The Witcher Hype Treni yolcusu kalmasın! Trenimizin önceki duraklarında sırasıyla ilk sezonda göreceğimiz mekânlar olan Cintra, Aretuza, Brokilon ve Blaviken’e uğramıştık. Tabii her bir durakta kompartımanımıza bu söz konusu bölgelerin bir yerlisi de katılmıştı. İlk sezon için -en azından tanıtım filminde gösterilenler açısından-  yolcu alacağımız duraklar bitti ama trenimizin yolculuğu da sona erdi zannedilmesin! Malum, dizinin çıkışına daha vakit var, hâliyle trenimiz de mola vermeden yoluna devam etmeli.

pelion-steam-train-1280

Herkes yerli yerine yerleşmişken, biraz da trenin içinde gezinip beraber yolculuk yaptığımız diğer insanlarla da sosyalleşerek yola devam edelim diyorum ne dersiniz? Çünkü yolculuğun en başından beri trenin çeşitli mevkilerinde bulunan ve yine dizinin ilk sezonunda göreceğimiz kesin olan karakterler var, onlarla da tanışmazsak ayıp ederiz.

Netflix’in Witcher dizisine yönelik yazı dizimizin bundan sonraki yazılarını “X Kimdir?” minvalinde düşünebilirsiniz. Ancak özellikle belirtmek istiyorum ki bir tercih olarak Geralt, Yennefer yahut Cirilla’dan veya hikâyeye daha sonra dâhil olacak daha önemli başka kişilerden bahsetmeyeceğim.

Kitaplarda daha az bahsi geçen, belki bazı yönleriyle bu dizi vesilesiyle ilk kez tanışacak olduğumuz veya kitaplardakinden daha farklı şekilde karşımıza çıkacak olan karakterlerden bahsedersek daha güzel olur diye düşünüyorum. Bu tercihim doğrultusunda konuşacağımız ilk karakter ise gerek Geralt’ın gerekse de Ciri’nin hayatında büyük bir yeri olan Fareçuval (Mousesack) oluyor.

 Uyarı: Okuyacak olduğunuz yazıda serinin kitapları ve yer yer oyunları hakkında ufacık spoiler’lar bulunabilir ancak bunlar, diziyi izleme zevkinizin önüne geçmeyecek şekilde özenle ayarlanacaktır. Ayrıca yazı dizimiz boyunca bahsi geçtikçe Cirilla’ya yönelteceğim iltifatlardan da – tıpkı yeşil gözleri gibi – yalnızca Cirilla’nın kendisi sorumludur.

Fareçuval (Mousesack) Kimdir?

ermion - witcher - 3

Fareçuval aslında oyunları oynayanların hemen hatırlayacağı bir karakter, tek bir farkla; Witcher 3’te kendisini Fareçuval’ın yanında Ermion ismiyle biliyorduk. Kitaplarda ise Ermion ismi geçmiyor, kendisi ya Fareçuval olarak ya da Skelligeli Druid olarak anılıyor.

Babasının kim olduğu hakkında bilgimiz yok, sadece Fareçuval daha küçük bir çocukken onları terk etmiş olduğunu biliyoruz. Öte yandan annesi Manissa, üzerine konuşmamız gereken bir karakter. Manissa, bir büyücü ve Skellige’deki druidlerin arasından kovulan Fregenal isimli yoldan çıkmış bir druide hizmet ediyor.

Fregenal, druidlerden, uygulanması yasaklanmış büyülerin bulunduğu kitapların bazı sayfalarını çalıyor. Bu sayfaların arasında, küçük yaştaki çocukları Witcher’a çeviren ot sınavında kullanılan mutajenlerin mucidi olarak bilinen Alzur’un kötücül çalışmaları da bulunuyor.

Fregenal, çaldığı notlar arasında bulunan Alzur’a ait bir büyünün sonucunda yenilmesi neredeyse imkânsız olan koshchey isimli bir canavarı çağırıyor. Canavar, Amell Dağları’na ve bu çevredeki yerleşim yerlerine çok büyük yıkım getiriyor. Çok uzatmadan anlatmaya çalışacağım, bu yıkımın bir neticesi olarak druidler, Fregenal’ı durdurmak için harekete geçiriyorlar. Fregenal da Fareçuval’ın annesi büyücü Manissa’yı kendisini engellemeye çalışanları durdurması için hizmetine alıyor.  Manissa, bir suikast düzenlemek amacıyla planlar yapıyor ancak suikastın gerçekleşeceği yol ağzında beklenen druidin yerine Korin isimli yetenekli bir savaşçıyla karşılaşıyor.

Korin, Fareçuval’ın annesi Manissa’yı öldürüyor. Daha sonra asıl öldürülmek istenen kişi olan Visenna isimli bir kadın druid** olay yerine geliyor ve burada Korin ile yolları kesişiyor. Bu ikili güçlerini birleştiriyorlar ve koshcey’in durdurulmasını sağlıyorlar.

Buraya kadar anlattıklarımızın Fareçuval ile alakası ne derseniz onu da şöyle açıklayalım, Fareçuval’ın annesini nefsi müdafaa amacıyla öldüren savaşçı Korin, Geralt’ın babası; Korin ile güçlerini birleştiren druid Visenna ise Geralt’ın annesi.  Böylece Witcher evreninde kader ağlarını örüyor ve Faraçuval ile Geralt’ın yolu, Geralt daha doğmadan çok çok öncesinde kesişmiş oluyor.

Skellige’de druidlerin arasında yetişmekte olan Fareçuval, annesini öldürdüğünden habersiz olduğu savaşçı Korin ve kendisi gibi bir druid olan Visenna ile arkadaşlık kuruyor. Visenna, bu arkadaşlığın devamında Fareçuval’ı Mayena druid çemberinin bir üyesi hâline getiriyor. Yani serinin bir başka uyarlaması olan üçüncü oyunda Fareçuval’ın druid üstadı rütbesine ulaşmasında Geralt’ın annesinin büyük bir katkısı var diyebiliriz. Tabii oyunlar kanona dâhil değil, orası ayrı.

Fareçuval’ın The Witcher Dizisindeki Yeri

Adam-Levy-as-Mousesack

Yıllar geçiyor, Fareçuval zeki ve yetenekli bir adam olduğunu kanıtlıyor ve druidlerin arasında giderek yükseliyor. Bir noktada Fareçuval, Witcher okulları arasında gerçekleştirilen bir yarışma olan Witcher Turnuvası’na davet ediliyor.  Kedi Okulu’nun Kurt Okulu’na ihanet ettiği ve Kurt Okulu’ndan pek çok Witcher’ın katledildiği söylenen bu turnuvada Fareçuval, arkadaşlarının çocuğu olan Geralt’ın katliamdan kurtulmasına yardım ediyor.

Fareçuval’ın bilgeliği ve denge arayışı, zaman zaman Büyücü Konseyi’nin başına da dert oluyor. Blaviken’deki olaylardan bahsettiğimiz şu yazımızda sözü geçen kaypak büyücü Stregobor’u hatırlıyor musunuz? Fareçuval, tutulma esnasında doğan kız çocuklarının Kara Güneş lanetinden mustarip olduğunu savunan ve bu yüzden pek çok çocuğu kulelere kilitleyen, onlara deney adı altında işkence eden büyücü Stregobor’a da şiddetli bir biçimde karşı çıkıyor.

Fareçuval yetenekli, merhametli, bilge ve öngörü sahibi bir druid. Bu yönleriyle de Skellige Kralı Bran Tuirseach ve Cintra Kraliçesi Calanthe’nin hem güvenini hem de arkadaşlığını kazanarak onlara danışmanlık yapıyor. Bu da bizi, dizimizin başladığı noktaya getiriyor.

Cintra’nın prensesi Pavetta, Cintra geleneklerine göre evlenme yaşı olan on beş yaşına geldiğinde, annesi kraliçe Calanthe olası talipleri değerlendirmek ve kızını nişanlamak için bir ziyafet veriyor. Bu ziyafete Calanthe’nin yanında olması – daha doğrusu olay çıkarsa kas gücü sağlaması –  için görevlendirilmiş olan Geralt da, Fourhornlu Ravix takma ismiyle katılıyor. Prenses Pavetta’ya Kıta’nın dört bir yanından gelen talipler var, hâliyle Skellige kraliyetinden bir heyet de burada bulunuyor. Skellige heyeti, yanlarında da danışmanları olarak Calanthe’nin çokça güvendiği bilge druid Fareçuval’ı getiriyor.

Fareçuval bu ziyafet esnasında bilge ve öngörülü bir kişi tam zamanında müdahale etmezse çığırından çıkabilecek olayların engellenmesinde büyük bir rol oynuyor. Buradan sonra olanlara ise dizi hakkında spoiler vermemek için girmiyorum. Çünkü bu ziyafette gerçekleşen her şey Geralt’ı ve bir tanecik parlayan mücevherim Cirilla’yı yakından ilgilendiriyor, bunun üzerine söyleyeceğim her şey spoiler olma ihtimaline sahip.

Mousesack - adam levy

Fragmanda Geralt’a uyarılarda ve tavsiyelerde bulunurken gördüğümüz kişi, Adam Levy’nin canlandırdığı Fareçuval. Dizi, kitaplara uygun olarak ilerlerse kendisini daha pek çok kez Geralt’a kaderinden kaçamayacağını, korkusunun kendisini kaderinden ayırmaya yetmediğini ve kaderini kabullenip kendisine çizilen yolda yürümesi gerektiğini söylerken göreceğiz demektir.  Umarım bu yazımız, bilge druid Fareçuval’ı tanıtmak için yeterli olmuştur. Bir sonraki durakta görüşmek üzere, yorumlara bekliyorum!

—————

Kaynaklar ve Notlar

** Geralt’ın annesi Visenna’nın bir büyücü mü yoksa bir druid mi olduğu yönünde farklı görüşler var. Kaynak hikâyede kendisinden çoğunlukla druid olarak bahsediliyor, ben de bu yüzden o şekilde aldım. Öte yandan yine aynı kaynak materyal içerisinde birkaç defa da Visenna’ya büyücü olarak hitap ediliyor. Bu da ayrı bir kafa karışıklığına sebep oluyor hâliyle. Konu hakkındaki genel eğilim, Visenna’nın bir druid olduğu yönünde çünkü etkili ve ünlü bir druid çemberinin üst mevkilerinde yer alması, druidlerle birlikte yaşaması, kendisine druid diye seslenilmesi yahut druidlere özgü şifacı kimliği bir yana dursun, büyücü kadınlarda aşırı nadir rastlanan bir şekilde kısır da değil. Tabii Visenna’nın başka bir açıklamayla hem bir druid hem de bir büyücü olması da olası. Benim gözden kaçırdığım başka bir bilgi varsa konuyla ilgili, sizlerden öğrenmeyi bekliyorum.

Andrej Sapkowski, Son Dilek, çev. Regaip Minareci, Pegasus Yayınları, 2016.

Andrej Sapkowski, Droga, z której się nie wraca, 2000.

  • Geralt’ın annesi ve babası hakkındaki kitaplara dâhil edilmeyen bu kısa hikâyenin benim eriştiğim çevirisi, Almancadan 2015 yılında Tina B. tarafından A Road with No Return ismiyle İngilizceye aktarılmış. Bir fan çevirisi olan bu çevirinin metnine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca okumak isteyenler için hikâyenin yine bu İngilizce metninden yola çıkılarak Murat Kayhan tarafından Türkçeye aktarılmış hâli de Dönüşü Olmayan Yol ismiyle şurada mevcuttur.

Mousesack 

Author

Editör-in-çiif. Hayvan dostu, çokça yalnız; ismiyle müsemma ama çoğunlukla zararsız. İyi tavsiye verir, geç olana dek ciddiye alınmaz. Her geçen gün bitkinliğine şaşırarak ‘takı taluy takı müren‘ arıyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.