Video oyunları var olduğu andan itibaren, varoluşlarını açıklama mecburiyetine tabi tutuldukları için her zaman bir rasyonalizasyon aracı olarak eğitime ihtiyaç duydular. Elektronik yöntemlerle bilgisayar ortamında oyun oynanabildiği her yerde, bu tip yazılımların “çocukların eğitimi” için de kullanılabileceğini gösteren örnekler de beliriverdi. Her konsolun, her platformun, her yayıncının ve stüdyonun bir noktada “eğitici” oyunları oldu ve bu “eğitici” oyunlar, üzerine çok tartışılan bir alan da oldular.

Oyunlarla eğitimin ne kadar sağlanıp sağlanamayacağı, video oyunları özellikle Amerika’da çok daha sıradan bir eğlence tüketimi yöntemi hâline gelene kadar hararetle tartışılan bir şeydi.  Bugün bu o kadar da büyük bir “acaba?” konusu değil. Daha ziyade işin “nasıl?”‘ındayız şu sıralar. Nasıl video oyunlarından eğiticilik çıkartırız? Bu sorunun cevabını bulabilen kimileri var. Bu sorunun cevabının daha kolay bulunmasına vesile olan oyunlar da var. Örneğin Civilization bunlardan bir tanesi.

indir

Bunun en basit ispatı da, Civilization’ın önümüzdeki sene Kuzey Amerika’daki lise müfredatlarına girecek olması. Bir ders ya da bir kurs olarak değil, ama Amerikan devleti tarafından resmi olarak tanınmış bir öğretim aracı olarak. Tabii ki bu, bizim bildiğimiz Civilization değil. Oyunun yapımcısı Firaxis‘in, GlassLab Games ile birlikte geliştireceği bir özel CivilizationEDU sürümü yayınlanacak. Bu versiyon hem bazı değişiklikler içerecek, hem de öğretmenlere ve öğrencilere gelişim kaydı, bu kaydı raporlarama, sınavlama ve takip etme gibi olanaklar da tanıyacak.

Resmi basın açıklaması, bunun öğrencilere “eleştirel düşünme fırsatı” vereceğini söylüyor ki az buçuk Civilization oynamış kimsenin bu önermeye karşı çıkacağını sanmıyorum. Bu zaten Civ’in muhtemelen zor gözüken bir artı yönü. Ötekilerinden de söz edilmiş, ekonomik, askeri, teknolojik ve politik gelişmeler arasındaki ilişkiler, uygarlığın tarihsel süreci, koşulların uygarlık gelişimindeki etkisi… Bunları da fersah fersah sağlayacaktır Civ zaten. O yüzden, bizce müfredata girmesi felaket hayırlı bir şey olmuş gelecek nesiller için. Ne dersiniz?

Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.