Tim Duncan basketbolu bıraktı. Bunu söylerken zerre mübalağa kullanmıyoruz: NBA’e bir daha Tim Duncan gibi bir oyuncu gelmeyecek. 19 sezonluk muhteşem kariyerini sadece San Antonio Spurs’de geçiren, aralarında beş NBA şampiyonluğu, üç Finaller MVP’liği, iki sezon MVP’liği ve 15 All-Star seçimi bulunan başarı listesi çarşaf boyutunda olan; saha içi ve dışı tutumuyla nevi şahsına münhasır Tim Duncan, harikulade bir kariyere elveda dedi. Biz de onun ne kadar özel olduğunu bu yazıyla anlatalım dedik. Buyurun.

 

1. Basketbola Terapi Olarak Başlıyor

Tim Duncan 1

Tim Duncan Amerika’ya bağlı olan Virgin adalarında doğuyor. Atletik bir ailesi var. Ablası Tricia yüzücü, Tim de öyle olmak istiyor. Serbest stilde lise seviyesinde büyük başarıları var, kendisine çizdiği hedef de 1992 Olimpiyatlarına katılmak. Ancak 1989 senesinde Hugo fırtınası adadaki tek havuzu mahvediyor. “E adadasın, istediğin yerde yüz” diyeceksiniz ama, o da olmuyor zira Tim Duncan köpekbalıklarından korkuyor. Tam da o esnada annesi hayatını kaybediyor Tim Duncan’ın. Acıyı, yası bir yere kanalize etmesi gerek. Yüzme de karşılamıyor onu. O yüzden de basketbola başlıyor.

 

2. Üniversiteyi Bitiriyor

Tim Duncan 2

Amerika’da mevcut yönetmelik, NBA draftına katılacak tüm oyuncuların lise mezuniyetlerinin üstünden en az bir sene geçmesini şart koşuyor. Bu bir seneyi de oyuncular genelde üniversite liginde geçiriyorlar. Ancak üniversite ligi katı bir biçimde amatör olduğundan, ekseriyetle maddi kaygılar oyuncuları birinci sınıfın sonunda drafta girmeye itiyor. Fakat Tim Duncan, çok başarılı bir üniversite kariyeri geçirmiş olmasına rağmen bunu yapmıyor. Mezun olana kadar sokmuyor kendisini drafta. Bunun sebebi de, annesine ölüm döşeğinde üniversiteyi bitirme sözü vermiş olması. Öyle de reis bir adam yani.

 

3. Bir Psikoloji Kitabı Var

Tim Duncan 3

Tim Duncan, Wake Forest Üniversitesi’nde psikoloji bölümünden mezun oluyor. Lisansının basketbol sahasındaki duruşuyla ilgili olduğuna dair pek çok analiz yazıp çizildi bugüne kadar. Duncan’ın kendisi de, “Eğer heyecan gösterirsen, hayal kırıklığı ve öfke de gösterirsin, o zaman da dezavantaja düşersin” demişliği de var. Elbette mizacından kaynaklanan bir sükunet de var Duncan’ın hamurunda, ancak psikoloji lisansı zaten bir tek bu duruşa katkı sağlamıyor. Duncan üniversitedeyken, “İtici Kişilerarası Davranışlar” isimli bir psikoloji kitabında bir bölüm kaleme almış.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.