1800’lerde Madame Ching’in komutası altındaki genç bir korsanı oynamaya hazır mısınız?

Madame Ching Fransız oyun tasarımcısı Bruno Cathala’nın bu sene çıkardığı 3 büyük oyun arasından en aile dostu olanı. Oyundaki ana amaç Madame Ching’nın görevlerini tamamlayarak farklı hazineleri ele geçirmek ve en çok puana sahip olmak.

Oyunun mekaniği gemilerin deniz üzerindeki hareketleri üzerine kurulu. Tüm harita farklı sayılara bölünmüş. Bu sayılar haritanın altında bulunan görevleri temsil ediyor. Geminiz yolculuğunu nerede sonlandırırsa bu kareye ait olan sayının altındaki bir görevi tamamlayabiliyor. Her görevin üstünde görevi yaptığınızda kazanacağınız hazineler bulunuyor ki bunlar da elmas, altın, yakut gibi şeyler.

Madame Ching Board 1

Oyuncular turlarında ellerinden bir kart oynayıp yeni bir kart çekiyorlar (ortada bulunan açık kartlardan birini alabilir veya kapılı olarak çekebilirsiniz). Oynadığınız kartlar geminizin hareket etmesini sağlıyor. Kartların üstünde 3 farklı bilgi var, kartın rengi (5 farklı renk), sayısı (1’den 55’e) ve ikonu (uçurtma, fener, kılıç ve harita). Sayı ve renk geminizin nasıl hareket edeceğini belirliyor. Oyundaki en yenilikçi / değişik mekanik belki de bu. Kart oynamanın ilk kuralı ilerlemek için her zaman daha yüksek bir sayı oynamanız lazım. Oynadığınız kart daha önce oynadığınız kartlardan biriyle aynı renkteyse geminiz düz gidiyor. Eğer farklı bir renkteyse çapraz aşağı. Bu kombinasyonları kullanarak geminizi ilerletiyorsunuz. Geminizi ilerletemediğiniz veya ilerletmek istemediğiniz zaman daha küçük bir kart oynuyorsunuz ve yolculuğunuzu sonlandırıyorsunuz.

Madame Ching Cards 2
Görev kartlarından bir kısmı, üstündeki elmaslar, paralar ve kartlar görevi tamamladığınızda kazanacağınız ödülleri gösteriyor.

Yolculuğunuzu tamamladığınızda bulunduğunuz sayıdan daha küçük sayılara ait görevlerden birini tamamlayabilir ve eğer oynadığınız kartların üstünde yeterli ikona sahipseniz yetenek kartlarından birini alabilirsiniz. Bu kartlar oyundaki farklı kuralları esnetmenizi sağlıyor (daha fazla kart çekmek, bir turda iki kart oynamak, arkadaşlarınızdan kart çalmak gibi)  Ayrıca bu yeteneklerin 4’üne de sahip olduğunuzda ekstra 5 puan kazanarak oyunun sonlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Oyunu sonlandırmanın diğer şeklide görevlerin tükenmesi.

Madame Ching Cards 1

Bunlara ek olarak oyunda farklı yöntemlerle alabileceğiniz karşılaşma kartları var. Bu kartlar arkadaşlarınıza sataşmanıza (kart, hazine çalma gibi) veya ek puanlar kazanmanızı sağlıyor.

  • Oyuncu Sayısı: 2-4
  • Karmaşıklık Seviyesi: Kolay
  • Dil Bağımlılığı: Yok.
  • Oynama Zamanı: 25-30 Dakika
  • Öğretme Zamanı: 5 Dakika

Oyun oldukça akıcı, hızlıca oynanabilen basit bir oyun. Korsan teması çok fazla hissedilmiyor, daha çok hazine avını andırıyor oyun. Oyunda farklı taktikler yapmanız mümkün, yetenek kartlarına yönelmek veya hazine avına yoğunlaşmak farklı oyun tarzlarını gerektiriyor. Oyunun tekrar oynanabilirliği de oldukça yüksek. Görevler her oyunda farklı açılıyor, buna ek olarak başlangıç elleriniz, ortaya açılan kartlar hep farklı olduğu için her oyunda farklı yöntemler izlemeniz gerekebilir.

Madame Ching’in birbirinden güzel illüstrasyonları ve üretim kalitesi de cabası.

Oyunun tek sıkıntı yaratabilecek etken bazen fazla şansa dayalı olması. Çok iyi bir el gelmesi, veya bir türlü istediğiniz kartları çekmemek sizi zorlayabilir. Ama her ne olursa olsun oyun sonu puanları genellikle birbirine hayli yakın oluyor, bu da oyunları daha heyecanlı olmasına neden oluyor. Çok kompleks, zor bir oyun istemeyenler içim çok güzel bir alternatif.

Oyundan edinmek isteyen varsa bana egetunca@gmail.com’dan ulaşabilir (elimde 1 adet fazladan kopya var).

Author

Güncel masa üstü oyunları takip etmek için: https://instagram.com/egetunca Sorularınız için: egetunca@gmail.com

2 Comments

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.