Eğer Signal deyince aklınıza diş macunu geliyorsa, muhtemelen aynı frekansta değiliz şu an. Önce ortak perdede buluşalım. An itibariyle sözünü ettiğimiz SignalMoxie Marlinspike önderliğindeki Open Whisper Systems tarafından geliştirilen bir mesajlaşma yazılımı. Daha spesifik olmak gerekirse, bu mesajlaşma esnasındaki uçtan uca şifrelemeyi tasarlayan bir yazılım. İlk çıkışını yaklaşık dört sene önce, ’14’ün Ağustos’unda gerçekleştirdi ve o günden bugüne de enteresan bir doğru çiziyor.

Gidişatını enteresan kılan şey, Signal‘in şifreleme yazılımının topladığı takdir. Tüm dünya Signal’in vaziyetine 2014’te Der Spiegel tarafından ele geçirilip yayınlanan bir NSA sunumu ile uyandı, zira NSA bu internal sunumda “Teröristler Signal’i Cspace, Tor, TrueCrypt gibi yazılımlarla birlikte kullanırlarsa yandık” diyordu. Öte yandan dünyanın bu konular üzerine herhalde en çok düşünmüş insanlarından biri olan Edward Snowden bizzatihi çıktıp SXSW’de Marlinspike ve Signal’i övdü.

Signal Messenger

Bu zaman dilimi esnasında Signal’in şifreleme meziyetleri Facebook, Google ve Microsoft gibi dünya devleri tarafından kiralandı; ancak bu Signal’e pek faydalı olmadı. Yazılımı bir sonraki seviyeye taşıyacak kadar kişi, vakit ve nakit yoktu ellerinde… bugüne kadar. WhatsApp’ın kurucusu Brian Acton, projeye 50,000,000$ yatırım yaptığını açıkladı. Geçtiğimiz sene Facebook’tan ayrılıp kendi vakfını kuran Acton’ın bu yatırımıyla Signal’in tüm geleceği anında değişti.

Elbette sadece Signal’in değil; mesajlaşma sektörünün de. An itibariyle Facebook’un domine ediyor gibi gözüktüğü Instant Messaging pazarı çok enteresan aktörlerle dolu. Messenger+WhatsApp ikilisi haricinde Telegram ve Viber gibi alternatifler de kendilerine ufak paylar edinebildiler. Öte yandan Microsoft ve Google da farklı projelerle işin içine dahil olmak istiyorlar, deniyorlar. Bunların arasında Signal’in aldığı elli milyon dolarlık yatırımın önemi çok büyük. Muhtemelen hiç kimse 2000’ler başındaki MSN kadar dominant olamayacak pazarda, ama enteresan kapışmalar yaşanacağından eminiz.

Siz ne diyorsunuz peki geek alemi? Mesajlaşma servislerinin muharebesinden kim muzaffer çıkar?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.