yönetiyor. Hazır teaser demişken gelin şu güzel teaserı izleyelim ve konuşmaya başlayalım.

Bu teaserın Zaman Çarkı için önemine geçmeden önce, bir teaser için ne kadar iyi olduğunu konuşalım istiyorum. Yani önce ilham aldınız kaynak materyalden bir cümle gösterip, bunun diziye aktarılmasına kadar geçen prosesi bu kadar güzel bir şekilde göstermek kimin aklına geldiyse helal olsun. Hani bu, hem kaynak materyale olan bağlılığınızı hem de bunu diziye aktarırken ki ustalığınızı gösterir. Gerçekten Lord of The Rings dizisinin yapımcılarının, biraz kardeş diziden bakıp “Nasıl heyecan yaratılır?” dersi alması gerekiyor. Ama işte onlar da biliyor ki Lord of the Rings dizisi yarın sabah gelse hepimiz ekran başına doluşup köle gibi izleyeceğiz. O yüzden bu rahatlık.

Şimdi gelin teaserın bir de Zaman Çarkı için önemine gelelim. Efendim Zaman Çarkı’nın ilk kitabı Dünya’nın Gözü’ndeki “Hafifçe kıvrılmış, bir kenarı keskin çeliğinin üzerine bir başka balıkçıl işlenmişti.” alıntısından yukarı doğru çıkarak önce çizimlere, sonra kılıcın yapılmasına sonra da kılıcın, dizideki bir sahneden görüntüsüne çıkan teaserımız bize “Balıkçıl” kılıcının nasıl yaratıldığını gösteriyor.

Bu kılıç, ana karakterimiz Rand Al’Thor’un babası Tam Al’Thor’un kılıcı. Her ne kadar kılıcın, çelik kısmı kitap ile oldukça tutarlı bir şekilde yaratılsa da kılıcın özellikle kabza kısmı ne yazık ki tutarlı değil. Kitaptaki alıntının sadece bir paragraf üstündeki “Tam’in belinden kalın bir kemer sarkıyordu ve kemerde, siyah kının ve uzun kabzasının üzerine bronz birer balıkçıl işlenmiş bir kılıç asılıydı.” alıntısında görüldüğü üzere kılıcın kabzasında da bir balıkçıl olması gerekiyordu.

Fakat dizinin yapımcıları ya bu balıkçılı koymamışlar ya da şimdilik bizden gizlemişler. Peki, nedir bu balıkçıl ve neden kılıcın kabzasında balıkçıl olması çok önemlidir. Zaman Çarkı serisinden spoiler yemek isteyen bir alt paragrafa gelsin.

Zaman Çarkı evreninde Balıkçıl simgesi, kılıç kullanmada oldukça usta insanlara verilir. Sıradan bir köylü olduğunu sandığımız Tam Al’Thor’un bu kılıcı elinde tutması tabii ki bir şans değildir, fakat o kadar spoilera girmeyeceğim. Bu kılıç, sadece beş adet kılıç ustasının sizi izleyerek sizi bu damgaya değer görmesi ya da bu damgayı taşıyan birini savaşta öldürerek elde edinilebilir.

İki kere ve iki kere işaretlensin

İki kere yaşamak ve iki kere ölmek için.

Birinci işaret balıkçıl, yolunu belirlemek için.

İkinci işaret de balıkçıl, gerçek olduğunu göstermek için.

Bizim için önemli olan kılıcın kabzasındaki balıkçıl. Çünkü bu balıkçıl, Rand Al’Thor’un Ejder Kehanetleri’nde olduğu gibi iki kere balıkçıl damgası ile damgalanmasında büyük bir rol oynuyor. Bunlardan birincisi Rand’in rüyasında Ba’alzamon’un ona gözdağı vermek için sağ avuç içine çıkardığı, ikincisi ise Ba’alzamon ile savaşırken kullandığı güç ile birlikte sol avuç içine işlenen damga. İlki için kılıcın kabzasında bir balıkçıl işlemesine gerek olmasa da ikinci için kesinlikle ihtiyaç var. Belki de savaş sırasında kılıcı kabzasından değil de çeliğinden tutması gerekir. O zaman işler değişir işte, bilemiyorum.

Hayran yapımı bir balıkçıl

Yani öte yandan Rand’in kılıcının kabzasında balıkçıl olması, onun dış dünya etkileşimini de bir hayli etkiliyordu. Sadece insanların, Rand’in belindeki kılıcın kabzasına bakıp girdikleri diyalogları yazsak bin kelimelik yazı çıkar. Bunun kabzadan alınması belki dizi için çok fazla bir şey ifade etmiyordur ama yine de bizim gözümüz arıyor be.

Şimdi böyle söylediğime bakmayın, kılıç ile ilgili her şeyi çok sevdim. Hele kitaptan bir cümle ile tanıtılmasına âşık oldum. Gerçekten Rafe Judkins ve ekibi çok doğru bir heyecan yönetimi yapıyorlar. Ben sadece çok fazla heyecanlandığım için birazcık Zaman Çarkı konuşmak istedim ve laf lafı açtı. Umarım sizi fazla sıkmamışımdır zira benden daha çok Zaman Çarkı yazısı okuyacaksınız.

Siz nasıl buldunuz hem Wheel of Time teaserını hem de Balıkçıl damgalı kılıcı? Yorumlara gelin biraz Zaman Çarkı konuşalım lütfen. Yoksa bu heyecan beni öldürecek!

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.