Yapay zeka ve geek ilişkisini açıklamaya çalışmam biraz malumun ilamı olur heralde. Bilim kurguda (hatta zaman zaman fantastik kurguda bile) sıkça kullanılan elementlerden bir tanesi. Özellikle benim gibi bilgisayar ve yazılım teknolojileri üzerine mesleğe/eğitime sahip biriyseniz gerçek hayatta da kafanızı kurcalıyor olmalı bu tip mevzular. Aslında bakarsanız muhtemelen daha önce yapay zeka ile ilgili hiç fikri olmayanlar bile Benedict Kambırbeybi’yi izlemeye gidip The Imitation Game filmiyle Alan Turing’i tanıdıktan sonra Singularity, Turing test diye düşünür olmuştur.

Peki “görüntü işleme” de yazıyor başlıkta, o bunun neresinde kalıyor? Farkında değilseniz yüz tanıma sistemleri, plaka okuyan kameralar filan derken görüntü işleme çoktan hayatımıza girdi bile. Kinect önünde dans ederken alt komşunuzu az rahatsız etmedik. Aslında görüntü işleme üzerine söylenebilecek çok şey var ama biz basitçe bilim kurgu filmlerinde rastladığımız yanarlı dönerli teknolojilerin çoğunun görüntü işleme olmadan pek mümkün olmayacağını söyleyip bu konuyu atlayayım, çünkü buradaki geek’lerin ilgisini çekeceğinden emin olduğum başka bir şeyden bahsetmeye geldim.

Ultron2
Mevzu bu.

Bir süre önce bize ulaşan bir mail ile Ankara Üniversitesi Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Topluluğu tarafından bu alanda ilk defa düzenlecek olan Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Günleri (YAZGİG) organizasyonunu öğrendik. Peki nedir bu etkinlik? Organizasyon ekibinin kendi ağzından dinleyelim.

Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Günleri(YAZGİG) adından da anlaşılacağı gibi Yapay Zeka ve Görüntü İşleme konuları hakkında yapılan çalışmaları, uygulama alanlarını, gelecekteki durumunu, tarihini ele alarak katılımcıların öncelikli olarak kafasındaki sorulara yanıtlar bulmasını ve bu konulardaki bilgi birikimlerinin artmasını amaçlayan bir organizasyondur. Organizasyondaki diğer bir amaç ise bahsi geçen konular hakkında çalışma yürüten kişileri ve ekipleri bir araya getirerek bilgi paylaşım ortamı oluşturmaktır.

Açıkçası ülkemizde yapay zeka üzerine yapılan çalışmalar akademi dışında pek rastlanan bir şey değil. Bu yüzden yapay zeka denince direk akla gelen bir oluşum/organizasyon mevcut değildi bugüne kadar. YAZGİG’in bu eksikliğe hemen merhem olacağına ve ilerleyen yıllarda bunu gidereceğine şüphe yok. Bu arada etkinliğe katılmak için illa ki proje geliştiren bir çalışan veya öğrenci olmanıza gerek yok, organizasyon ekibinin belirttiğine göre YAZGİG kapsamındaki konulara ilginizin olması katılmanız için yeterli.

Organizasyon programı için şu an sadece konuşmacılar duyurulmuş durumda. Çeşitli üniversitelere mensup akademisyenler yapay zeka, görüntü işleme ve robotik alanlarında güncel konularla ilgili konuşma yapacaklar. Ayrıca yapay zeka, görüntü işleme ve robotik konularında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılabileceği bir proje yarışması yapılacakmış. Bu şekilde bu konularda yeni ve ilgi çekici fikirleri olan katılımcıları melek yatırımcılarla buluşturmak isteniyor. Bunu duyurmak için aslında biraz geç bir vakit oldu belki ama eğer aklınızda halihazırda bir fikir varsa yarışmaya kayıt olmak için 15 Nisan’a kadar vaktiniz var.

Organizasyon 2-3 Mayıs tarihlerinde Ankara Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Konferans Salonunda düzenlenecek. Daha detaylı bilgi edinmek için organizasyonun web sitesine ve twitter hesabına ulaşabilirsiniz.

Author

Geekyapar teknik işler şansölyesi. @yucelokcu

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.