2022, çeyrek yüzyılı devirdiğim bir sene oldu. Artık “Abi ben Türkçe dinlemiyorum yaa!” cümlesini kurmaktan oldukça uzağım. Bilakis son birkaç yıldır daha çok Türkçe şarkılar dinlediğime emin gibiyim. En azından sene sonu Spotify raporum öyle söylüyor.

Bu durumun sebebi benim büyümem mi, Spotify ile müzik üretiminin coşması mı, Üçüncü Yeniler veya Ezhel sonrası rap gibi akımlara kapılan yeni Türkçe müzik anlayışı mı, yoksa hepsi mi bilemiyorum ama kesin olan bir şey var ki şu geeklik serüvenimde, “Türke müzik” kategorisi ilk kez, yılın en çok dinlediğim kategorisi olmuş durumda. Dolayısıyla 2022’ye dair bir şeyler kaleme almam gerektiğinde elim direkt kulaklığıma gitti ve bir playlist oluşturdum. Gelin hafif başlayan, gittikçe hızlanan ve pek çok farklı müzik türüne sahip ve sırasız biçimde hazırlanmış olan “2022 Türkçe En İyiler” listesine bakalım, hangi şarkı neden burada tartışalım!

1) Burada Yaşamak Çok Zor / Birkan Nasuhoğlu

Şarkının ismi her şeyi anlatıyor aslında. Bu toprakları, buradaki nefreti, ihtiyacımız olan sevgiyi anlatıyor Nasuhoğlu. Gitar eşliğinde sözlere kapıldığımız, hüzünlendiren, maalesef Türkiye’nin 2022’sini düşündüğümüzde de akla ilk gelen düşünce ve hisleri dışa vuran bir şarkı.

2) Kaybolmuş / Kalben

Son yılların güçlü kadın vokallerinden Kalben, 2022’ye 13 şarkılık bir albüm çıkararak girmişti. Kaybolmuş da o albümden, önceki şarkımıza yakın duygular taşıyan, oldukça hisli bir şarkı. Ben bırakayım şarkının sözleri konuşsun:

“Bir şey arıyordum kaybolmuş, kaybolmuş,
Ben doğmadan önce bile burada yokmuş, bu evde yokmuş.
Öpülmemiş kadınlarmış,
Ağlamamış adamlarmış”

3) Pelin / Nova Norda

Pelin, Nova Norda’nın vefat eden halası için yazdığı bir şarkı. Bir yas şarkısı. Bir yas şarkısını elektronik müzikle yapabilmek, yaşadığın hüznü ve isyanı elektronik müzikle dışavurabilmek ve çok güçlü sözlerle birleştirebilmek inanılmaz bir şey. Dinlediğim en etkileyici yas şarkılarından biri.

4) Suya Doğru / Melis Güven

Elektronik tınılardan devam edelim. Ülkemizin underrated şarkıcılarından olduğunu düşündüğüm, “Hiç Olmuşsun” gibi bir muhteşemliğe imza atmış olan Melis Güven’in 2022’de çıkardığı single’lardan biri Suya Doğru. Elektronik altyapılı ama oldukça yavaş, usul usul ilerleyen bir şarkı, Spotify’ın da dediği gibi tam olarak “Hisli Elektro.”

5) Antidepresan / Mert Demir, Mabel Matiz

2022’ye damga vuran şarkılardan biri var karşımızda. Sabit ama fazlasıyla catchy bir ritim eşliğinde iki harika sesin bir ayrılık acısını hikayeleştirmesini dinliyoruz aslında. Dinlerken hafif hafif dans etme isteği getirse de sözlere odaklanınca da bilek kestirme potansiyeline sahip olan bir karmaşıklıkta. Tam da şarkının yanında isimleri yer alan beyinlerden çıkabilecek harika bir işbirliği.

6) Konuşmak İstemiyorum / Sufle, BKE

Listemiz bir işbirliği ile daha devam ediyor. Duman – Köprüaltı cover’ıyla ünlenen, sonrasında ise kendilerine özgü tarzlarıyla yollarına devam eden Sufle grubu ile 2022’nin en çok dinlenen şarkılarından biri olan Bi’ Tek Ben Anlarım’ın sahibi KÖFN grubunun üyesi BKE (Bilge Kağan Etil) güçlerini birleştiriyor bu şarkı için. Muhteşem bir birliktelik, sözleri, vokali, altyapısı ayrı güzel olmuş. Bana sorarsanız Bi’ Tek Ben Anlarım’dan katbekat güzel, BKE’nin etkisinin de çok daha fazla hissedildiği bir parça.

7) O Da Biraz Haklı / Brumend, Özgün Semerci

Yılın en hoş keşiflerinden oldu bu şarkı benim için. Dinler dinlemez kendimi kaptırdığım, listenin önceki şarkılarına kıyasla daha pozitif, daha kıpırtılı bir parça. İşin ilginci ise şarkı Türkçe punk grubu Second’ın üyeleri Kerem Brumend ve Özgün Semerci imzası taşıyor, ki o gruba da listenin ilerisinde yer vereceğiz.

8) Bela / Nova Norda

Listede ikinci şarkısıyla yer bulan ilk sanatçımız Nova Norda oluyor. Çok şarkı çıkarmamasına rağmen “az ama öz” çalışan sanatçılardan Nova. Özgün bir tarza sahip oluşu ve her şarkısında farklı bir konuya değinebilmesi öne çıkarıyor bence onu. Beyaz yakalılıktan istifa edip müzik kariyerine geçiş yapan Nova, Bela’da da buna değiniyor. Şarkının enerjisi sözlerdeki cesaret ile birleşip başka ihtimalleri merak edenlere umut salgılıyor adeta.

9) Diğer Yarım / ATE

Senenin şahsım adına “guilty pleasure”ına geldi sıra. Z kuşağıyla trap konserine gitmişsiniz hissiyatı yaratan Diğer Yarım, yükselen rapçilerden ATE’ye ait. Trap furyasına çok coşmuyor olsam da bence Diğer Yarım furyanın iyi örneklerinden. Kaptırılıp gidilecek bir beat’e, gayet anlaşılır sözlere ve yüksek bir enerjiye sahip. Şarkıyı sevenler klibine de göz atsın mutlaka.

10) Nerdesin / Ezhel

Rap demişken sıranın Ezhel’e gelmemesi imkansızdı. Türkiye’de rapi başka bir noktaya getiren, kendisi burada yaşayamıyor olsa “yılın en iyileri” listelerinden artık eksik olmayacak gibi görünen biri Ezhel. Nerdesin de bence en iyi şarkılarından olmasa da en mühür şarkılarından biri haline geldi bile. Çok kolay içine çekiyor insanı, çok kolay ezberleniyor, bir cümlesi yanınızda söylendi mi tüm gün aklınızdan çıkmıyor. Ulusal bir fenomen.

11) Suçlarımdan Biri / Güneş

2020’de Dua ile adını duyuran, 2021’de Sür Eve ile yükselişe geçen Güneş, asıl patlamasını 2022’de yaptı. Suçlarımdan Biri’nin de yer aldığı Atlantis albümü bambaşka. Autotune’lu Türkçe rap’e bir ön yargınız varsa bence bu ön yargıyı kırmanızı sağlayacak bir iş kesinlikle. “Bu rap trendinde daha fazla kadın vokale ihtiyaç var” diye düşündüğüm bir zamanda ortaya çıkmasını geçiyorum, bu zorluğun içerisinde bir de özgün iş çıkarıp kendi tarzını yaratmak çok zor ve Güneş onu başarıyor.

12) NKBİ / Güneş

Güneş övmeye devam ediyoruz. NKBİ’nin, Suçlarımdan Biri’nden daha iyi bir şarkı olduğunu düşünüyorum. Bildiğimiz saf rap’e daha yakın olan hızlı vokallerle başlıyor, trap’e kayarken yine rap’in özündeki asiliği alarak yükseliyor. Ayrıca şunu da belirtmem gerekir ki rap’in “iyi bir prodüktör bulan autotune’u basıp şarkı yapıyor” şeklinde eleştirildiği bir dönemde vokalin çok ön plana çıktığı, R&B’yi anımsatan ve melodikleşen şarkılar dinletiyor bize Güneş. Büyük başarı.

13) Anadolu Ejderi / Gaye Su Akyol

Anadolu Ejderi, Gaye Su Akyol’un (bundan sonra GSA olarak anılacaktır) aynı isimli albümünün ilk parçası. Albümün geri kalanının nasıl olacağına dair fikir veren, en az tüm albüm kadar cesur bir şarkı. Kapak görseline baktığınızda zihninizde canlanan ejderha yanınıza oturuyor, birçok müzik türü birbirine giriyor ve ortaya bu “gümbür gümbür” şarkı çıkıyor. Manidar sözleri de cabası.

14) Vurgunum Ama Acelesi Yok / Gaye Su Akyol

GSA’nın -bence- en iyi albümü oldu Anadolu Ejderi. Dolayısıyla bu albüm listede ikinci bir şarkısının olmasını hak ediyordu ve piyango Vurgunum Ama Acelesi Yok’a vurdu. Rock’ın Türk Sanat Müziği ile dans ettiği bir yerdeyiz bu şarkıyla ve açıkçası GSA’nın müzikte ne yapmak istediğini müthiş bir şekilde ortaya koyuyor bu iş.

15) Adamın Dibi / Mor ve Ötesi

GSA’nın Türkçe psychedelic rock tınılarından, daha salt rock’a geçiş yapıyoruz bu şarkıyla ama bahsedilen “adamlar” hala benzer konumlardaki, benzer güçteki adamlar gibi duruyor. Anadolu Ejderi’nde daha net bir hedef olmasına rağmen burada hedef soyutlaşıyor, direkt olarak “erkekliği” karşısına alıyor gibi şarkı. Müzikal açıdan nasıl derseniz, bildiğimiz Mor ve Ötesi işte.

16) Forsa / Mor ve Ötesi

“Bildiğimiz Mor ve Ötesi” olmak bile Türkçe şarkılar hakkında yapılan bir “yılın en iyileri” listesine girmeyi hak ediyor. Bu albüm de tam olarak böyle parçalardan oluşuyor, önceki albümlere göre farklılaşmayı başarsa da “bildiğimiz” Mor ve Ötesi müziğinden hiç uzaklaşmıyor. Öncekilere kıyasla daha politik, ülkenin yakın tarihine ve Mor ve Ötesinin diskografisine bakış atmamızı sağlayan bir albüm. Forsa da bu albümün en güçlü parçası bence.

17) Kül Olana Kadar / Second

Listenin başındaki elektronik ve rap şarkılarını aşabilen rockçılar hala buradaysanız, devam ediyoruz! Sırada ise punk rock var. “O Da Biraz Haklı” şarkısında imzası olan ikilinin oluşturduğu punk rock grubu Second’ın sene başında çıkardığı bu single, enerjisiyle kafa sallatacak, kendini loop’a aldıracak buram buram bir punk eseri. Klibine de mutlaka göz atın, okuldan gelip Dream TV izlediğimiz günlere götürüyor insanı.

18) Her Gün Bir Doz / Kana Kana

Rock’ın daha da karanlık noktalarına doğru ilerliyoruz. Türkiye’de hala böyle işler yapılabildiğini gösteren Ölüler Hariç albümünden bir parça Her Gün Bir Doz. Müzisyen Övünç Dan’ın “Kana Kana” isimli personasına bürünerek kaydettiği bu albümü gotik rock olarak tanımlayabiliriz, kendisi de “Türkçe Sözlü Hafif Gotik Müziği” olarak tanımlıyor zaten.

19) Altın Gibi Ağır / Can Temiz

Model’den, belki O Tarz Mı’dan (belki de Geekyapar’dan 🙂 tanıyabileceğiniz Can Temiz, ilk solo albümü Ahlaken Alçak’ı yayınladı bu sene. Albüm, tarzı oldukça değişen şarkılara sahip. Bu durum her ne kadar albümün kendi içinde tutarlı olmasını engellese de solo olarak değerlendirildiğinde çok sağlam parçalara sahip, Altın Gibi Ağır da bunlardan biri. Her dinlediğimde Her Gün Bir Doz’u dinlerken yaşadığım hissi yaşıyorum, Türkiye’de hala böyle işlerin yapılabilmesi müthiş bir şey.

20) İstanbul’un Bütün Güzel Çocukları / Can Temiz

Altın Gibi Ağır, “objektif” olarak iyi bir şarkı. Ölüm temasını, bu temanın ağırlığını hissettirerek aktarıyor. Arka planda duyduğumuz altın sesleri gibi dokunuşlar çok yakışıyor. “Ölüm” hakkında bir şarkı dinlemek size hiçbir şey hissettirmese bile şarkıyı beğenebilirsiniz. İstanbul’un Bütün Güzel Çocukları ise öyle değil. İstanbul’un birbirinden farklı, yine de bir arada yaşayan çocuklarının yarattığı his olmasa bence bu kadar güzel olamazmış.

21) Bu Nesil Kazanacak / Asperger

Türkiye’nin gerçeklerini dinledik, ölüm üzerine şarkılar dinledik. Ama gelin kapanışı umut dolarak yapalım. Z neslinin çığlıkları var bu şarkıda, ama onların döneminin popüler türü rap’le değil punk’la karışıyor bu sefer çığlıklar. Müthiş bir enerjisi var bu grubun. Müzik yazarı Mehmet Tez, bu senenin iyilerinden Skapova için “yeni nesil Duman” diyordu, Asperger için de “yeni nesil Athena” diyebiliriz kesinlikle.

22) Gezdir Beni / Güneş Özgeç

Çok unique bir tarza sahip olan ve Spotify’daki aylık dinleyici sayısını kesinlikle hak etmediğini düşündüğüm biri Güneş Özgeç. Listemizin sonunda yer alan bu hafif kıpırtılı şarkısı, 9/8’lik hareketli bir türkünün modern yorumu gibi duruyor, seneler arasında bir köprü oluşturuyor.

2022’nin en iyi 22 Türkçe şarkısı listemizin sonuna geldik. Peki sizin listeleriniz nasıl? Bu 22 şarkı dışında neler listeye girerdi, hangileri listedeki yerini hak etmiyor? Yorumlarda buluşalım sevgili geek’ler!

Yazan: Berke Kadam

Author

Geekyapar okurları Yazı Çağrısı altında toplaşıyor, belirlenen konularda kalem coşturuyor. Sen de parçası olmak istiyorsan, duyuruları takip et!

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.