Hazır Dünya Kupası bahanesiyle tüm dünya Brezilya kültürüyle yıkanmaya hazırlanırken, hazır yaz gelmiş kanlar da kaynamaya hazırken; Geekyapar olarak oturduk ve dedik ki, standart şarkı listelerimizin dışına çıkalım biraz. Bilindik Anglo-Sakson grupların bilindik şarkıları yerine gözümüzü komple güzel kıta Güney Amerika’ya ve onun Latin Amerika kültürüne çevirelim. En karanlık günde bile odanızda sıcak bir güneş doğurtacak, en soğuk akşamda bile kanınızı kaynatacak şarkıları koyduk buraya. Latin Amerika kültürünü oluşturan 18 ülkeyi aldık, her ülkeden müziğin en evrensel hali olan rock türünde birer şarkı seçtik. Bazıları yerel kültürle çok iç içeydi, bazıları ise uluslararası trendleri kendi ülkesine yedirip çıkmıştı karşımıza.

Şimdi soru şu: Siz bir dünya turuna hazır mısınız?

Buyurun!

 

1. Soda Stereo – De Musica Ligera [Arjantin]

Alfabetik listeye hâliyle Arjantin’den başlıyoruz. Wikipedia’nın tanımıyla, “en önemli ve etkili Iberoamerikalı gruplardan biri olan” Soda Stereo’nun gerçekten de namı, şanı tartışılmaz. 1982’de kurulan grup, MTV Latin Amerika’nın da ilk “Efsane” ödülünü almaya layık görülmüş, De Musica Ligera’nın içinde olduğu Cancion Animal albümü de pek çok site tarafından gelmiş geçmiş en iyi Latin Amerika rock albümleri arasında zirve civarlarında listelenmişti. Tartışacak halimiz yok, koyduk direkt Soda Stereo’yu listenin başına.

 

2. Os Mutantes – Bat Macumba [Brezilya]

http://www.youtube.com/watch?v=3XPEBXaB0U0

Psychedelic Rock’ın tüm dünyayı etkisi altına aldığı 60’lı yıllarda kurulan Os Mutantes sonra bir ara dağıldı, tekrar birleşti, turnelere çıktı. 60’ların Tropicalia akımına dahil gösterilen Os Mutantes tipik bir psychedelic rock grubuydu, ama yadsınamaz da bir Brezilya damarları vardı. Şarkıyı dinleyin, perküsyonlara kulak verin anlayacaksınız zaten. Hem tanıdık, hem de değişik!

 

3. Transporte Urbano – La Barricada [Dominik Cumhuriyeti]

“Dominik Rock’ının babası” sayılan Dominikli bestekar Luis Dias tarafından kurulan Transporte Urbano, pek çok müzik alimi tarafından ilk gerçek Dominik rock grubu olarak adlandırılır. Bir yandan harbi yerel müzik yaparken, öte yandan da otoriteleri rahatsız etmeye yetecek bir rock da yapıyorlardı.

 

4. Caceria de Lagartos – Vuelve La Alegria [Ekvator]

Ekvator’da rock müziğin hikayesini okuduğunuzda çok net bir şeyi fark ediyorsunuz; rock n’ roll aşağı yukarı her ülkede aynı tecrübeden geçmek zorunda kalmış. Aynı bizde olduğu gibi, Ekvator’da da rock uzun bir süre ayıplanmış ana akım medya tarafından. Tabii en sonunda çarklar dönmüş her zaman olduğu gibi. Caceria de Lagartos ana akımın kabullendiği rock gruplarından. O kadar ki, Ekvatorlu Kızılhaç’la birlikte sağlık kampanyaları dahi yürütmüşler. Rock müziğin öyküsü hep aynı arkadaş, önce dışla, sonra da kabullen; yardım dilen…

 

5. Los Vikings – Y En Cambio Tu [El Salvador]

Rock müzik deyince, işin içine sadece alternatif rock grupları girmiyor biliyorsunuz değil mi? Bunun bir de eski tanımı var, saf, klasik rock diye bilinen. İşte Los Vikings aynen bu tanımın gereksinimlerini karşılıyor. 1965’te Usulutan, El Salvador’da kurulan grubu dinleyince insanın aklı bir yandan 50’lerin Amerikan rock dünyasına, bir yandan da Latin Amerika kültürüne gidiyor hakikaten.

 

6. Bohemia Suburbana – Peces e Iguanas [Guetamala]

1992’de kurulan Guetemala’lı grup Bohemia Suburbana ile ilgili müsaadenizle ilk önce bir şeyi kabul edelim: Grubun ismi çok havalı be! Alternatif rock diye tanımlayabileceğimiz bir müzik yapan Bohemia Suburbana şanını Amerikan kıtalarının yukarısına, Birleşik Devletler’e de taşıyabilmiş nadir gruplardan. Kuruluşunun on sekizinci senelerinde Grammy ödülüne aday gösterilmiş olmaları da uzun ömürlerinin kanıtıdır.

 

7. Sueno Digviana – Un Poquito [Honduras]

Honduras Latin Amerika müziği kadar, Karayiplerin de kültüründen müzikal olarak etkilenmiş bir ülke. O yüzden çoğunluğu Tegucigalpa bazlı rock gruplarında da hem Latin Amerika ezgileri, hem de Karayiplerden esen reggae/reggaeton etkileri sezmek mümkün. Sueno Digviana’nın Un Poquino şarkısı da bu iki etkiyi de hafiften almış bünyesine. Hakikaten apayrı güzel bir şarkı be!

 

8. Buena Vista Social Club – Chan Chan [Küba]

1997’de ıkan Buena Vista Social Club albümü, Küba’nın aynı isimli popüler müzik ve dans kulübünden adını alır. 90’larda, 50 senelik bir ihtişamın ardından kapanan kulüp Kübalı müzisyen Juan de Marcos Gonzalez’i anısına bir albüm yapmaya iter. Gonzalez Kübalı yerel müzisyenleri toplayıp, muhteşem bir kompilasyon albüm çıkartır ortaya. Chan Chan da kuvvetle muhtemel bu albümün en ünlü işidir. Dinleyin, tanıdık geldiğini ister istemez fark edeceksiniz.

 

9. Los Speakers – La Casa del sol Naciente [Kolombiya]

House of the Rising Sun’ı illa ki onlarca farklı gruptan dinlemişsinizdir. Animals, Muse, Frijid Pink, Dolly Parton… Ama inanın, Bogota’lı Los Speakers’ınki gibisini dinlememişsinizdir. Öylesine yakışmış ki İspanyol lisanına ve kültürüne şarkı; birine “abi şarkının asıl versiyonu bu, İngilizce olanlar hep cover” deseniz inanır. O derece, cidden… Çok yaşa Los Speakers.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.