1977’de Star Wars’ın açılış sahnesinde Luke Tatooine’in ikiz güneşlerine baktığından beri bilim kurgu filmleri, dizileri, çizgi romanları ve oyunlarının vazgeçilmez bir parçası olmuştur fantastik gezegenler uydururken onlara bir de fantastik güneş sistemleri biçmek. Bazılarının güneşi devasa olur, bazılarının ki çok soğuk olur, bazılarının günü uzun sürer, bazılarının gecesi sıcak olur… Düşünmesi de çok eğlencelidir, birinin alıp bunları uyguladığını görmesi de.

Rusya bazlı Roscosmos TV kanalı da benzer bir düşünce çizgisini takip etmiş olacak ki iki çok tatlış video yayınlamış. Birincisi, şu soruyu soruyor: “Ya dünya güneş yerine başka bir yıldız ya da gezegenin etrafında dönseydi?”. İkincisinin sorduğu soru ise onun bir varyasyonu: “Ya dünyanın etrafında ay yerine başka bir uydu olsaydı?”. İki sorunun da cevabını yüzeysel değerinden fazla almamışlar; yani bundan kast ettiğimiz şu, oturup da ince ince bilimsel hesap yaptıkları falan yok. Güneş yerine Jüpiter’in etrafında dönseydik dünyanın ısısı ne kadar olurdu, canlı yaşam ne yöne evrilirdi gibi soruların cevaplarını aramamışlar videoda.

Güneş yerine Arcturus olsaydı. Gündüz.
Güneş yerine Arcturus olsaydı. Gündüz.
Güneş yerine Arcturus olsaydı. Gece.
Güneş yerine Arcturus olsaydı. Gece.

Yaptıkları şey onun yerine çok güzel bir görsel çalışma yapmak olmuş. Farklı gök cisimlerini güneş ya da ay yerine günümüz dünyasına yerleştirmişler sadece. Fakat basit bir yerleştirme ve bunun sonucunda oluşan ışıklandırmanın değişmesi bile bildiğimiz dünyaya çok acayip bir hava katmış. Gerçekten. Videoyu izlerken bir bilim kurgu işi izlediğinizi düşünmemek elde bile değil, hem de gördüğünüz şeyler baya normal normal binalar, işine giden sıradan insanlar olmasına rağmen.

Roscosmos TV hakikaten de alkışlanası bir iş çıkartmış, çok da tatlı sunmuşlar. Videoda gök cisimlerinin adları Rusça olarak geçiyor, fakat videoların altındaki YouTube butonuna tıklayıp ana sayfaya geçerseniz İngilizce altyazı da koymuşlar. Önce güneş sonra da ay videosu olmak üzere ikisini de şöyle iliştiriyoruz. İyi seyirler!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

2 Comments

  1. Can Doğanay Reply

    Baya ilginç ve hoş. Çok güzel bir yazı olmuş Yiğitcan, tebrikler.

  2. jüpiter sınırlarda olan bir gezegen. çok az daha büyük olsaydı güneş olabilir, kendi sistemini oluşturabilirdi.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.