Geçtiğimiz günlerde Google’ın kendi kendini süren arabasıyla ilgili kanunen büyük bir eşik atlandığını, Amerikan otoyol kanunlarının yapay zekayı bir sürücü olarak hukuken kabul ettiğini size aktarmıştık; hatırladınız mı? Ben o haberi yazdıktan sonra, kafamda bu olaya logaritmik olarak artan bir şekilde daha da fazla şaşırmaya başladım. Yani gerçekten, hayatımda en korktuğum şey sırf rahat olduğu için mevcut olandan ileriye gitmekten tenzih eden biri olmaktır; ama ona rağmen, iç rahatlığıyla kendi kendini süren arabaya hukuken onay veren hakimlerden biri olabilirdim diyemiyorum.

Çünkü bana, gerçek bir yapay zeka olmadığı sürece, tüm opsiyonları hiçbir zaman hesaplayamayacak ve her koşula uyum sağlayamayacakmış gibi geliyor. Bu kaygılarımı kendi kendime “Ulan koskoca Google uğraşıyor bunun üzerine, senden önce düşünmüşlerdir” diyerek avutuyor, kendi kendimi rencide etmem bittikten sonra da bir de “E zaten kaza da yapmamış, iyi işte bak çalışıyor teknoloji” çakıyordum. Artık avuntumun ikinci kısmını değiştirmem gerekecek, zira Google-car, ilk hatalı olduğu kazasını yaptı.

2014-05-13-google-self-driving-car-8

“Hatalı” kısmı, bizim yorumumuz değil. Google olayın üzerine bizim Engadget’ta denk geldiğimiz bir beyan yayınlayıp, olayda bir payın da kendi taraflarında olduğunu söyledi. Ama zaten kaza da, çok büyük bir şey değildi. Google’ın arabası, saatte 3 km/s gibi bir hızla geçerken, yaklaşık 25 km/s hızla gelen bir otobüsle çarpıştı. Olay şöyle. Arabamız, iki araba kapasiteli, tek şeritli bir yolda gidiyor. Önceden öğrendiklerinden dolayı, inisiyatif alıp, o yolun sağ tarafına yanaşıyor. Fakat sonra, sağ tarafı tıkayan kum torbalarını algılıyor, bunun üzerine de önce durup, sonra da yolun ortasına geçmeye yelteniyor. Bu sırada aracın içerisinde test sürücüsü de var. Hem araba, hem de test sürücüsü, arkadan gelen bir otobüsü tespit ediyorlar. Ama otomatikman, kendileri önde olduğu için, otobüsün onlara yol vereceğini düşünüyorlar. Otobüs de araç çok yavaş olduğundan, kendisine yol verileceğini düşünüyor. Sonra da çarpışıyorlar, Google arabasının tamponu kayıyor, sensörler hasar görüyor, ama onun haricinde ciddi herhangi bir sıkıntı olmuyor.

Bunun sonucu ne peki? Google yazılımında değişiklikler yapıyor elbette. Ama genel olarak, onlara göre bu, her halükarda olacak sıkıntılardan biri. İki taraf da bir varsayım yapıyor ve varsayımlar çarpışıyor. Sadece Google’ın bu varsayımları çeşitlendirmesi gerekiyor. Mesela bu sefer, “otobüsse senin yol vermeni bekleyebilir” diye bir parantez eklemişler meseleye. Yani beni korkutması gereken bir durum yok. Google yine Google’lıyor bu meseleyi de. Bu da arabanın nazar boncuğu olsun işte canım, olur öyle şeyler!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.