Geekyapar!
  • Dizi
  • Film
  • Çizgi Roman
    • Tüm Çizgi Romanlar
    • Marvel
    • DC Comics
  • Oyun
  • Edebiyat
  • Uzay
  • Popüler Bilim
  • Teknoloji
  • Tuhaf
  • Diğer Mevzular
    • LEGO
    • Göze Güzel
    • Boardgame
    • Rol Yapma Oyunları
    • Otaku
    • Reklam
  • İLETİŞİM
Geekyapar!
Reading now
iron-man-1

Her Yazara Lazım: 24 Örnekle 12 Önemli Hikaye Anlatım Tekniği

Ağu 05, 2014
1407233827-bh-re-hd-key-visual-hall

Resident Evil 1 Yeniden-Yeniden Yapılıyor, Hepimize Hayırlı Olsun

Ağu 05, 2014
cat fight2

Sony’den Spider-Man Evreninde Geçen Bir Kadın Süper Kahraman Filmi Geliyor!

Ağu 05, 2014
Fantastic_four_logo

Fantastic Four’un Çekimleri Bitti… Bir Dakika, Ne?

Ağu 03, 2014
2516618-03

[Pazar Gecesi Okuması] Speak of the Devil – Röntgencilik, Cinayet ve Muhteşem Bir Çizgi Roman

Ağu 03, 2014
Blizzard_Logo

Blizzard Oyunlarının Bu Derece Başarılı Olmalarının Arkasındaki Tek Neden

Ağu 03, 2014
film-interpol-evil-puppet-08

Bu Gece Interpol Gecesi – Post Punk Revival Şövalyesinin En İyi 16 Şarkısı

Load more

Her Yazara Lazım: 24 Örnekle 12 Önemli Hikaye Anlatım Tekniği

Çizgi Roman Dizi Edebiyat Film metro Oyunyazan Yiğitcan Erdoğan / 05 Ağustos 2014
next
Use ← → keys to navigate
  • A+ A-

via: (@geekyapar)

  • Tweet

Tamam, geekyapar! Ama nasıl yapar? Bunu düşünüyorum bir süredir. Bunun yüzde yüzlük bir tespit olduğunu söyleyemem, fakat geek olmanın büyük bir ön koşulu sanat tüketmekse, hikaye öğütmekse; bir o kadar büyük parçasının da yaratmak olduğunu düşünüyorum. Biz fan fiction’lar yazıyor, kendimize kısa hikayeler karalıyor, FRP masalarında Peter Jackson’a parmak ısırtacak maceralar yaşatıyoruz.

O halde dedim ki, biraz işin mutfağından konuşalım. Kesinlikle bunu anlatım teknikleri konusunda akademik bir ders olarak almayın. Fakat kendi senaryosunu, çizgi roman projesini, roman fikrini işletenleriniz vardır aranızda. İşte onlar için, bu dünyaya bir giriş niteliği taşıyabilecek, 24 örnekle anlatılmış, 12 önemli hikaye anlatım tekniği. Toparlayalım, karşınıza güzel bir külliyat çıkartalım dedik. Buyurun!

Not: Terimlerin kabaca Türkçe karşılıklarını yazdık, fakat bunlar akademik karşılıkları olmayabilirler, muhtemelen değillerdir de. Aklınızda bulunsun.

 

Chekhov’s Gun (Çehov’un Silahı)

Breaking Bad Ricin

Nedir?: Çehov’un silahı, ünlü yazar Anton Çehov’un şu sözünden yola çıkarak adlandırılmış bir anlatım tekniğidir: “Hikaye ile alakalı olmayan her şeyi kaldırın. Eğer ilk bölümde “duvarda bir tüfek asılı” diyorsanız, ikinci veya üçüncü bölümde o silah patlamalıdır. Eğer ateşlenmeyecekse, o silah orada asılı olmamalıdır”. Bu anlatım tekniği hikayede var olan her şeyin bir noktada gerekli olduğunu varsayar, dolayısıyla yazdığınız her şeyi bir şekilde kullanmanız gerekir.

Örnekleri: Home Alone serisi buna basit, ama temiz bir örnek. Hatırlayın, Home Alone filmlerinde ana karakterimize verilen her hediye, edilen her nasihat filmin sonundaki “tuzak” sekansında bir şekilde kullanılıyordu. Breaking Bad ise bunun kompleks örneği. Walt’ın ilk sezon hazırladığı Ricin zehrini bir nevi Çehov’un silahı olarak görebilirsiniz.

 

Deus Ex Machina (Makineden Çıkan Tanrı)

Medea

Nedir: Deux Ex Machina, antik Yunan tiyatrosundan ortaya çıkmış bir tabirdir. Yunan trajedisinde Tanrı rolünü oynayan aktörler sahneye bir makine yardımıyla inerler. Horace’ın bulduğu tabir, çözülmesi zor bir sorunun beklenmedik ve ön uyarı olmadan gelen neredeyse ilahi bir eklentiyle ortadan kalkmasıdır.

Örnekleri: Deus Ex Machina’nın en baba örneklerinden biri olarak Medea kabul edilir. Euripides’in oyununda Güneş Tanrısı cinayet işleyen torunu Medea’yı kocası Jason’dan kaçırması için son dakikada ejderlerin çektiği bir araba yollar. Modern örneklerinden en çarpıcısı ise kuşkusuz Battlestar Galactica’dır. Dizi boyunca bu yöntemi çok uygulayan BSG’nin neredeyse tüm finali bir Deus Ex Machina kıvamındadır.

 

Ellipsis (Üç Nokta)

Assassin's Creed Ezio

Nedir?: Ellipsis, ya da üç nokta, hikayenin çizgisel ilerleyişinde bir sıçrama yapmak, bunu da okur veya izleyiciden gizlemek anlamına gelir. Yani A noktasından C noktasına geçerken, yazar B noktasını atlar ve bunu dramatik bir etki için kullanır.

Örnekleri: 2001: A Space Odyssey bunu ustalıkla kullanan filmlerin başında gelir. Kubrick’in başyapıtında çok fazla zaman sıçraması yaşanır. Buradaki amaç, filmin üzerine düşündüğü meselelerden biri olan evrimi etraflıca sahneleyebilmektir. Oyunlar söz konusu olunca akla ilk gelenlerden biri de Assassin’s Creed II’dir. Orada da Ezio Auditore’nin tüm hayatını sunma arzusunda olan hikaye, bunu kelimenin tam anlamıyla yapamayacağı için bebekliğinden gençliğine ve gençliğinden yetişkinliğine bir takım sıçramalar yapmıştır.

 

Flashback (Geriye Dönüş)

Lost Jack

Nedir?: En aşina olduğumuz anlatım tekniği herhalde budur. Flashback, ya da Geriye Dönüş, çizgisel anlatımdan bir süreliğine kopup hikayenin geçmişinden bir sahne göstermek demektir. Arka plan hikayesini detaylandırmak, hikayeye bir çerçeve bulmak ya da güncel hikayede olanlara bağlam sağlamak adına kullanılır.

Örnekleri: Flashback deyince aklımıza ilk gelen isim şüphesiz ki Lost. J.J. Abrams’ın dizisinde karakterlerin detayına inmek ve seyiriciye o karakterleri tanıştırmak adına sıklıkla Flashback’ler yaşanıyordu. Fakat tek flashback kullanma tekniği bu değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bazen çerçeve için de bu teknik kullanılır. Örneğin Titanic’de, bütün film aslında Rose’un yaşadığı bir geriye dönüştü. Filmin kurgusu bu şekilde ayarlanmıştı.

 

Flashforward (İleri Sıçrayış)

X-Men Days of Future Past

Nedir?: Flashforward, yukarıda bahsettiğimiz konseptin tam tersidir. Fakat flashback’lerin aksine, flashforward’lar izleyici ya da okuyucuya ileriden bir nokta sunup, şimdi içinde bulundukları noktadan oraya nasıl gelindiğini merak ettirmek, ya da içinde bulunulan noktaya farklı bir bakış açısı yaratmak için kullanılır.

Örnekleri: Charles Dickens’ın A Christmas Carol’unda da, X-Men: Days of Future Past çizgi romanında da flashforward konsepti meta bir şekilde değil de, hikayenin içerisinde var olan sebeplerle gösterilir. Fakat tek flashforward yöntemi bu değildir. Örneğin yukarıda da bahsettiğimiz Lost, üçüncü sezonundan sonra flashback’ler yerine hayatta kalanların bir bölümünün adadan kurtulduğu bir geleceğe flashforward’lar yapmaya başlayarak, izleyicilerin meraklarını kamçılamayı amaçlamıştır.

 

Foreshadowing (Önceden Göstermek)

Star Wars Anakin

Nedir?: Hikayelerinin sonunu veya gidişatını bilen yazarlar, bazen bu hikayelere ilerisi için ipucu teşkil eden ögeler koyarlar. Foreshadowing budur. Amacı hikayenin başıyla sonu arasında ciddi bir bağlantı oluşturmak, izleyici veya okuyucu merakını zirvede tutmak ve tekrar izlenimler/okumaları teşvik etmektir.

Örnekleri: Fight Club’da Chuck Palahniuk bunu sıklıkla yapar. Anlatıcının roman boyunca “Bunu biliyorum, çünkü Tyler biliyor” gibi cümleler sarf edişi sonunda açıklanacak sürprize atfetmektedir. Bazen hikayenin sonu biliniyorsa, yazarlar bunu bir gönderme amacıyla da kullanırlar. Star Wars’ın ikinci bölümünde Anakin Kum İnsanlarını katlettikten sonra arkada hafifçe çalan Imperial March, genç Skywalker’ın ilerideki kaderine bir önceden göndermedir.

12»

via: (@geekyapar)

  • Tweet
Etiketler: 2001: A Space Odyssey, A Christmas Carol, Assassin's Creed II, battlestar galactica, Beyond: Two Souls, breaking bad, Dragon Age II, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Everything is Illuminated, Fear and Loathing in Las Vegas, Fight Club, Harry Potter and the Philosopher's Stone, Home Alone, Iron Man, Lost, Max Payne, Medea, Star Wars Episode II: Attack of the Clones, Tenten, The Avengers, The Da Vinci Code, The Killing Joke, Titanic, X-Men: Days of Future Past

Yiğitcan Erdoğan

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Şunları da beğenmeniz mümkün sanki

Dean_Norris_a_p_0
Dizi metroyazan J. H. / 14 Temmuz 2014

Bu Sene Emmy Ödüllerinin Adaylıkta Es Geçtiği 11 Dizi ve Oyuncu

Iron_Man_Armor_Concept_by_David_Marquez
Çizgi Roman metroyazan Yiğitcan Erdoğan / 12 Haziran 2015

MARVEL Amiral Gemisi Olacak INVINCIBLE IRON MAN’den İnce İnce Detay Paylaşmaya Başladı

Kate Winslet MANSET
Film metroyazan Yiğitcan Erdoğan / 06 Ocak 2015

Asaleti Taşa Can Veren Kate Winslet’in Unutulmaz 11 Filmi

  • Starlord

    House of Cards taki efsane ‘Frank Underwood’ anlatımı var bir de

  • Lucrezia Donati

    Self-reflexivity: okuyucuya karakterlerin, icinde bulunduklari dunyanin bir roman, film, cizgiroman vs oldugunun farkinda oldugu hissettirilir. Deadpool, Mr Nobody
    Magic Realism: Karakterler roman icerisinde olan absürd ve fantastik olaylar cok normalmis gibi davranirlar. Nights at the Circus.
    Carnivalesque: Ortacag ve ronesans donemlerindeki karnavallarin mantigindan yola cikar. Karnavallarda herkes istedigi kiliga girebilmekte, dolayisiyla zitliklar yok edilmektedir. Zengin vs Fakir gibi zit kutuplar, karsit kutbun ozellikleri ile betimlenir. Zengin fakirmis gibi betimlenir, fakir zenginmis gibi, ve bu durum cok siradanlastirilmistir. En belirgin ornegi Kral – Soytari zitligidir.
    Defamiliarisation: Yurumek siradan bir davranistir, adimlarimizi otomatik atariz. Fakat dans etmeye basladigimizda adim attigimizi fark ederiz. Gunluk hayatta bize cok siradan gelecek durumlar, bu durumlara yabanci bir kisinin gozunden bakilarak okuyucuya yabancilastirilir. Ornek: A Martian Sends a Postcard Home.

    Simdilik aklima bunlar geldi.

Geekyapar Facebook’ta

Geekyapar Facebook’ta

Bunları Da Oku, Geekokur!

  • tumblr_n5bffoRrxK1qzp8pbo1_500[Pazartesi Öğleni Okuması] Cosplayers - Bir Cosplay Çizgi Romanı
  • 1027060-sg_cv50DC Kafayı Kırdı: Gotham, Flash, Arrow, Constantine ve Teen Titans'a Ek İki Dizi Daha Geliyor!
  • 71rfn9lX9-LHACK / SLASH: Yoksa Yeni BUFFY THE VAMPIRE SLAYER'ımızı Bulduk Mu?
  • ythelastman1Hayatınızda Hiç Çizgi Roman Okumadıysanız İlk Adımınız Olması Gereken 12 Eser
  • fight-club-2-coverFIGHT CLUB 2 - İlk Fight Club Neydi, Bu Ne Olmuş?
  • Old Man LoganOLD MAN LOGAN - Hazır Türkçe'si De Mevcutken, Konuşalım, Nedir Hikmeti?
  • Joss-Whedon-Twist-promo-artJoss Whedon AVENGERS Sonrası İlk Projesini Açıkladı!
  • kubilay_olayiNuri Kurtcebe'den Kubilay Olayı
  • AMAZING SPIDER-MAN RENEW YOUR VOWS #1 CAMPBELL VARIANTMARVEL'ın Dünya Kıran Event'i SECRET WARS'ın Mutlaka Okumanız Gereken 11 Alt Serisi
  • AFG_Superman_Logo_Glitter_Sticker1_POPDCEU Öncesi Çağda SUPERMAN'i Oynamış 8 Aktör - Şimdi Ne Yapıyorlar?
  • Batman Superman 16DC Comics'in Kasım Ayında Yayınlayacağı 22 Çizgi Romanın Resmi LEGO Varyant Kapağı
  • Civil War 2 2MARVEL CIVIL WAR II'nin Detayları, Tarafları Ve Çıkış Tarihi Belli Oldu!
  • order of the stick mansOrder of the Stick: Ne Kadar İyi Olduğuna İnanamayarak Tekrar Tekrar Oku
  • 2205210-01aIDW'nin Geçmiş Hiti ROBOTS vs. ZOMBIES Filmine Ödüllü Senarist
  • Justice League Darkseid War 4JUSTICE LEAGUE #41 - İşte Aradığımız DC Comics Tadı Bu!
  • Home
  • Setting your menu
Copyright © 2013 by DW Argo. Proudly powered by WordPress. Theme by DesignWall.