İnsan ırkı olarak katkıdan çok zarar verdiğimiz Dünya’nın yaşam sağlama kabiliyeti yavaştan silinip gidiyor şu dönemde. Yaşayan en zeki insanlardan biri olan Stephen Hawking’in sözleriyle bile 100 yıl sonra üzerinde barınabileceğimiz bir yer olmayacağını biliyoruz. Tüketmek ve asla katlettiğimizi telafi etmemek gibi bencil davranışlarımız yüzünden de her geçen gün bu süreç, daha yakın bir tarihe çekiliyordur muhtemelen. Bu sebepten ötürü, başka gezegenlerde yaşam kurmayı hedefleyen ırkmız için Mars en umut verici yer-di. Evet, -di‘li geçmiş zaman, çünkü artık Mars bile üzerinde hayat sürdürmek için çözüm minvalinde görebileceğimiz bir yer olmaktan uzaklaşıyor.

1

Sciencealert.com’dan aldığımız, ve onların da Futurism.com’dan aldığı bir habere göre Mars’a gidip yaşamak, şu sıralar askıya alınmış. NASA, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklama ile Mars’ta yaşayacak insanların artık çok da muhtemel gözükmediğini duyurdu. Tamamen maddi sebeplere dayandırılan bu açıklama, Gerstenmaier tarafından şöyle izah edildi:

“İnsanlığın Mars’a gidişine kesin bir tarih veremememizin sebebi açıkladığımız bütçe seviyelerinden kaynaklanıyor. Mars için uygun yüzey sistemlerine henüz sahip değiliz. […] Fırlatma, iniş ve yüzeye ayak basma ise bizim için Mars adına vereceğimiz oldukça büyük bir mücadele.”

Malumunuz, NASA’nın ABD ve Sovyetler’in uzay yarışı üzerinden güç kapıştırdıkları yıllara kıyasla bütçesinin küçüldüğü uzun zamandır çok konuşulan bir şeydi. En azından rahat bir on yılı, hazır edilecek ekipmanlar açısından gözden çıkarmamızın en olağan senaryoydu bizim için. Ama bilimde bu kadar ileri tarihlerde beklenen bir adım için bile 2017’den “parasızız, perperişanız” denmesi bir bakıma üzücü. Politik sebeplerden mi, yoksa harbiden adamlar aç bilaç dolaştığından mı bilemem ama; NASA Mars hayallerinimizin ışığını kıstı ne yazık ki millet.

thats-why-elon-musks-spacex-and-bezos-rocket-company-blue-origin-are-trying-to-develop-reusable-rockets

Tabii NASA bu konuda parasızlıktan hayıflana dursun, bilim aleminin Tony Stark’ı unvanını çoktan göğüslemiş olan Elon Musk bu işi kolaylaştırmanın peşinde. SpaceX Mars Görevi ismini verdiği çalışması hakkında devamlı güncel kalan Musk, Eylül ayında Uluslararası Uzay Kongresi’nin Avustralya ayağında daha fazla detaylandırma yapacağını da belirtti. Daha önceden yazdığımız böyle ve şöyle haberlere de bir göz atarsanız, geçtiğimiz senelerde SpaceX’in ne durumda olduğunu anlayabilir ve şimdilerde ne kadar ilerlemiş olabileceklerini tahmin edebilirsiniz.

2018’de ilk insansız, 2025’te ise ilk insanlı yolculuğun yapılacağı proje, Elon Musk’ın duyurduğu günden bu yana NASA’dan daha çok ilgi toplamıştı. Yine de cüzi bir rakam vaat etmeyen Musk, en azından NASA’ya kıyasla insanlara bunun imkanını garantiledi bir şekilde. O zaman, çare Elon Musk mı desek?

Author

Geveze, aşırı heyecanlı, domates surat. Ailenizin mülayim, cep tipi ponçiği. Profesyonel inek. Özel gücü ise role play yazmak. @poncikbruiser

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.