Yazan: Ecem Türkoğlu

Eski Volantis, Valyria’nın ilk kızı diye düşündü cüce. Gururlu Volantis, Rhoyne’un kraliçesi ve Yaz Denizi’nin metresi, en kadim kanları taşıyan soylu lordların ve güzel leydilerin evi.”

-Ejderhaların Dansı, Tyrion VII

Volantis ve Braavos, Essos kıtasında bulunan Dokuz Özgür Şehir’in en büyükleri, en güçlüleri ve en zenginleridir. Fakat birbirlerine çok zıt özellikleri vardır. Örneğin Volantis özgür şehirlerin en eskisidir, Braavos ise en yenisi. Volantis’in en büyük gücü karadayken, Braavos’unki denizdedir. Ve belki de en önemlisi; Braavos Valyria’dan kaçmış köleler tarafından kurulmuş bir şehirdir, buna karşın Volantis’te hala kölelik üzerine kurulmuş bir sistem devam etmektedir.

Valyriangods

Volantis’in kalbinde Kara Duvarlar yer alır. Eritilmiş ejderha kayasından yapılma ve çelik ile elmastan daha sert olan duvarların içinde ise antik saraylarıyla, avlularıyla, köprüleri ve tapınaklarıyla apayrı bir şehir vardır. Bu görkemli labirent şehirde ancak ve ancak kökenini eski Valyria’ya dayandırabilenler ikamet edebilir. Ve Eski Kan’ın evlatlarının izni olmadan hiçbir yabancının şehre girmesine izin verilmez.

Volantis ilk başta sadece Valyria’nın sınırlarını koruma görevindeki bir ileri karakoldu ve duvarların içinde garnizon askerlerinden başka insan yaşamazdı. Fakat zaman içinde limana ticaret gemileri uğramaya ve Volantis yükselmeye başladı.

Uzun yıllar önce Rhoyne şehirlerinin yıkımı ve Nymeria’nın önderliğinde Rhoynarların kaçışı, esasen Valyria efendilerinin zaferi olarak anılsa da; bugün bakıldığında asıl kazanan Volantis’dir. Zamanında ticarete hükmeden Rhoyne şehri Sahroy harabe haline gelmişken, Uzun Köprü (dokuz insan yapımı harikadan biri olarak geçer), Kara Duvarlar ve devasa limanları ile Volantis heybetini ve gücünü katlamış durumdadır.

Kara Duvarlar’ın dışındaki ticaret merkezinde her milletten yabancıya, azad edilmiş kölelere ve alt tabaka insanlara, denizcilere ve tüccarlara rastlamak mümkündür. Bu tarihi şehirdeki kölelerin sayısı o kadar çoktur ki her özgür insan için beş köle olduğu söylenir.

Bu şehirdeki -ve Selhorys gibi Volantis kontrolündeki şehirlerdeki- kölelerin yüzlerinde dövmeler bulunur. Bu dövmeler köleyi hayatının sonuna kadar işaretler. Günün birinde azad edilseler dahi geçmişlerindeki bu izden kurtulamazlar.

1b408eb04f2c36c046f2f05414a21893

Yapılan dövmeler, kölenin ne iş yaptığına göre değişir;

  • Köle askerlerin yüzlerinde, rütbelerini temsil eden yeşil kaplan çizgileri bulunur.
  • At ve fil gübresi toplayanların yüzlerinde sinek dövmeleri bulunur.
  • Soytarılar, yüzlerinde karışık renkler taşırlar.
  • Ahırda çalışanların yanaklarında at başı dövmesi vardır.
  • Bir gemiye bağlı kölelerin yanaklarında ise tırmık dövmesi vardır.
  • Volantis’in ulaşım araçları olan hathayların sürücülerinde tekerlek dövmesi vardır -ki bu gerçekten çok yaratıcı.
  • Fahişeler ise sağ gözlerinin altında tek bir göz yaşı damlası ile işaretlenirler.

Bunlar bilgimiz dahilindeki dövme çeşitlerinden örneklerdi sevgili okurlar. Gelin görün ki bir de haklarında hiçbir şey bilmediklerimiz var. Onları da aşağı listeledim:

  • Çeneden kaşa kadar şimşek
  • Mavi tüylerden maske
  • Yanakta bozuk para
  • Leopar lekeleri
  • Kafatası
  • Sürahi

Bu dövmelere sahip olanların yaptıkları işler hakkında çeşitli teoriler ve varsayımlar olsa da elimizde George R.R. Martin’in onayından geçmiş bir veri yok maalesef. Umuyoruz ki en azından bazılarının anlamını gelecek kitaplarda bizlere ifşa etmekle meşguldür kendisi.

Tyrion-Lannister-Eastwatch

Şimdi gelelim işin teori kısmına; bu bilinmeyen dövmeler içinde bana en enteresan geleni mavi tüylerden maske dövmesi. Neden derseniz mavi olduğu için. Renk kullanılmış bir dövme, hem de doğada kolay bulunabilen bir renk olmayan, mavi renk kullanılmış bir dövme kabul edersiniz ki normalden daha maliyetli olacaktır.

Başka renkli dövme örneğimiz yok mu? Var elbette; askerlerde yeşil kaplan çizgileri. Soytarıların yüzlerinin rengarenk dövmelerle kaplanması. Bir tane daha var. Ejderhaların Dansı kitabından, Kızıl Rahip Benerro’nun konuşması sırasında şöyle bir pasaj var;

“Adamın yanaklarına, çenesine ve sıfıra vurulmuş kafasına, gözlerinin etrafında çıtırdayan ve dudaksız ağzının kenarlarına kadar inen kırmızı bir maske oluşturacak şekilde alev dövmesi yapılmıştı. “Bu bir köle dövmesi mi?” diye sordu Tyrion.

Şövalye başıyla onayladı.”

Yani bildiğimiz kadarıyla, renkli dövme yalnızca asker ve rahip gibi önemli görevlerdeki kölelerde ve soyluları eğlendiren soytarılarda kullanılıyor. Bu durumda mavi tüylerden maske dövmeli kölelerin de ya önemli bir iş yapıyor olmaları ya da soyluların eğlenceleriyle bir bağlantılarının olması gerekir, değil mi?

Black_Walls

Peki, ne olabilir bu? Sizi bilmem ama benim ilk aklıma gelen şey dansçı olabilecekleri. Asker ve rahiplerin yüzlerinin bir kısmına renkli dövme yapmak bir şey, soytarının tüm yüzünü rengarenk dövmelerle kaplamak başka bir şey. Bir soylunun eğlencesi için harcanan emek ve para, önemli görevdeki kişiler için harcanandan çok daha fazla gözükmüyor mu? Belki de bu asker ve rahiplerin sayıca fazla olmalarındandır ama bana yine de bu köleler, görevlerinin öneminden dolayı değil de bir soyluyu eğlendirdikleri için mavi tüylerden bir maske dövmesiyle işaretleniyorlarmış gibi geliyor.

Belki de gerçekten önemli bir iş yaptıkları içindir. Tüy kalemlerin kullanıldığı bir dünyadan bahsediyoruz. Buradaki tüyler belki de o kölenin bilgi seviyesini simgeliyor olabilir. Bir çeşit katiplerdir, ha? Ya da şifacı?

Belki de hiçbir anlamı yoktur. Yalnızca efendisi için önemli bir köledir bu mavili arkadaş. Yahut bu simge ile bilinen bir ailenin kölesidir.

Bu varsayımlar uzar gider. Siz ne dersiniz? Bu, anlamı bilinmeyen dövmeler hangi kölelere yapılıyordur? Bir insanı artık köle olmasa dahi taşıyacağı bir damga ile işaretlemek ne kadar gaddarcadır? Volantis’in Kara Duvarlar’ı neden bu kadar sağlam? Babam böyle pasta yapmayı… Şaka şaka! Gelin yorumlarda tartışalım.

———————————

Siz de yazınızın Geekyapar.com sayfalarında yayımlansın ister misiniz? O halde buyursunlar: Yazı çağrısına katılmak için hala vaktiniz var!
Author

Geekyapar okurları Yazı Çağrısı altında toplaşıyor, belirlenen konularda kalem coşturuyor. Sen de parçası olmak istiyorsan, duyuruları takip et!

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.