Captcha‘yı biliyorsunuz. Ne zaman internette ciddi bir şeyler yapacak olsanız, illa ki sizin karşınıza çıkıp sizden insan olduğunuzu ispat etmenizi isteyen asap bozucu o test var ya? Hah, işte o. Açılımı “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” olan, yani kabaca “İnsanlarla Bilgisayarları Ayırt Etmek İçin Tasarlanmış Tamamen Otomatize Halka Açık Turing Testi” yıllardır hayatımızı domine ediyor.

Google 2009’da reCaptcha’yı aldıktan sonra, birkaç yıl geliştirme yapmış, nihayet bundan üç dört sene önce de şu an standart olan “I’m Not A Robot” sistemini getirmişti. Malumunuz, bu “tek klik” durumu sizin sayfanın yukarısında gördüğünüz ve bir bilgisayarın sağlıklı algılayamayacağı ancak bir insanın rahatça (Hah!) ayırt edebileceği yazıları tekrar etmeniz üzerinden ilerleyen eski sistemin üzerine büyük gelişmeydi. Şimdi Google bu meselenin üçüncü seviyesine geçiyor.

hero-recaptcha-demo

Artık bir internet sitesine robot olmadığınız kanıtlamanız için bir yere tıklamanız, tıkladığınız şeyin de tıklama yönteminizi analiz edip sizin insan olduğunuz kanaatine varmasına gerek yok. Yeni Captcha ile artık Google arka planda kendi kendinize sizin hareketleriniz inceleyip, sizi hiç rahatsız etmeden insan olduğunuza kanaat getirecek. Elbette yine kıllanırsa, sizden Google Maps adına birkaç sokak tabelası teyit etmenizi isteyebilir, orası ayrı.

Google bu geliştirmeyi yapmasına sebep olarak “Daha sürtünmesiz bir internet, herkes için daha iyi bir şey” demiş. Ancak işin içerisinde makine öğrenimi olduğu çok belli. Captcha’nın bir noktada bir “insan davranışı” klasörü olması gerek, o klasöre yeni verilere göre bilgiler ekleyebiliyor olması gerek, o bilgileri gerektiğinde modifiye edebiliyor olması gerek. Yani öğrenebiliyor olması gerek. Google’ın esas meramı muhtemelen bu. E öğrensin arkadaş. Makinelere nasıl davrandığımızı öğrete öğrete hâl olduk zaten…

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.